Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Μητσοτάκης όπως Φιγιόν;

«Συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για τη μεγάλη του νίκη σήμερα! Μας ενώνει ο αγώνας κατά του λαϊκισμού» έγραψε εγκάρδια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης όπως Φιγιόν;

mitsotakis.jpg

Αντα Ψαρρά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να χαιρετίσει εγκάρδια την εκλογή του σκληρού δεξιού Φρανσουά Φιγιόν στις εκλογές του κεντροδεξιού κόμματος της Γαλλίας έναντι του μετριοπαθέστερου και τοποθετημένου πιο κοντά στον κεντρώο χώρο Αλέν Ζιπέ που ήρθε δεύτερος.
«Συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για τη μεγάλη του νίκη σήμερα! Μας ενώνει ο αγώνας κατά του λαϊκισμού» έγραψε εγκάρδια ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζοντας ασφαλώς τη σκληρή ατζέντα του Γάλλου υποψήφιου. Μια ατζέντα που προφανώς βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις και στις απόψεις του αρχηγού της Ν.Δ., η οποία και τους ενώνει.
Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του πολιτικού αναλυτή Ολιβιέ Πικάρντ στo έγκυρο περιοδικό «Nouvelle Observateur» (21/11/2016). Τίτλος, «Ο Φιγιόν σκότωσε τον Σαρκοζί, όμως είναι πολύ σκληρότερος».
Η χαρά δεν θα διαρκέσει πολύ για τους οπαδούς αλλά και τους αντιπάλους του Σαρκοζί στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Στη δεδομένη στιγμή ήταν ένας από μηχανής θεός! Στη συλλογική θριαμβευτική φρενίτιδα των ΜΜΕ, που με ένα μείγμα απορίας και θαυμασμού εξήραν την τεράστια άνοδο του 62χρονου πρώην πρωθυπουργού, προβλήθηκε μια διαστρεβλωμένη εικόνα του νικητή της ημέρας.
Με δυο λόγια ο νικητής ήταν το αποτέλεσμα μιας σύνθετης συγκυρίας που οδήγησε στην ανάδειξή του. Ξαφνικά οι δημοσκοπήσεις και οι επαγγελματίες του είδους αποφάσισαν ότι ο Φρανσουά Φιγιόν θεωρείται μεγάλος οραματιστής, «σοβαρός», «πεισματάρης», «διακριτικός» κ.λπ.
Μια σειρά από παρόμοια μετάλλια καρφιτσώθηκαν στο πέτο του. Από το πρώην «κύριος τίποτα» ο λιγότερο κεντρώος από τον Ζιπέ και λιγότερο λαϊκιστής από τον Σαρκοζί ενισχύθηκε από το νέο σύνθημα της «καινοτομίας».
Ενας πρώην ηττημένος που τέσσερα χρόνια πριν έχασε την εκλογή στο κόμμα, σάρωσε τώρα τα πάντα χάρη σε μια νέα «δυναμική», ενώ στην ουσία πρόκειται για μια νέα ψευδαίσθηση μια και ο εκλεγείς δεν είναι ούτε μετριοπαθής ούτε μοντέρνος.
Με μια προσεκτική ανάλυση αποδεικνύεται περισσότερο «ανησυχητικός» από τον Σαρκοζί, που κολάκευε μεν τα χειρότερα ένστικτα των ακροδεξιών του κόμματος, όμως στην πράξη εφάρμοσε μια πολιτική ρεαλιστική και περισσότερο προοδευτική από τις απόψεις του. Αντίθετα, ο Φιγιόν είναι ένας αληθινά συντηρητικός ιδεολόγος κρυμμένος στο καλοραμμένο κοστούμι της καλής οικογένειας. Μια ταυτότητα που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία.
  • 1. Προβλέπει την κατάργηση 500.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, αντιδρώντας στις υποσχέσεις του Αλέν Ζιπέ ότι οι αλλαγές θα γίνουν χωρίς απολύσεις.
  • 2. Υποστηρίζει τη σταδιακή μείωση των επιδομάτων ανεργίας με την παραδοχή ότι με τον τρόπο αυτό οι άνεργοι θα προσπαθήσουν περισσότερο για να βρουν δουλειά.
  • 3. Το περιβάλλον δεν αποτελεί γι’ αυτόν κανενός είδους προτεραιότητα και τάσσεται αναφανδόν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.
  • 4. Εχει μια πολύ συγκεχυμένη προσέγγιση για τους Γάλλους μουσουλμάνους: «Εχουμε ένα πρόβλημα με το Ισλάμ». Σαν «καλός» χριστιανός πρεσβεύει μια εξαιρετικά εθνοκεντρική, σχεδόν ύποπτη πολιτική για τη μετανάστευση σε αντίθεση με την κοινωνική πολυχρωμία που υποστηρίζει ο Ζιπέ.
  • 5. Θέλει να ξαναγράψει και αυτός την εθνική αφήγηση κι αυτό είναι το χειρότερο από όλες τις θέσεις του Σαρκοζί. Μια εθνική ιστορία υπαγορευμένη και καθιερωμένη από την πολιτική φαντασία. Ενα ιδεολογικό αφήγημα που κάνει κάθε ιστορικό να... ουρλιάζει!
  • 6. Είναι υπέρ της στέρησης της ιθαγένειας.
  • 7. Είναι ενάντια στους γάμους ομοφύλων αλλά λόγω και των δημοσκοπήσεων δεν δηλώνει ότι θα καταργήσει τον νόμο.
  • 8. Θέλει να επανέλθει όμως στον νόμο για τις υιοθεσίες μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών επιβάλλοντας σχετικές εγκρίσεις.
  • 9. Είναι ανοιχτά οπαδός του Πούτιν και φυσικά του Μπασάρ αλ Ασαντ.
  • 10. Οι περισσότερες από τις θέσεις του εκπροσωπούν τις απόψεις της Ακροδεξιάς.
Για όσους δεν έχουν κατανοήσει τις απόψεις του νέου υποψήφιου προέδρου, τα λόγια του διαχρονικού δημάρχου του Μπορντό (Αλέν Ζιπέ) είναι αρκετά σαφή: «Ο Φρανσουά Φιγιόν δεν είναι μια ήσυχη δύναμη, είναι μια επικίνδυνη μπουλντόζα για τη Γαλλία!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου