Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Προς Ριζοσπάστη: Kαλό το τσιγαράκι, ε;

Απάντηση

Προς Ριζοσπάστη: Kαλό το τσιγαράκι, ε; 

Στέλιος Κούλογλου
Το ανέκδοτο θέλει τον Θεό να τιμωρεί τον γιο του στέλνοντας τον πίσω στη γη, όπου τον σταύρωσαν. Το αμάρτημα του Χριστού είναι ότι συνεχίζει να καπνίζει μαριχουάνα, παρά τις εντολές του Μεγαλοδύναμου.


Ο Χριστός προσγειώνεται στη γη σε ένα βουνό, όπου ένας φιλόξενος βοσκός τον καλεί στη στάνη του. Τον φιλεύει φαγητό και ρακί, και στο τέλος ένα μπάφο. Ικανοποιημένος από την φιλοξενία, ο Χριστός αποφασίζει να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα στον φιλόξενο βοσκό: "Ξέρεις ποιος είμαι; "Ο Χριστός". Και ο βοσκός: "Καλό το τσιγαράκι, ε"!"

Το ανέκδοτο μου το θύμισε ένα σχόλιο του “Ριζοσπάστη", ο οποίος κατακεραυνώνει την ημερίδα για την κλωστική και φαρμακευτική κάνναβη, που οργανώνεται αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο. "Η κυβέρνησή του βάζει ταφόπλακα στη φτωχομεσαία αγροτιά", γράφει η εφημερίδα του ΚΚΕ "κι ο Κούλογλου της ανοίγει... νέους παραγωγικούς ορίζοντες με την καλλιέργεια κάνναβης, πλασάροντας τη ναρκω-κουλτούρα και την έξυπνη νομιμοποίηση των «μαλακών» ναρκωτικών σαν παράγοντα ανάπτυξης".

Από την αρνητική του στάση στο σύμφωνο συμβίωσης μέχρι την συμπόρευση με τον Μεταξά και τις ΗΠΑ στο θέμα των ναρκωτικών, με το συντηρητικό ιερατείο του Περισσού δεν ξέρει κανείς από που να αρχίσει. Η κλωστική κάνναβη υπήρξε ένα παραδοσιακό ελληνικό αγροτικό προϊόν, το οποίο εξαγόταν και στο εξωτερικό. «Περισσότερος χρυσός εις την Ελλάδα εξ Αιγύπτου εκ του χασίς ή εκ του καπνού», έγραφε η εφημερίδα "Εμπρός" το 1906.

Η παραγωγή της διακόπηκε οριστικά το 1936, όταν ο δικτάτορας Μεταξάς αναλάμβανε την εξυπηρέτηση των μεγάλων εταιρειών παραγωγής χαρτιού ή φαρμάκων, κηρύσσοντας συγχρόνως τον πολιτιστικό πόλεμο στο ρεμπέτικο(το οποίο το ΚΚΕ είχε επίσης δαιμονοποιήσει και απαγορεύσει στα μέλη του ακόμη και να ακούν). Για να μην μιλήσει κανείς για "τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών" που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον στα τέλη της δεκαετίας του 60, πόλεμο τον οποίο ξέμεινε να δίνει μόνο το ΚΚΕ, καθώς ακόμη και οι ΗΠΑ έχουν πλέον αναγνωρίσει την παταγώδη αποτυχία του.

Το θέμα με την κλωστική κάνναβη (εδώ και εδώ για την φαρμακευτική) είναι ότι ήδη επιδοτείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γνωρίζει σήμερα μεγάλη άνθηση στην Ευρώπη, όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 150.000 στρέμματα κυρίως σε Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία.

Στην σχετική επιστολή τους προς τον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που αργεί αδικαιολόγητα να εκδώσει την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οργάνωση iliosporoi.net θυμίζει ότι από την κλωστική κάνναβη "μπορούν να κατασκευαστούν περισσότερα από 25.000 προϊόντα από μια ευρεία γκάμα βιομηχανικών κλάδων (τροφίμων, κλωστοϋφαντουργία, καλλυντικά, κατασκευές- οικοδομή, βιο-πλαστικά, βιο-καύσιμα, χαρτί και χαρτοπολτός κ.α.)... οι ίνες, τα φύλλα, το λάδι και τα σπόρια του αρσενικού φυτού έχουν χιλιάδες χρήσεις όπως παραγωγή ανθεκτικών υφασμάτων, σκοινιών, χαρτιού- χαρτοπολτού, τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία (υπερτροφές), οικοδομικών και μονωτικών υλικών, βιοπλαστικών, βιοκαυσίμων (η μηχανή diesel σχεδιάστηκε αρχικά να καίει κανναβέλαιο), υποστρωμάτων για ζώα κ.α..

..Οι σπόροι και το λάδι από κλωστική κάνναβη έχουν πολύ υψηλή θρεπτική αξία, περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, Ω3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες. Η κλωστική - βιομηχανική κάνναβη έχει επίσης πολύ ευεργετικές ιδιότητες για την απορρύπανση νερών και εδαφών, την αποκατάσταση οικοσυστημάτων, αγροτικών και βεβαρημένων από χημικά και πυρηνικά περιοχών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό παρασιτοκτόνο και είναι ευεργετική στον εμπλουτισμό των καλλιεργήσιμων εδαφών μέσω τις αμειψισποράς.

..Επειδή η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και καθόλου χημικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα, θεωρείται ότι έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και ευεργετική συνολική επίπτωση για το περιβάλλον. Η κλωστική κάνναβη μπορεί να αντικαταστήσει τη καλλιέργεια βαμβακιού καθώς είναι πιο ανθεκτική (έως 3 φορές) και ποιοτική ίνα και έχει μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση από το βαμβάκι που απαιτεί τουλάχιστον 14 φορές περισσότερη ποσότητα νερού και πολλά χημικά".

Ο κ.Βυζαντινόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Ερευνας) σε μια μελέτη του Ιδρύματος που αναγνώριζε τα πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη από την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, κατέληγε: “η κλωστική κάνναβη μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών” (βάμβακος, αραβόσιτου κλπ), ιδιαίτερα εν όψη του 2019 που θα σταματήσει το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και η επιδότηση ανά κιλό στο βαμβάκι, χωρίς την οποία είναι ασύμφορη η (ήδη περιβαλλοντοκτόνος) βαμβακοκαλλιέργεια". Εκτιμάται επίσης ότι ο κλάδος συνολικά μπορεί να δημιουργήσει σε πρώτη φάση 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οπως και οι άλλες δράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, για τηνκαταπολέμηση της ανεργίας - νεανική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, η ημερίδα για την κλωστική και φαρμακευτική κάνναβη έχει ως σκοπό την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παράλληλα με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η φαρμακευτική κάνναβη είναι από τις πιο αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στις ΗΠΑ, θεωρείται "το ίντερνετ του 20ου αιώνα". Οι νόμιμες πωλήσεις κάνναβης στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 5.4 δις $ το 2015.

Αλλά το σχέδιο μου, σύμφωνα με τον "Ριζοσπάστη",που υποτίθεται ότι κόπτεται και για τα συμφέροντα των αγροτών, είναι διαφορετικό: "Αντί, σου λένε, (οι Κούλογλου) να ξεπαγιάζουν στα μπλόκα, οι αγρότες με τη «μαστούρα» ίσως θα μπορέσουν να καταλάβουν πόσο... φιλολαϊκή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ."

Bέβαια η κλωστική ή βιομηχανική κάνναβη έχει ελάχιστη περιεκτικότητα από την ψυχοδραστική ουσία THC και δεν έχει καμία ευφορική ιδιότητα. Απλώς η εφημερίδα του ΚΚΕ αναμασά τα πιο οπισθοδρομικά στερεότυπα, αυτά που οδήγησαν στις κωμικοτραγικές αστυνομικές διώξεις εναντίον των ιδιοκτητών cannabis shop επειδή πουλούσαν ρούχα από κλωστική κάνναβη(είναι και αυτοί καλεσμένοι στην ημερίδα στις Βρυξέλλες και θα εξιστορήσουν τις περιπέτειες τους). Ο αρθρογράφος του Ριζοσπάστη φαντάζεται ότι οι αγρότες θα κόβουν κανένα κομμάτι ρούχων φτιαγμένων από κλωστική κάνναβη, θα το στρίβουν και θα το καπνίζουν. Κι έπειτα θα ρωτούν όπως στο ανέκδοτο: "καλό το τσιγαράκι, ε;"

Ολόκληρο το σχόλιο του Ριζοσπάστη

Νέοι παραγωγικοί ορίζοντες...

Την ώρα που οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες στη χώρα μας παλεύουν στα μπλόκα του αγώνα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΚΑΠ της ΕΕ, που τους ξεκληρίζουν για να παραδώσουν τη γη και την παραγωγή τους στους μεγαλοαγρότες και τις αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου, οργανώνει ημερίδα στις Βρυξέλλες για να προβάλλει τη «βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη ως ηγετικό παράγοντα της ανάπτυξης και της απασχόλησης»!

Η κυβέρνησή του βάζει ταφόπλακα στη φτωχομεσαία αγροτιά κι ο Κούλογλου της ανοίγει... νέους παραγωγικούς ορίζοντες με την καλλιέργεια κάνναβης, πλασάροντας τη ναρκω-κουλτούρα και την έξυπνη νομιμοποίηση των «μαλακών» ναρκωτικών σαν παράγοντα ανάπτυξης. Εχοντας στο μυαλό του προφανώς και τους σχετικούς επιχειρηματικούς ομίλους που ορέγονται νέα πεδία κερδοφορίας.

Μόνο για έλλειψη πρωτοτυπίας στην προπαγάνδα της χειραγώγησης δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους ΣΥΡΙΖΑίους. Αντί, σου λένε, να ξεπαγιάζουν στα μπλόκα, οι αγρότες με τη «μαστούρα» ίσως θα μπορέσουν να καταλάβουν πόσο... φιλολαϊκή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

2 σχόλια:

  1. http://tinyurl.com/gqo6m2l -- Μαλακά ναρκωτικά για μαλθακά Μυαλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κλωστική ή βιομηχανική κάνναβη έχει ελάχιστη περιεκτικότητα από την ψυχοδραστική ουσία THC και δεν έχει καμία ευφορική ιδιότητα. Απλώς η εφημερίδα του ΚΚΕ αναμασά τα πιο οπισθοδρομικά στερεότυπα, αυτά που οδήγησαν στις κωμικοτραγικές αστυνομικές διώξεις εναντίον των ιδιοκτητών cannabis shop επειδή πουλούσαν ρούχα από κλωστική κάνναβη(είναι και αυτοί καλεσμένοι στην ημερίδα στις Βρυξέλλες και θα εξιστορήσουν τις περιπέτειες τους). Ο αρθρογράφος του Ριζοσπάστη φαντάζεται ότι οι αγρότες θα κόβουν κανένα κομμάτι ρούχων φτιαγμένων από κλωστική κάνναβη, θα το στρίβουν και θα το καπνίζουν.

      Διαγραφή