Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Τον ένοχο τον ξέρουμε...

Τον ένοχο τον ξέρουμε...

Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί μια τραγωδία σαν κι αυτήν που στοίχισε τη ζωή της 56άχρονης Χανιώτισσας που ζούσε με μηχανική υποστήριξη. Οταν η αντίληψη αυτών που κυβερνούν είναι να μαζεύονται πάση θυσία τα χαράτσια, για να εμφανίζονται αυτοί με... γεμάτα χέρια στους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε να παραμένουν στους θώκους τους με τις ευλογίες της τρόικας, τότε ο θάνατος των απλών ανθρώπων, κυριολεκτικά για μια χούφτα ευρώ, δεν μπορεί να εκπλήσσει κανέναν.

Και όμως, αυτοί που ευθύνονται, αυτοί που καλλιεργούν τέτοιες αντιλήψεις, αυτοί που μας έφεραν τα μνημόνια και πασχίζουν για τη διατήρησή τους, παριστάνουν ότι εκπλήσσονται. Κάνουν ότι αγνοούν περιπτώσεις σαν κι αυτήν στα Χανιά και οχυρωμένοι πίσω από τυπικότητες προσπαθούν να δηλώσουν αμέτοχοι στο φόνο ή να ρίξουν τις ευθύνες σε κάποιους άλλους, πέραν των ελίτ, και κατά προτίμηση στην απρόσωπη... γραφειοκρατία.

Είναι γεγονός ότι γραφειοκρατία υπάρχει. Και είναι επίσης γεγονός ότι οι τοπικοί και περιφερειακοί μανδαρίνοι, όπως και οι άλλοι, οι σημαντικότεροι, οι μανδαρίνοι της κεντρικής εξουσίας και τα γκόλντεν μπόις των ιδιωτικοποιούμενων δημόσιων εταιρειών, έχουν τις δικές τους μεγάλες ευθύνες.

Αλλά τις μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες τις έχουν αυτοί που συντηρούν τη γραφειοκρατία και τους μανδαρίνους της, και οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους μνημονιακούς μας υπέρμαχους των... μεταρρυθμίσεων!

Αυτοί είναι που καλλιεργούν την αναλγησία για τον πόνο του άλλου, την αδιαφορία για το γείτονα και το συντοπίτη που είναι άνεργος ή πληρώνεται -όταν πληρώνεται- με πενταροδεκάρες και αδυνατεί να τα βγάλει πέρα, όπως αδυνατεί και να στηρίξει το διπλανό του που βρίσκεται συχνά σε χειρότερη θέση. Αυτοί, μαζί με τους «δανειστές» και τους τοποτηρητές τους, μας έφτασαν εδώ με πολύ οργανωμένες κινήσεις, οι οποίες αντί να μας βγάζουν -όπως διακήρυσσαν- από το χρέος, μας έχωναν βαθύτερα μέσα σε αυτό.

Ο,τι λοιπόν κι εάν λένε σήμερα δεν μπορεί παρά να ηχεί ψεύτικο στα αυτιά μας. Και κανείς μας δεν μπορεί να ξεγελαστεί από τα κροκοδείλια δάκρυά τους. Γιατί τώρα πια, όπως λέει και ο ποιητής, τον ένοχο τον ξέρουμε και είναι γνωστή η αιτία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου