Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Θ.Κοτσιφάκης: Πάμε για μεγάλες κινητοποιήσεις

Θ.Κοτσιφάκης: Πάμε για μεγάλες κινητοποιήσεις

Την αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής περιόδου διαμήνυσε στο tvxs.gr ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί απεργία διαρκείας από την ημέρα του αγιασμού στα σχολεία. Διαμήνυσε μάλιστα ότι αυτήν τη φορά δεν θα πτοήσει τον κλάδο μία κυβερνητική απόφαση επιστράτευσης των απεργών. Αναφορικά με τις πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, ο ίδιος δήλωσε: «Τα σχολεία τα κλείνει η ίδια η κυβέρνηση».
Ποια προμηνύεται να είναι η στάση της ΟΛΜΕ στη νέα σχολική περίοδο;

Προσανατολιζόμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μεγάλου βεληνεκούς και παράλληλα θα προσπαθήσουμε να συντονιστούμε τόσο με γονείς και μαθητές, όσο και με εργαζόμενους από άλλους τομείς, όπως η Υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πλήττονται εξίσου από τη διαθεσιμότητα και γενικότερα τις περικοπές. Θα αναζητήσουμε κοινό βηματισμό.

Υπάρχει ανοιχτή γραμμή και με τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων;


Πράγματι. Η τάση από τον συγκεκριμένο χώρο θα γίνει πιο συγκεκριμένη την επόμενη εβδομάδα. Τότε άλλωστε θα ακολουθήσουν και οι δικές μας συνελεύσεις, για να δούμε ποια θα είναι η τελική πρόταση για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε.

Αυτήν τη στιγμή ποιο είναι το κλίμα;

Υπάρχει ήδη η απόφαση του συνεδρίου για απεργία διαρκείας.

Από την πρώτη ημέρα της σχολικής περιόδου;

Αυτό θα το δούμε. Δεν είναι καθορισμένο. Θα το αξιολογήσουμε. Είναι ανοιχτό.

Σε ποιον βαθμό σας απασχολούν και πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε τις αναμενόμενες αντιδράσεις μαθητών και γονέων μπροστά σε μία απόφαση για «λουκέτο» στα σχολεία; Στον βαθμό που αυτές θα εκδηλωθούν.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λειτουργήσει τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές, σε σύγκριση με πέρυσι. Η κυβέρνηση είναι αυτή που κλείνει τα σχολεία. Δεν τα κλείνουν οι εκπαιδευτικοί. Αντιθέτως, οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να προστατέψουν τα σχολεία.

Πριν από τις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών τερματίστηκαν -θα έλεγε κανείς- άδοξα, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει το μέτρο της επιστράτευσης.

Είναι αλήθεια. Ένα μέτρο το οποίο δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε.

Σας ανησυχεί μία πιθανή αντίστοιχη κατάληξη;

Μας ανησυχεί, με την έννοια ότι θα αποδειχθεί πως δεν υπάρχει δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι αυτήν τη φορά, από τη στιγμή που θα επιλέξουμε να απεργήσουμε, να το κάνουμε ακόμη και με την επιστράτευση, εφόσον αυτή εφαρμοστεί.

Τι αφουγκράζεστε; Σε γενικές γραμμές η ελληνική κοινωνία θα επικροτήσει μία απόφαση για «λουκέτο» στα σχολεία;

Δεν ξέρω αν θα το επικροτήσει, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα σχολεία δεν τα κλείνουν οι εκπαιδευτικοί. Τα κλείνει η κυβέρνηση, η οποία αφήνει εκτός το 20% του εργατικού δυναμικού. Όλοι ξέρουν σήμερα ότι η Παιδεία πλήττεται σημαντικά από τις περικοπές του μνημονίου. Αυτό δεν πάει άλλο. Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε; Να πούμε: «σφάξε με αγά μου να αγιάσω»; Να διαλύεται το δημόσιο σχολείο και εμείς να λέμε: «ας μην κλείσουμε τα σχολεία»; Μα τα έχει κλείσει ήδη η κυβέρνηση τα σχολεία.
Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FosPhotos



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου