Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κεντρική επιτροπή με 151 μέλη

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: 
Κεντρική επιτροπή με 151 μέλη 

Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη τρίτη ημέρα του, αποφάσισε όπως η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να αποτελείται από 151 μέλη. Σε ψηφοφορία τέθηκαν νωρίτερα και άλλες δύο προτάσεις (για 201 και 101 μέλη). Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ποσόστωση φύλου το 1/3 να είναι γυναίκες και να μην ξεπερνούν σε ποσοστό το 255 οι υπουργοί, γενικοί γραμματείς και διορισμένους σε διοικήσεις οργανισμών του δημοσίου.
Αντικείμενο της συζήτησης, στην τρίτη ημέρα του συνεδρίου, ήταν οιπρογραμματικές αιχμές, καθώς και το κείμενο θέσεων, η πολιτική απόφαση και η τροποποίηση του καταστατικού. Το συνέδριο αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπών Δεοντολογίας και Διαφάνειας και την κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις εμφανίσεις κομματικών στελεχών στα ΜΜΕ, όπως και την επέκταση της ποσόστωσης φύλων σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και να μην έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για τη νέα Κεντρική Επιτροπή όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει πλήρως τα οικονομικά τους προς το κόμμα.
Η Κυριακή θα είναι αποκλειστικά εκλογική ημέρα, καθώς θα επιβεβαιωθεί -ενδεχομένως διά βοής- η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία, που ούτως ή άλλως δεν αμφισβητείται.
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Θα ακολουθήσουν οι εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή, οι οποίες θα διεξαχθούνχωρίς ξεχωριστές λίστες. Βάσει αυτής της διαδικασίας δεν είναι εύκολο να καθοριστεί ο ακριβής συσχετισμός των δυνάμεων των τάσεων, εξ ου και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η νέα «ανθρωπογεωγραφία» της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο γραμματέας της, πάντως, θα γνωστοποιηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου. Και εκεί τα προγνωστικά είναι περιορισμένα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδανικά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθυμούσε να αναλάβει τα καθήκοντα ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ωστόσο οι διαθεσιμότητες είναι περιορισμένες. Εξ ου και το «σήμα» που έστειλε ότι είναι σημαντικότερη η συμμετοχή ενός στελέχους στην Π.Γ. από την κατάληψη μιας υπουργικής θέσης.
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
«Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Σε αυτή τη φάση δεν βρεθήκαμε τυχαία. Βρεθήκαμε γιατί ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, ενεπλάκη ενεργά, με όλα τα λάθη που έχουμε κάνει, στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος», τόνισε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο Γιάννης Μουζάλας περιέγραψε την πρωτόγνωρη και εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη κατάσταση που βίωσε η χώρα και που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό και μάλιστα χωρίς να έχει κληρονομήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις παρά ελάχιστες υποδομές και χωρίς η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει εμπειρία. Επισήμανε ότι πέρασαν 1 εκατ. πρόσφυγες από τη χώρα και εγκλωβίστηκαν 60 χιλιάδες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ιστορικά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Και σύντροφοι, ανταποκριθήκαμε. Κουτσά στραβά, τα καταφέραμε καλά».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας από το προεδρείο του συνεδρίου, αφού θύμισε την κατάσταση που βρήκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Έχουμε αρραγή ενότητα και είναι η εγγύηση ότι μέχρι το 2019 θα είμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας». Υπογράμμισε πως «εμείς αγωνιζόμαστε, εμείς εργαζόμαστε για να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε τους Έλληνες. Ακραία αντιδημοκρατική πρόκληση η θεωρία της αριστερής παρένθεσης. Εμείς ήρθαμε για να ενώσουμε».

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
«Είμαι σαφώς υπέρ ενός κόμματος μαζικού και ανοιχτού, αλλά και ενός κόμματος που θα είναι γειωμένο στην κοινωνία. Αν το πετύχουμε αυτό, τότε να είστε σίγουροι πως θα κερδίσουμε», είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σε μία ομιλία εστιασμένη στα κοινωνικά προβλήματα. Όπως πρότεινε, «τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα πρέπει να είναι καθημερινά σε επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι, στο χώρο που εργάζονται, σπουδάζουν, διασκεδάζουν, στο χώρο που ζουν. Αυτό (είναι αναγκαίο) για να ακούν τα προβλήματα του κόσμου, να μπορούν να αφουγκράζονται τις αγωνίες του, και έτσι να τα μεταφέρουν στο κόμμα και την κυβέρνηση…».
«Με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και για τα εργασιακά, με την επανακαθιέρωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αρχίζει μια νέα μέρα για την Ελλάδα, για το κόμμα, για την κοινωνία, για την εργατική τάξη και την Αριστερά» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, συμπληρώνοντας πως «είναι πια στο χέρι μας να κάνουμε πιο γοργά βήματα. Είναι υποχρέωση μας να δημιουργήσουμε ένα νέο δυναμικό περιβάλλον. Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Με εργαλείο το κόμμα. Ενα κόμμα αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε».
«Έχουμε μεγάλη ιστορική ευκαιρία και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τη χάσουμε» τόνισε ο Γιώργος Τσίπρας, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. «Για να κάνει δουλειά το κόμμα πρέπει να έχει εικόνα των δεδομένων από την κυβέρνηση και πώς το κόμμα πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία», πρόσθεσε.
«Αν υπάρχει αριστερή διέξοδος, ο μόνος χώρος που μπορεί να την περιγράψει και να επιδιώξει την πραγματοποίησή της είναι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει τη νοσταλγία των βεβαιοτήτων που «είχαμε ως αριστεροί τον 20ο αιώνα», ενώ εξίσου πρέπει να αποφύγει και την νεκρανάσταση ιστορικών ρευμάτων που συμμάχησαν με τον νεοφιλελευθερισμό.
«Ναι στην κυβέρνηση της μετάβασης, ναι στην κυβέρνηση της Αριστεράς που μας αξίζει, όχι στην κυβέρνηση άνευ όρων και πάση θυσία», είπε από τη πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.
«Μπορούμε μέσα από την ανόρθωση στη χώρα, μέσα από έναν αστικό εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα, να προχωράμε μικρές αλλαγές που έχουν ένα αριστερό στίγμα», σημείωσε ο αντιπρόδρος της Βουλής, βουλευτής Τάσος Κουράκης. Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε κριτική στο ΚΚΕ και τη ΛΑΕ.
Πρέπει να σκεφθούμε σε αυτήν την πολύ κρίσιμη καμπή αν πνέει άνεμος αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα που να το νιώθει ο κόσμος στην καθημερινότητά του, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.
Η δική μου εντύπωση είναι ότι έχουμε μόνο μερικές ριπές αυτές του ανέμου είπε. Έκανε λόγο για ηθική διάσταση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του προγράμματος της Αριστεράς, θέτοντας τα ερωτήματα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συζητήσει ποια πρέπει να είναι η σχέση της Αριστεράς με οικονομικό κατεστημένο, το ξένο κεφάλαιο, τους διάφορους τοπικούς άρχοντες και διάφορους «πασάδες» κάθε περιοχής.
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
«Να είμαστε η Αριστερά των πράξεων, όχι μόνο των λόγων, η Αριστερά της πραγματικής αλλαγής», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΣωκράτης Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε «λάθος», που δεν πρέπει να επαναληφθεί, την υποτίμηση της σύγκρισης των προσδοκιών από μια κυβέρνηση της Αριστεράς σε σχέση με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν.
Κριτική σε συμπεριφορές που παρατηρούνται άσκησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΑννέτα Καββαδία.
Έχοντας αφετηρία τη θέση ότι όσο λάθος είναι να μηδενίζει κανείς το έργο της κυβέρνησης, άλλο τόσο όμως και να θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς, η βουλευτής υποστήριξε ότι έγιναν και «δεξιά» και «αριστερά» λάθη.
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Και αναφερόμενη στις «συμπεριφορές που παραπέμπουν σε πρακτικές του παρελθόντος», τόνισε πως αυτές «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Έκλεισε όμως με αισιόδοξο μήνυμα: «Ναι, μπορούμε να πετύχουμε. Στοχεύοντας Αριστερά».
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, είπε ότι το 2ο συνέδριο είναι το πιο κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνδιαμορφώνεται και συνδιαμορφώνει με πρωταγωνιστικό ρόλο την Αριστερά του 21ου αιώνα.
Τόνισε την ανάγκη να είναι σε εγρήγορση ο ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε το παράπονο ότι δεν την υπερασπίστηκαν στελέχη του κόμματος, όταν πέρυσι δέχθηκε «επίθεση» από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.

Να μην οικοδομήσουμε ένα κόμμα στελεχών

«Οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα κόμμα οργανικά δεμένο με την κοινωνία, όχι ένα κόμμα στελεχών, όχι ένα κόμμα των εσωτερικών διευθετήσεων, αλλά ένα κόμμα ζωντανό στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, ζωντανό στα κινήματα, σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιώργος Σταθάκης
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν υποσχεθήκαμε...

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε σε όσα το κόμμα του, δεν υποσχέθηκε να κάνει.
«Μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες και συσχετισμούς το πρώτο που δεν υποσχεθήκαμε είναι ότι δεν θα στρίψουμε στην πρώτη δυσκολία, ότι θα βρούμε μια έξοδο φυγής.
Το δεύτερο που δεν υποσχεθήκαμε είναι ότι δεν θα επαναφέρουμε τον κρατικό καπιταλισμό σε μια χώρα, με εθνικό νόμισμα κυμαινόμενο.
Τρίτον, δεν υποσχεθήκαμε ότι δεν θα παραλάβουμε οποιοδήποτε ετοιμοπαράδοτο Μνημόνιο και δεν το παραλάβαμε.
Το τέταρτο πράγμα που δεν υποσχεθήκαμε είναι ότι θα ανακυκλώσουμε το παλιό σύστημα, ότι δεν θα αντικαταστήσουμε τους κακούς δημοσίους υπαλλήλους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με δικούς μας, δεν θα αντικαταστήσουμε τους κακούς επιχειρηματίες με καλούς, αλλά θα έρθουμε ως διακυβέρνηση που θα κάνει τομές σε όλα αυτά και πολλά άλλα».

«Κόντρα» στα λεγόμενα των καναλαρχών και του Μητσοτάκη

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφέρθηκε στη διεθνή πρωτοτυπία, ένα κυβερνητικό κόμμα να είναι υποχρεωμένο να οργανώσει αντιπληροφόρηση καλώντας τον καθένα να οργανώσει δίκτυα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή όπου δει, «κόντρα» στα λεγόμενα των καναλαρχών και του Μητσοτάκη.
Η κ. Φωτίου ζήτησε από τα μέλη του κόμματος να πληροφορούν τον κόσμο για «όσα κάναμε, τι κερδίζουμε στην διαπραγμάτευση», καθώς και για το παράλληλο πρόγραμμα.
Είπε ακόμα ότι πρέπει να εγκαθιδρυθεί τριμερής σχέση μεταξύ κυβέρνησης-κόμματος με Πολιτική Γραμματεία και τμήματα-Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Να αποδεικνύουμε ότι είμαστε διαφορετικοί σε όλα τα επίπεδα

«Μετά τη διάψευση της θεωρίας της αριστερής παρένεθσης το παλιό καθεστώς παίζει τα ρέστα του. Για την κυβέρνηση της αριστεράς δεν μπορεί να αρκεί να είμαστε λίγο καλύτεροι από αυτούς που ο λαός αποδοκίμασε τρεις φορές το 2015» τόνισε οΑλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ.
Σημείωσε ότι «πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουμε ότι είμαστε διαφορετικοί σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο περιεχόμενο της πολιτικής όσο και στη λειτουργία της διακυβέρνησης και την οργάνωση και λειτουργία του κόμματος». Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι είναι σαφές σε όλους μας πως οι εύκολες λύσεις μας τελείωσαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να πηγαίνες με αυτόματο πιλότο όταν έχεις να διασχίσεις αχαρτογράφητα νερά και πως πρέπει πάντα η πυξίδα μας να δείχνει προς την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και των λαϊκών τάξεων».

Είμαστε αποφασισμένοι να το παλέψουμε μέχρι το τέλος

«Η κοινωνία σε δύσκολη περίοδο μας ανέθεσε μια τεράστια ευθύνη και πρέπει να την αναλάβουμε και να τη διαχειριστούμε συλλογικά, με αλληλεγγύη μεταξύ μας και προσπαθώντας, στη διαρκή σύγκρουση με το παλιό που αντιστέκεται, να εμπλέξουμε τις πιο έμπιστες, αξιόπιστες και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος.
«Είμαστε αποφασισμένοι», είπε, «να το παλέψουμε μέχρι το τέλος, έχουμε αίσθηση της ιστορικότητας της συγκυρίας και εμπιστοσύνη στη δύναμη των ανθρώπων να αλλάζουν τη μοίρα τους».
Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι οι αντίπαλοι γνωρίζουν την κρισιμότητα της περιόδου για τη χώρα, την κυβέρνηση, και κυρίως την κοινωνία. Γι' αυτό ο πόλεμος μαίνεται, είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η σκληρή αντιπαράθεση έχει πάρει πλέον στοιχεία επίθεσης βιοπολιτικής», καθώς «προσπαθούν να εμπεδώσουν αίσθημα γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και ξέρουν ότι σε ένα τέτοιο κλίμα φόβου και αβεβαιότητας είναι πολύ πιο εύκολη η πολιτική χειραγώγηση».
Παύλος Πολάκης
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε την εξουσία γιατί έσπασε το κοινωνικό συμβόλαιο εξαγοράς της κοινωνίας

Χειμαρρώδης  ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Αρχικά αποκάλυψε πως εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η σύζυγός του δέχεται απειλητικά μηνύματα ενώ στη συνέχεια ανέφερε, «να τελειώνει η κλάψα, τώρα κυβερνάμε, που σημαίνει συγκρουόμαστε, που σημαίνει αλλάζουμε την πραγματικότητα που ζούμε».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε την εξουσία γιατί έσπασε το κοινωνικό συμβόλαιο εξαγοράς της κοινωνίας και γιατί βρέθηκε μια ηγεσία, με τον Αλέξη Τσίπρα για να είμαστε ξεκάθαροι, που είπε "πάμε να κυβερνήσουμε", είπε ο κ. Πολάκης, στη συνέχεια.
Αναφερόμενος στα θέματα του υπουργείου, σημείωσε πως προσπάθησε να ισορροπήσει το σύστημα, δίνοντας επιπλέον 800 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν προσληφθεί πολλοί, προσθέτοντας ότι τώρα βγαίνουν κάτι συνδικαλιστές της συμφοράς, εξαπτέρυγα του Γεωργιάδη και του Λοβέρδου και λένε ότι πεθαίνει κόσμος στα νοσοκομεία. Τώρα σώζεται κόσμος στα νοσοκομεία, τόνισε ο κ. Πολάκης.
Είπε ότι το υπουργείο Υγείας αλλάζει το σύστημα προμηθειών, ενώ έκανε λόγο και για μια μεγάλη νομοθετική παρέμβαση που αφορά το πως εισάγεται στη χώρα, τιμολογείται και αποζημιώνεται το φάρμακο.
Αντίστοιχες δράσεις, συγκεκριμένες, πρέπει να υπάρξουν παντού, και όχι αναζήτηση θολοκουλτούρας για μετά από 50 χρόνια, σημείωσε ο κ. Πολάκης.
Ο Π. Πολάκης κατέληξε υπενθυμίζοντας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πως: «Ο πολιτικός χρόνος δεν είναι άπειρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου