Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Μια απαραίτητη... παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης

Μια απαραίτητη... παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης

Δημήτρης Τρίμης
Αφού πλέον, μετά το κρεσέντο υποκριτικής ευαισθησίας, θεωρείται σχεδόν ανάρμοστο να καταθέτουμε τη γνώμη μας για επικείμενες κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις, και αφού μπλέχτηκε εσκεμμένα η έκφραση άποψης με εγκληματικές πράξεις, εκβιασμούς, υποκλοπές και απειλές, ας κάνω και εγώ τη δική μου ...ανεπίτρεπτη πολιτική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Πρώτον, είναι γνωστό ότι το ΣτΕ έκρινε ως συνταγματικό το μαύρο στην ΕΡΤ, για λόγους ανωτέρας βίας και εθνικών προτεραιοτήτων και κρίνεται ακόμα γι αυτή του την απόφαση.
Δεύτερον, παράλληλα το ΣτΕ -και επειδή υπάρχουν και τα σχετικά άρθρα 14 και 15 του Συντάγματος- υποχρέωσε την τότε συγκυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου ( ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ, προς τιμήν τους δεν συνέπραξαν στον αυταρχικό κατήφορο της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ), να δημιουργήσει αμέσως έναν υποκατάστατο δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης διότι είναι υποχρέωση της πολιτείας. Και έτσι ας πούμε «ισορρόπησαν» τα πράγματα...
Τρίτον, έως τώρα το ΣτΕ έχει με πολλές αποφάσεις του (και πρόσφατες με τις οποίες απορρίπτει και τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλαρχών κατά του νόμου Παππά),  καταδικάσει ρητά, ως αντισυνταγματική, την επί 27 χρόνια τη λειτουργία των καναλιών χωρίς νόμιμες άδειες. Τις αποφάσεις αυτές του ΣτΕ βεβαίως δεν σεβάστηκαν ποτέ η υπερευαίσθητη σε θέματα δικαίου και ηθικής Ν.Δ και το άδολο ΠΑΣΟΚ.
Τέταρτον, ορθώς ο πρόεδρος του ΣτΕ μίλησε για φορτισμένο κλίμα και πιέσεις ενόψει της αναμενόμενης απόφασης για τη συνταγματικότητα της διαδικασία αδειοδότησης με το νόμο Παππά και με βάση αυτό το κλίμα πιέσεων και πόλωσης (που εμφανώς και κατά κόρον επί 24ώρου βάσεως μεταδίδεται από την προπαγάνδα των καναλαρχών και της Δεξιάς), σωστά αποφάσισε το ΣτΕ να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Σκέφτεστε τι θα λεγόταν και τι θα γινόταν αν απέρριπτε το ΣτΕ για τυπικούς λόγους τις άπειρες προσφυγές των καναλαρχών εναντίον του νόμου και κάθε διαδικαστικού βήματος του διαγωνισμού;
Πέμπτον, το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται ασφαλώς με την είσπραξη των 249 εκατ. ευρώ από τους υπερθεματιστές. Το δημόσιο συμφέρον πρέπει να υπηρετείται από το ΕΣΡ, αρκεί αυτό να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει ώστε να υπάρχει εγγύηση ποιότητας και να τηρείται συνεχώς η νομιμότητα της λειτουργίας των καναλιών και των ραδιοφώνων -πανελλαδικών και περιφερειακών.
Συνεπώς, χωρίς να έχω το κύρος ενός Άδωνι ή τα τρία πτυχία ενός Κυριάκου Μητσοτάκη, των νομικών συμβούλων και του κ. Λαζαράτου, του  δικηγόρου όλων των καναλαρχών, υποστηρίζω ότι το ΣτΕ θα κρίνει ασφαλώς συνταγματικό το νόμο και θα υποχρεώσει τη Ν.Δ να συναινέσει στην άμεση συγκρότηση νέου ΕΣΡ (η πρόταση  Νίκου Βούτση είναι ό,τι πρέπει) και έτσι να προχωρήσει η διαδικασία ελέγχου λειτουργίας προγράμματος, ποιότητας και άμεσης αδειοδότησης των περιφερειακών καναλιών και των ραδιοσταθμών ελεύθερης λήψης.
Εάν τα πιο πάνω, δηλαδή οι σκέψεις και τα γεγονότα που παραθέτω, σας φαίνονται ανάρμοστα και αποτελούν πολιτική παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, τότε να μου πείτε γιατί αυτό επιτρέπεται να το κάνουν (από την άλλη πλευρά) και επί μήνες μόνο οι νομικοί σύμβουλοι και οι επιστήμονες ειδικών αποστολών των βαρόνων των ΜΜΕ όπως ακούστηκαν επί εκατοντάδες ώρες στα κανάλια και στα ραδιόφωνα της ιδιοκτησίας τους και όπως δημοσιεύτηκαν σε φλύαρα πανομοιότυπα κείμενα και... αντικειμενικά ρεπορτάζ σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, ιστοσελίδες, κοινωνικά δίκτυα κ.λπ  άπειρες φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου