Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

«Ήμουν βλάκας με περικεφαλαία, όταν η διαπλοκή καταλήστευε τη χώρα»

Ο Γιώργος Κουρής, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

«Ήμουν βλάκας με περικεφαλαία, όταν η διαπλοκή καταλήστευε τη χώρα»

Δημήτρης Τρίμης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ 
Tην ιστορία της εκτεταμένης διαπλοκής εκδοτών και καναλαρχών με την πολιτική, τραπεζική και οικονομική εξουσία, που «καταλήστευσαν τον τόπο και τον λαό μας» από το 1958 έως τις μέρες μας, διηγήθηκε ο ιδιοκτήτης του Ομίλου Kontra News, Γιώργος Κουρής, χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ.
Ισχυρίστηκε ότι δεν έχει γνώση οικονομικών και λογιστικής (δεν μπορεί να κάνει ούτε πρόσθεση δέκα αριθμών, είπε χαρακτηριστικά) και ότι ως εκ τούτου ποτέ δεν διοικούσε, δεν ήξερε τίποτα για τα δάνεια και τα χρέη των ΜΜΕ στα οποία μετείχε, είτε ως μοναδικός ιδιοκτήτης είτε ως συνεταίρος.
Είπε ότι ο ίδιος ήταν πάντοτε εύπιστος ήδη από την εποχή που συζητούσε με τον εκδότη της «Ελευθερίας» Πάνο Κόκκα, ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «τον έριξε» όταν προσπάθησε καλοπροαίρετα να συνεταιριστεί μαζί του και ότι το ίδιο του συνέβη και με το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη αργότερα, αλλά και με τον Βαρδινογιάννη στο Star, όπου κι εκεί δεν είχε το μάνατζμεντ και δεν ήξερε τίποτα.
Ασφαλώς η χειρότερη συνεργασία του ήταν η υπόθεση του Alter και οι «απατεώνες» Αθανασούλης, Γιαννίκος και Βαλσαμίδης, οι οποίοι και «τσέπωσαν» τα λεφτά του Χρηματιστηρίου, των «θαλασσοδανείων» και της διαφήμισης και έκλεισαν το κανάλι.
Για τη λειτουργία του Καναλιού 29 και του Ράδιο Αθήνα, ανακάτεψε το όνομα του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος τον παρακάλεσε να βάλει λεφτά για να υπερασπιστεί τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ που τότε το είχαν ρίξει από την κυβέρνηση και έτσι «γλίτωσε τον Ανδρέα από τη φυλακή».
Με λίγα λόγια, περιέγραψε τη διαπλοκή όλων των άλλων βαρόνων της ενημέρωσης ήδη από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εξήγησε ότι τα πρώτα κανάλια που εξέπεμψαν, Mega και Αntenna, έκλεψαν ασφαλιστικές εισφορές και αγγελιόσημο πολλών εκατομμυρίων και πάντοτε όλοι οι εκδότες έπαιρναν δάνεια από τους τραπεζίτες μόνο κατόπιν πολιτικής συναλλαγής και υπόδειξης πρωθυπουργού, υπουργού Οικονομικών και υπουργού Τύπου. Δηλαδή, δεν άφησε τίποτα όρθιο:
 «Ο Κώστας Μητσοτάκης με κορόιδεψε και μετά -όπως είχε πει δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή ο μακαρίτης ο Δημητροκάλης- ο Μητσοτάκης είχε απαγορεύσει στον Γερμίδη της ΕΤΕ και τον Βρανόπουλο της Ιονικής Τράπεζας να μου δώσουν δάνειο. Καλέστε εδώ στην επιτροπή να σας τα πει και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος».
«Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός, είχε φτιάξει το συμφωνητικό για τη μεταβίβαση των μετοχών μου, του Alter, που ήταν συνέχεια του Καναλιού 29, στον Αθανασούλη και στον Γιαννίκο. «Ο Αθανασούλης έβγαλε δισεκατομμύρια από το Χρηματιστήριο και ο Ρέππας μού έλεγε ειρωνικά ότι “είδες που ο Σημίτης σάς έδωσε τζάμπα χρηματοδότηση”».
«Ο Μάκης Γιομπαζολιάς, ο δημοσιογράφος, μου γνώρισε τον Αθανασούλη, που ήταν τότε διάσημος επιχειρηματίας».
 «Ο Βαρδινογιάννης μού είχε πει ότι ο Γιαννίκος τον είχε κλέψει κι αυτόν στο Star, αλλά ο Γιαννίκος ήξερε να κάνει τηλεόραση. Και αν δεν υπήρχε η κρίση θα κουκούλωνε τις κομπίνες του».
«Οι απατεώνες Αθανασούλης, Γιαννίκος και Βαλσαμίδης αλλά και ο Στρατής Λιαρέλλης κατακλέψανε το κανάλι, τους φόρους κ.λπ., με υπερτιμολογήσεις με παρένθετες εταιρείες και με είχαν διώξει από το Δ.Σ. της εταιρείας».
 «Οι “λαδωμένοι” ελεγκτές του ΣΔΟΕ το 2003 είχαν σταλεί από τον Σημίτη να με κλείσουν».
 «Επί Χρηματιστηρίου γινόταν της πουτ... και το κανάλι το διεκδικούσε με 5 δισ. δρχ. και ο φίλος μου ο Μιχάλης Σάλλας με τον Περικλή Παναγόπουλο και τον Κώστα Αγγελόπουλο, αλλά και ο Πουλιάδης (της Πληροφορικής) μου έδινε 10 δισ. δρχ. Το ήθελαν για να τα πάρουν πολλαπλάσια από την εισαγωγή των μετοχών του καναλιού στο Χρηματιστήριο».
 «Τα έχω πει όλα εδώ και χρόνια σε εισαγγελείς του Αρείου Πάγου και στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη».
 «Ο Άδωνις, με τον οποίο βεβαίως διαφωνώ, κάθε μήνα μού δίνει 17.000 ευρώ για να αγοράσει χρόνο στο Kontra και να κάνει πολιτικό κήρυγμα και τηλεπωλήσεις των βιβλίων του. Το έκανε και όταν ήταν υπουργός. Πρώτη φορά το βλέπω αυτό το πράγμα. Αλλά είναι συνεπέστατος, σαν τράπεζα πληρώνει...».
Για τους απλήρωτους της «Αυριανής», του «Φίλαθλου» κ.λπ., εφημερίδες τις οποίες έκλεισε μόνος του, ενώ έδινε 10.000.000 ευρώ -όπως του είπε ο Βγενόπουλος- για να σώσει ματαίως το Alter, δεν ρωτήθηκε.
Συμβουλίου της Επικρατείας
Συμβουλίου της Επικρατείας
Στις 30 για τις προσφυγές των καναλιών
Στις 30 Σεπτεμβρίου θα απασχολήσει τη διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το θέμα της συνταγματικότητας και νομιμότητας ή μη του τρόπου χορήγησης των τεσσάρων αδειών των τηλεοπτικών σταθμών.
Ο προσδιορισμός της διάσκεψης των ανωτάτων δικαστών (κεκλεισμένων των θυρών), στη διάρκεια της οποίας θα κριθούν οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, ορίστηκε χθες.
Υπενθυμίζεται ότι οι προσφεύγοντες σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, τριών εκατ. ευρώ η κάθε μία, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).
Πάντως, είναι ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες διασκέψεις μέχρι την τελική κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ, ώστε να κριθεί το θέμα και επί της ουσίας (εκτός των νομικών και τυπικών ζητημάτων που μπορεί να προκύπτουν).
Με τις προσφυγές τους στρέφονται, μεταξύ άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών.   

Μαρ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου