Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Πόλεμος συμφερόντων

Πόλεμος συμφερόντων

Συντάκτης: ΕΦ.ΣΥΝ.
Ο ασφαλέστερος κριτής των πάντων είναι το αποτέλεσμα. Και το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να θέσει το τηλεοπτικό τοπίο στο πλαίσιο του νόμου.

Νομοθέτησε και προκήρυξε έναν διαγωνισμό που ανάλογος δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα.
Πριν από τη διεξαγωγή του το φλέγον ερώτημα ήταν αν θα πραγματοποιηθεί.

Και αυτό εξαρτιόταν από το αν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν, αλλά και από το ποσό το οποίο θα πλήρωναν για την απόκτηση της άδειας.

Και ενδιαφερόμενοι υπήρξαν, και πολλά χρήματα πλήρωσαν.

Ένα δεύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση ήταν -και παραμένει- η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Μέχρι στιγμής ουδείς κάνει λόγο για διαβλητές διαδικασίες. Οσοι επιχείρησαν να υπονοήσουν κάτι τέτοιο πριν από τη δημοπρασία, τώρα έχουν σιωπήσει.

Αναμφίβολα μένουν πολλά να γίνουν ακόμα έως ότου ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί σε όλα τα στάδια που προβλέπονται, ώστε να οριστικοποιηθούν οι κάτοχοι των αδειών.

Για την ώρα όμως το στοίχημα των αδιάβλητων διαδικασιών η κυβέρνηση το έχει κερδίσει.

Για όσα έπονται, θα κριθεί όταν γίνουν.

Χθες η κυβέρνηση είχε ακόμα μία επιτυχία. Δύο από τους υπερθεματιστές, οι Αλαφούζος και Μαρινάκης, πλήρωσαν την πρώτη δόση που προβλέπει ο νόμος για την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι το ίδιο θα πράξουν το πρωί της Δευτέρας και οι άλλοι δύο.

λα αυτά τη στιγμή που τα κόμματα του παλιού πολιτικού κατεστημένου και το σύνολο των παλιών καναλαρχών -και αυτών που ανακηρύχθηκαν υπερθεματιστές από τη δημοπρασία- έχουν αξιοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο ώστε η διαδικασία να απαξιωθεί και να εκφυλιστεί για να καταπέσει προσεχώς, εύκολα, στα δικαστήρια.

Με το νομικό πλαίσιο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και όσα ακολούθησαν, η κυβέρνηση -ανεξαρτήτως αν το επιθυμούσε- πυροδότησε έναν ανηλεή πόλεμο συμφερόντων στον χώρο της ενημέρωσης, που μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί το καλύτερο πεδίο για τις μάχες που έχει κερδίσει.

Αν μείνει πιστή στο γράμμα και στο πνεύμα του νόμου, θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να κερδίσει και τον πόλεμο. Μήπως έχει άλλη επιλογή;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου