Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Ο υπουργός ν' αναλάβει την ευθύνη του

Ο υπουργός ν' αναλάβει την ευθύνη του

Μείζον ζήτημα δημοκρατίας, που εγείρει, παράλληλα, σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου αλλά και των Γιάννη Στουρνάρα και Τάκη Μπαλτάκου καθώς και άλλων δημόσιων λειτουργών και πολιτικών προσώπων, συνιστά η αποκάλυψη πως με τροπολογία που πέρασε συνωμοτικά «νύχτα» στο πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα, επιχειρήθηκε ουσιαστικά η απαλλαγή των εμπλεκομένων στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος όπως του πρώην διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Ναυπηγεία, Σωτήρη Εμμανουήλ.




Η αποκάλυψη έρχεται μόλις δύο 24ωρα μετά το σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Ε» ως πρώτη πράξη επιβεβαίωσης των κυβερνητικών προθέσεων που στοχεύουν στην αθώωση καταχραστών του Δημοσίου μέσω του νέου Ποινικού Κώδικα που προωθείται. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη ιστορία, ο μόνος λόγος που δεν κατάφερε ο κατηγορούμενος να απαλλαγεί ήταν η άμεση επέμβαση ικανών και έντιμων ανακριτών.

Μια δημοκρατική χώρα οφείλει να τιμωρεί αλλά και να συγχωρεί, που σημαίνει ότι θα κατανοούσαμε αν επρόκειτο για αμνήστευση προσώπου, καθώς η δημοκρατία χρειάζεται να αμνηστεύει, βεβαίως υπό προϋποθέσεις, στο φως της ημέρας και ενώπιον των πολιτών. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κατάφωρη συναλλαγή μακράν της κοινωνίας και του νόμου, στο ημίφως κυβερνητικών γραφείων και με την εμπλοκή κορυφαίων υπουργών.

Ολοι είναι υπόλογοι και θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις αναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη τους. Διότι δεν μπορεί λογικά να στέκεται ως τυχαίο το γεγονός ότι η σχετική διάταξη που κρύφτηκε στο πολυνομοσχέδιο πέρασε από πέντε σημεία «ελέγχου» όταν κατατέθηκε πριν από περίπου δύο μήνες: την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον τότε γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο και το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής.

Ο αρμόδιος υπουργός, Χαράλαμπος Αθανασίου, παραμένει στη θέση του, αντιθέτως με τους Γιάννη Στουρνάρα και Τάκη Μπαλτάκο και οφείλει να αντιμετωπίσει τη βαρύτατη προσωπική ευθύνη που έχει αφήνοντας σε άλλον την υπουργική θέση. Ο κ. Αθανασίου πρέπει άμεσα να υποβάλει την παραίτησή του αν συναισθάνεται το μέγεθος του σκανδάλου που προκύπτει, διευκολύνοντας, παράλληλα, τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να πέσει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα κρούσματα αδιαφάνειας και ηθικής κατάπτωσης στο δημόσιο βίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου