Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν ήταν μια ήσυχη μέρα στην Εξεταστική για τον Θέμη Αλαφούζο

Δεν ήταν μια ήσυχη μέρα στην Εξεταστική για τον Θέμη Αλαφούζο

epitropi2.jpg

Δημήτρης Τρίμης
Από τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η σημερινή παρουσία του Θέμη Αλαφούζου στην Επιτροπή της Βουλής, που ελέγχει τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, χαρακτηρίστηκε από την κατάθεση στοιχείων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία ραγίζει η εικόνα της αδέκαστης αστικής δημοσιογραφίας.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε παλιότερο δημοσίευμα της «Καθημερινής» στο οποίο από παραδρομή είχε τυπωθεί και επισήμανση του συντάκτη προς τον αρχισυντάκτη να ελεγχθεί αν πρέπει να κρυφτεί μέρος της είδησης γιατί έθιγε φιλικό προς την εφημερίδα επιχειρηματία.

Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση τον Θέμη Αλαφούζο που στην αρχή προσπάθησε να αμφισβητήσει το γεγονός, αλλά μετά όταν του ήρθε SMS στο κινητό του από συνεργάτες του, υποχρεώθηκε να το παραδεχθεί προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του.
Παρομοίως εκνευρίστηκε όταν ρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να απασχολεί δημοσιογράφους και αρθρογράφους οικονομικών θεμάτων οι οποίοι ταυτόχρονα είναι επικεφαλής Γραφείων Τύπου μεγάλων τραπεζών...
To επίμαχο δημοσίευμα
To επίμαχο δημοσίευμα | 
Τα δύο αυτά θέματα επιβεβαιώνουν έμμεσα την επιρροή που έχουν οι τραπεζικοί όμιλοι και άλλα οικονομικά συμφέροντα στη διαμόρφωση του περιεχομένου των ελληνικών ΜΜΕ.
Κατά τα άλλα, η κατάθεση στην Εξεταστική της Βουλής του Θέμη Αλαφούζου (ιδιοκτήτη της Καθημερινής) κράτησε μόνο τεσσεράμισι ώρες στη διάρκεια των οποίων ο κ. Αλαφούζος επαναλάμβανε ότι όλα έγινα καλά με τα δάνεια και τις άλλες οικονομικές κινήσεις -όπως λ.χ η αποχώρηση από το Χρηματιστήριο Αθηνών πέρσι τον Ιούνιο- των επιχειρήσεων του (δηλαδή της μητρικής holding «Καθημερινή Α.Ε» και της θυγατρικής «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε».
Παραδέχθηκε όμως ότι η Καθημερινή δεν είναι κερδοφόρος έκδοση και ζει -όπως άλλωστε είπε και ο αδελφός του για τον ΣΚΑΪ- μόνο επειδή στηρίζεται με λεφτά από τις άλλες δραστηρίοτητες της μητρικής εταιρείας holding (ναυτιλία, τουρισμός  και εκτυπώσεις- συσκευασίες) και γι αυτό μπόρεσε να πάρει και το γνωστό Ομολογιακό δάνειο από τέσσερις ελληνικές τράπεζες.
Σε αντίθεση με τη ζωηρή και καταγγελτική στάση του αδελφού του Γιάννη (ιδιοκτήτη του Ομίλου ΣΚΑΪ και συνεταίρου του στην Καθημερινή, στη ναυτιλία κ.λπ), ο Θέμης Αλαφούζος προσπάθησε να εξηγήσει ότι κάτι βεβαίως έχει ακούσει ότι τα άλλα ΜΜΕ έχουν ίσως πάρει θαλασσοδάνεια και κλέβουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς, αλλά εκείνος δεν μιλάει χωρίς στοιχεία.
Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η διαφοροποίησή του από τον Γιάννη Αλαφούζο στην εκτίμηση του ότι είναι  είναι πολύ καλύτερα να δίνεις εμπράγματες εγγυήσεις στις τράπεζες για πάρεις δάνειο, παρά να παρέχεις την απλώς καλή σου φήμη ως προσωπική εγγύηση όπως είχε πει ο αδελφός του στην ίδια Εξεταστική (2.8.2016).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου