Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Πλήρης ηθική δικαίωση Τσίπρα από τα Wikileaks. Συσπείρωση τώρα γύρω από τον Συριζα

Πλήρης ηθική δικαίωση Τσίπρα από τα Wikileaks. 

Συσπείρωση τώρα γύρω από τον Συριζα

Γιώργος Βεργόπουλος
Το σημαντικότερο πολιτικό μήνυμα από τις αποκαλύψεις των WikiLeaks δεν αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση αλλά τα γεγονότα του Ιουλίου 2015. Και ο Τόμσεν είναι ξεκάθαρος: η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις των «θεσμών» μόνον όταν έφτασε πραγματικά μπροστά στον εκβιασμό της χρεοκοπίας. Μέχρι τότε υπεράσπιζε σθεναρά το πρόγραμμα της, προς μεγάλη έκπληξη του ΔΝΤ.
Τελειώνει λοιπόν εδώ και τώρα κάθε συζήτηση στην αριστερά για «προδοσίες», «συνωμοσίες» «ξεπούλημα» και όλα τα φριχτά που καταλογίζουν στην κυβέρνηση της αριστεράς συγκεκριμένα πρώην κορυφαία στελέχη που έφυγαν με τη ΛΑΕ. Είναι όλα λόγια του αέρα, φαντασιώσεις ή και σκόπιμες κακίες και διαστρεβλώσεις. Διάλογοι και παρασκήνια, σου ‘πα μου ‘πες, ψυχαναλυτικές αναλύσεις για το τι τάχα περίμενε η κυβέρνηση από το δημοψήφισμα δεν έχουν πια καμία αξιοπιστία.
Γιατί όταν αποκαλύπτονται εσωτερικές συζητήσεις του αντιπάλου ο οποίος λέει  «Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν», δεν υπάρχει περιθώριο παρερμηνειών.
Ακούσαμε πολλά από το καλοκαίρι του 15. Και συνεχίζουμε να ακούμε. Πριν λίγες μέρες ζήσαμε αντισυγκέντρωση «αγανακτισμένων αριστερών» για να εμποδιστεί πολιτική εκδήλωση του Συριζα. Ήταν ακριβώς οι μέρες που γινόταν αυτός ο διάλογος του Τόμσεν, που μιλώντας για την τρέχουσα διαπραγμάτευση ο Τομσεν σχεδίαζε νέους εκβιασμούς κατά της χώρας επειδή  «οι Έλληνες δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας».
Τα πράγματα πιστεύω είναι πια ξεκάθαρα. Για όποιον αριστερό και προοδευτικό πολίτη υποστηρίζει την αποχώρηση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όλο το διεθνές οικονομικό σύστημα, υπάρχει η επιλογή του ΚΚΕ. Για όλους τους άλλους, όλους όσους επιλέγουν τον αγώνα, τη σύγκρουση όσο σκληρή και να είναι μέσα στο υπάρχον διεθνές πλαίσιο, η επιλογή με καθαρή τη συνείδηση είναι ο Συριζα. Το επιβεβαιώνει κατηγορηματικά ο αντίπαλος και αυτό έχει διπλή σημασία.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους κεντροαριστερούς πολίτες. Αυτούς που δεν κατηγόρησαν ποτέ τον Συριζα για «προδοσία» αλλά που δεν καταλάβαιναν τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης ή δυσπιστούσαν στην κριτική που κάνει η κυβέρνηση στο ΔΝΤ, που την θεωρούσαν υπερβολική, που πίστευαν ότι έχουμε «αριστερές ιδεοληψίες».
Αφού στο ΔΝΤ συνωμοτούν για πως θα μας εκβιάσουν και κλαίγονται που δεν μας εκβιάζει αποτελεσματικά η ΕΕ, εμείς έχουμε ιδεοληψίες; Εκείνοι οι πολιτικοί στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι που ζητούν την υποταγή στο ΔΝΤ ξεφτιλίστηκαν με τις αποκαλύψεις. Οι φίλοι τους στο εξωτερικό είναι στυγνοί εκβιαστές της χώρας. Όχι της κυβέρνησης, της χώρας. Με «τους Έλληνες» τα έχει ο Τόμσεν, όχι μόνον με τον Συριζα.
Ας είμαστε λοιπόν όλοι στη χώρα «με τους Έλληνες» και όχι με τον Τόμσεν. Δεν μας αφήνει άλλωστε επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου