Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Δράσεις του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής της Π. Αττικής για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

     Δράσεις του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας  Αττικής για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης  

Η Αντιπεριφεριάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της περιφέρειας Αττικής κ. Κατερίνα Θανοπούλου σε συνάντηση που είχε στις 13/10 με αντιπροσωπεία του Greece Solidarity Campaign (GSC), από τη Βρετανία και μεταξύ άλλων ανέφερε :
Ο τομέας της Κοινωνικής Πολιτικής συνολικά αλλά και ειδικότερα οι κατ’ αρχήν ικανές και αναγκαίες δράσεις αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκονται στο κέντρο των αρχικών αλλαγών στον συζητούμενο προϋπολογισμό, και βεβαίως μαζί με τις συνολικές αλλαγές σε όλους τους τομείς θα διευρυνθούν περαιτέρω στον πλήρως αναμορφωμένο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί μετά τις γιορτές.


1.958.000 στον προϋπολογισμό του 2015 που κατέθεσε η προηγούμενη  Περιφερειακή αρχή 13.283.000 στον προϋπολογισμό που καταθέτουμε εμείς.
 Εξαπλασιασμός  που και σας βεβαιώ δεν εξαγγέλλεται απλά αλλά δεσμευτικά θα υλοποιηθεί !         Και είναι το πρώτο μικρό βήμα  μέσα σε ούτε δύο μήνες.

Αναφορά σε δράσεις:

    1.Δράσεις Στέγασης και Επανένταξης Αστέγων :  Ήταν  0 ευρώ  και τώρα είναι 2.700.000.
    Με το φαινόμενο των αστέγων να διογκούται σε περιόδους οικονομικής ύφεσης  και στραγγαλισμού, σε περιόδους μνημονιακής  καταλήστευσης, σε περιόδους  κρίσης του συστήματος,  η Περιφερειακή Αρχή ξεκινά  μια προσπάθεια αντιμετώπισης  χωρίς να σταματά  να διεκδικεί  και να κινητοποιεί ,όχι απλά και μόνο δημιουργώντας δομές αλλά προσπαθώντας να επανεντάξει κοινωνικά και εργασιακά.

   2.Δράσεις για Εξαρτήσεις και προαγωγή Ψυχοκοινωνικής Υγείας:Ήταν 458.000 και τώρα είναι 2.158.000
    Και εδώ διπλασιάζεται  η οικονομική συμμετοχή στα 12 κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ,προϋπολογίζεται  η άμεση λειτουργία  του κέντρου στη Φιλοθέη – Χαλάνδρι- Ν. Ψυχικό , η δημιουργία κέντρου στον Πειραιά και μεταγενέστερα στην Δυτική Αττική , εισάγονται  προγραμματικές δράσεις συνέργειας  με ΚΕΘΕΑ & 18 Άνω, με Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με Β/μιους και Πρωτ/μιους φορείς,  Δήμους, σωματεία , Ενώσεις, Συλλόγους γονέων, Δήμους κλπ.

    3.Πρόγραμμα καταγραφής και στήριξης γυναικών σε περιπτώσεις κακοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού:    Ήταν 0 ευρώ και τώρα είναι 280.000
    Δεν χρειάζεται νομίζω και  να κάνω την ελάχιστη αναφορά  στην ζοφερή πραγματικότητα  των ελάχιστων κέντρων γυναικών , κυρίως μέσω του Κέντρου Ισότητας . Το ποσό αυτό, αρχικά ίσως μικρό, με την αρωγή όμως όλων μας και ειδικότερα της Περιφερειακής Επιτροπής  Ισότητας δίνει την δυνατότητα  μιας κατ’ αρχήν καταγραφής - σε πιλοτική φάση -  και συντονισμού κέντρων, ώστε να καταστεί δυνατή, μεταξύ άλλων,  η δημιουργία πολύμορφου  πολύκεντρου  ουσιαστικής προβολής ενημέρωσης και στήριξης γυναικών, ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και την εργασιακή ανασφάλεια.

    4.Περιφερειακό Γραφείο καταγραφής προβλημάτων ένδειας και διασύνδεσης  δομών κοινωνικής μέριμνας: Ήταν 0 ευρώ και είναι 100.000.
    Εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες πολίτες βιώνουν όχι μόνο, την ολοένα και περισσότερο μειούμενη παροχή  κοινωνικών υπηρεσιών υγείας , πρόνοιας, κοινωνικής μέριμνας,  αλλά δεν μπορούν καν να βρουν ένα συντονιστικό γραφείο, όπου μέσα από ηλεκτρονική καταγραφή δομών θα διασυνδέει και θα τους δίνει τη διαδρομή, ώστε να βρουν διέξοδο και λύση.
     Σ ’αυτή την κατεύθυνση απαντά η δαπάνη που αντιλαμβάνεσθε ότι θα διογκωθεί.

    5.Επανασύνδεση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος  και νερού σε περιπτώσεις που έχουν   διακοπεί λόγω ένδειας:
Ήταν 0 ευρώ και τώρα είναι 2.250.000.
     Για να μπορέσουμε να δώσουμε ρεύμα  σε οικογένειες που στερούνται  βασικές υποδομές διαβίωσης. Για να μπορέσουμε να πούμε την απλή ρήση : κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.

6. Πρόγραμμα Σίτισης  μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων  με Δήμους , δομές Αλληλεγγύης , Εκκλησία κλπ Ήταν 0 ευρώ και είναι 1.000.000.
    Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν την παροχή σίτισης , με αξιοπρεπείς όρους , σε πολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και σε σχολεία που όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο του υποσιτισμού σε παιδιά διογκώνεται ραγδαία.

   7.Παροχή υπηρεσιών Υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες και παιδιά μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με Νομικά Πρόσωπα:
Ήταν 1.500.000 ευρώ και είναι 4.400.000.
     Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυρίως Πρωτοβάθμιας Υγείας που θα αξιοποιήσει  πρωτ/βάθμιες δομές  θα συμβάλλει στην παροχή  πρόληψης και θεραπείας μέσα από συνέργειες με Δήμους, φορείς , κέντρα  κλπ.

    8.Πιλοτικό Πρόγραμμα  «Αττική Γραμμή κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού »: Ήταν 0 ευρώ και είναι 350.000.


ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΖΩΗΣ, για ουσιαστική  αντιμετώπιση των απλών μα γιγάντιων προβλημάτων και με αναπτυξιακού περιεχομένου δαπάνες, με δομικές αλλαγές που εστιάζουν  στην βελτιστοποίηση της ποιότητας της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου