Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Αλλαγή τοπίου στον εκλογικό νόμο μετά το «ναι» του ΚΚΕ

Αλλαγή τοπίου στον εκλογικό νόμο μετά το «ναι» του ΚΚΕ

Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση: Η μαοϊκή ρήση με την οποία επέστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κίνα βρίσκει άμεσο αντίκρυσμα στο πολιτικό πόκερ του εκλογικού νόμου και προϊδεάζει, αν μη τι άλλο, για τις κυβερνητικές προθέσεις και στο μεγάλο μέτωπο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Η ντρίπλα στον εκλογικό νόμο, με τον διαχωρισμό του άρθρου που καταργεί το μπόνους των 50 εδρών από εκείνο που διατηρεί το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, αλλάζει άρδην τα δεδομένα στις διακομματικές διεργασίες, προσθέτει τις ψήφους του ΚΚΕ στις γραμμές της – α λα καρτ, έστω – συναίνεσης, και παίζει οριακά πια με την πλειοψηφία των 200 βουλευτών.

Ταυτόχρονα, καταδεικνύει την πρόθεση του Μαξίμου να πιέσει μέχρις εσχάτων την αντιπολίτευση – τακτική που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συνεχιστεί και στο εγχείρημα της αναθεώρησης του Συντάγματος -, ενώ καθιστά τη Χρυσή Αυγή κομβικό παράγοντα των εξελίξεων, με το όποιο πολιτικό ρίσκο εμπεριέχει η επιλογή αυτή.

Από τα 179 έως τα 197 «ναι»

Σε όρους πολιτικής αριθμητικής αυτό το νέο πλαίσιο και το επιλεκτικό «ναι» του ΚΚΕ δίνουν ήδη στην κυβερνητική πρόταση για την απλή αναλογική δεδηλωμένη πλειοψηφία 179 βουλευτών. Η κίνηση, άλλωστε, της κυβέρνησης και η νομοτεχνική βελτίωση Κουρουμπλή ήταν καθαρά σχεδιασμένη και στοχευμένη προς τον Περισσό, προκειμένου να του δώσει τη δυνατότητα να υπερψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και να καταψηφίσει τη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

«Λέμε παρών επί της αρχής. Ναι στο εκλογικό δικαίωμα για ψήφο στα 17, Ναι στην κατάργηση μπόνους, θα ψηφίσουμε το άρθρο 4 που έγινε 5 με τη νομοτεχνική βελτίωση», ήταν η άμεση απάντηση που έδωσε στην επιτροπή της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώνης, επαναπροσδιορίζοντας και τα δεδομένα στο κυνήγι της πλειοψηφίας των 200 βουλευτών.

Με τις 15 ψήφους του ΚΚΕ, τις 9 της Ενωσης Κεντρώων και τις 153 της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπέρ των βασικών άρθρων της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο τάσσονται ήδη 177 βουλευτές. Σε αυτούς προστίθενται και τα επίσης δεδηλωμένα «ναι» του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου, ανεβάζοντας την πλειοψηφία στους 179.

Ο ρόλος της Χρυσής Αυγής

Κι εδώ μπαίνει πλέον ως καθοριστικός παράγοντας η Χρυσή Αυγή. Εάν οι 18 βουλευτές της υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, ο τελικός αριθμός των «ναι» ανεβαίνει στους 197 και όλα θα κριθούν στην αναζήτηση τριών ψήφων. 

Επί του παρόντος, βεβαίως, η Χρυσή Αυγή δηλώνει ότι «επιφυλάσσεται». Απολαμβάνοντας εμφανώς τον ρόλο του ρυθμιστή, ο ειδικός αγορητής της Γιάννης Λαγός δήλωσε ότι «η Χρυσή Αυγή θα μελετήσει το νομοσχέδιο μέχρι την τελική κατάθεσή του στην Ολομέλεια, όπου πιθανώς θα προκύψουν αλλαγές, και θα ψηφίσει με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Ο εν λόγω ρόλος της Χρυσής Αυγής έχει ήδη ανοίξει κύκλο γαλάζιων βολών προς την κυβέρνηση. Βουλευτές της ΝΔ έσπευδαν να θυμίσουν χθες το βράδυ στη Βουλή πως το δικό τους κόμμα κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014 είχε εκ των προτέρων αποκηρύξει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και το ίδιο είχε πράξει, με γραπτή του δήλωση, και ο τότε υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Δήμας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει ήδη πάρει μάλλον καθαρή θέση επ’ αυτού, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε πως στην κοινοβουλευτική διαδικασία δεν υπάρχουν «ευπρόσδεκτες» και «μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από 300.

Οι ανεξάρτητοι και οι «διαρροές»

Ως εκ τούτου, εάν η Χρυσή Αυγή υπερψηφίσει, θα χρειάζονται τρεις ακόμη βουλευτές για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων και να ισχύσει η απλή αναλογική από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Από τους τρεις ανεξάρτητους, πλην Νικολόπουλου, θεωρείται δεδομένο το «όχι» των Χάρη Θεοχάρη και Λεωνίδα Γρηγοράκου, ενώ χθες και ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης δήλωσε πως θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση.

Παρά τα μηνύματα αυτά, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν από την πλευρά τους ότι η συζήτηση επί του εκλογικού νόμου έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά της έως την ψήφισή του από την Ολομέλεια στις 20 Ιουλίου. Και επέμεναν και πάλι πως δεν πρέπει να αποκλείονται διαρροές και διαφοροποιήσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από το Ποτάμι…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου