Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας και τα ψέματα. Ποιον κοροϊδεύουν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας και τα ψέματα. Ποιον κοροϊδεύουν;

Παπαβασιλείου Βασίλης
Οι συμπατριώτες μας Δωδεκανήσιοι αλλά και όλοι οι Έλληνες έχουμε βιώσει με σκληρό τρόπο τα πεπραγμένα των δικών τους ημερών, τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., μάθαμε για τα δανεικά και αγύριστα 210 εκατομμύρια που έλαβαν από τις τράπεζες και τα οποία σήμερα πληρώνει με αίμα ο ελληνικός λαός. Είναι λοιπόν απορίας άξιον πού βρίσκουν το θράσος και με ποιο ηθικό ανάστημα δημοσιοποιούν τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για τα νησιά μας και τα παρουσιάζουν μάλιστα ως ψέματα και ως καταστροφή.



Αρκεί και μόνο να αναφερθούμε στον υπουργό Οικονομικών της τελευταίας ευτυχώς κυβέρνησης του πάλαι ποτέ δικομματισμού, της άθλιας συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, Γκίκα Χαρδούβελη. Να ξεδιπλώσουμε το διάσημο σχέδιό του που είχε προδιαγράψει για τη χώρα πρωτογενή πλεονάσματα για την επίτευξη των οποίων ο ελληνικός λαός (άρα και όλοι οι νησιώτες) θα ήταν υποχρεωμένος να υποστεί πολλαπλάσια δυσβάστακτα μέτρα αρκετών δισ. Με το 16,20% πλεονάσματα ή με το 5,50% θα είχαμε περισσότερα μέτρα; (βλέπε πίνακα).

Μήπως λοιπόν να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, να πάμε στον Ιανουάριο του έτους 2015, για να διαπιστώσουμε τι θα εφάρμοζε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ή οποιαδήποτε άλλη συμμαχία προέκυπτε εκείνο τον καιρό; Και επειδή αυτό δεν μπορεί να συμβεί, ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω, ο λαϊκισμός και η υποκρισία σήμερα περισσεύουν...

Ο λαός όμως ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές το έτος 2015 και το σύνδρομο της χαμένης εξουσίας θα ταλαιπωρεί τα στελέχη της Ν.Δ. ανά την επικράτεια, όπου για τρία ακόμα χρόνια “επί ματαίω” θα ζητούν, θα κραυγάζουν: Εκλογές.

Αυτά σε γενικές γραμμές, αλλά και ειδικότερα:

Στα τέλη του 2014 υπήρξε σαφής δέσμευση από την κυβέρνηση Σαμαρά προς τους δανειστές να παρουσιάσει σχέδιο μεταρρύθμισης του ΦΠΑ και να το θέσει σε ισχύ από 1.1.2015, σχέδιο που εκτός των άλλων προέβλεπε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Αυτά και άλλα πολλά που περιελάμβανε η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση ήταν η θλιβερή προίκα που παρέλαβε η διάδοχη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., δεσμεύσεις που βάρυναν την ελληνική κυβέρνηση με το Καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της.

Η συχνή αναφορά στελεχών της Ν.Δ. σε προεκλογικές υποσχέσεις του Ιανουαρίου 2015 έχει στόχο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, αφού είναι γνωστό πως η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. έλαβε νέα εντολή τον Οκτώβριο του 2015 απευθυνόμενη στον ελληνικό λαό με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του Ιουλίου, μιας συμφωνίας που απέφερε δυστυχώς ένα τρίτο Μνημόνιο, με λιγότερες όμως δεσμεύσεις κατά 20 δισ., και καλύτερους όρους χρηματοδότησης για την τετραετία 2015 -2018.

Οι άνεργοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τα οποία προφανώς δεν συγχρωτίζονται τα στελέχη της Ν.Δ., ανακουφίζονται από τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης: δωρεάν ρεύμα και νερό σε φτωχά νοικοκυριά, δωρεάν μετακινήσεις ανέργων, επιδότηση ενοικίου, κάρτα αλληλεγγύης, γεύμα σε κάποια κατ’ αρχήν σχολεία, έναρξη εφαρμογής ολοήμερων δημοτικών σχολείων, κουπόνια σίτισης, κατάργηση των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των κατοίκων αυτής της χώρας, αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτων από το ΕΚΑΣ, όλα αυτά τα μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα υλοποιεί.

Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που εξακολουθεί να διαβιοί ο ελληνικός λαός, η κυβέρνηση κατάφερε να διαχειριστεί ικανοποιητικά το προσφυγικό πρόβλημα, να το αναδείξει σε πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές και να θέσει προ των ευθυνών της την Ευρώπη των 28, παρά τις όποιες αδυναμίες (βλέπε συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας) και κόντρα στα ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα εκπροσώπων της Ακροδεξιάς, αλλά και αρχόντων της Τ.Α. που θεωρούν τσιφλίκι τους τον χώρο ευθύνης τους. Δημάρχων που είναι ανίκανοι να κατανοήσουν και να χαράξουν τα όρια της δικής τους πολιτικής με την εθνική πολιτική.

Και για να τελειώνουμε με την κοροϊδία και να μην επανερχόμαστε συχνά: Στις 4.10.2009 ο Έλληνας και η Ελληνίδα ψήφισαν ΠΑΣΟΚ με σύνθημα “λεφτά υπάρχουν” και το 2010 του έβαλαν τη θηλιά με το πρώτο Μνημόνιο. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 ο κ. Σαμαράς κέρδισε τις εκλογές ασκώντας αντιπολίτευση στον κ. Παπανδρέου για το Μνημόνιο και μόλις κέρδισε τις εκλογές ψήφισε κι αυτός ένα δεύτερο Μνημόνιο.

Ναι, και ο ΣΥΡΙΖΑ ατυχώς (ψευδώς για τους πολιτικούς αντιπάλους) υποσχέθηκε να σχίσει τα Μνημόνια, και αυτός ήταν ένας ισχυρός προεκλογικός λόγος για να τον εμπιστευθεί ο λαός τον Ιανουάριο του 2015. Βρέθηκε όμως απέναντι σε μια γερμανική Ευρώπη, μη έχοντας συμμάχους ούτε καν στην Ελλάδα, και με βαρίδια δεσμεύσεων από τους προκατόχους Σαμαρά - Βενιζέλο να διαπραγματεύεται, με κύριο όπλο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με λογικά επιχειρήματα, αφ’ ενός πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αφ’ ετέρου πως η κρίση χρέους δεν είναι μόνο Ελληνικό πρόβλημα, αλλά είναι κύρια ευρωπαϊκό. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε για πρώτη φορά και κατάφερε να διεθνοποιήσει το θέμα αλλά και να αποκτήσει συμμάχους πέραν των εθνικών της συνόρων. Αναδιπλώθηκε με το πραξικόπημα των Βρυξελλών τον Ιούλιο του 2015 και συνθηκολόγησε με ένα Μνημόνιο. Παρά το αποτέλεσμα αυτό, είχε το θάρρος να ζητήσει ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Και την είχε.

Η μεγάλη λοιπόν διαφορά πολιτικής ηθικής του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. από την άλλη καταγράφεται τον Οκτώβριο του 2015, όταν, στις εκλογές που επεδίωξε να γίνουν, ζήτησε την εντολή του ελληνικού λαού “με το μνημόνιο στο χέρι”.

Και επειδή τα Μνημόνια και η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας ούτε ξεκίνησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και είναι αριστερή πολιτική, υλοποιείται το “παράλληλο” πρόγραμμα παροχών στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, υποσχόμενος όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αγώνα για το οριστικό τέλος της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές και αγώνα για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας το συντομότερο.

Αντί λοιπόν να ζητούν εκλογές εκεί στη Ν.Δ. και να γελοιοποιούνται διαρκώς, θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν, θα έπρεπε να μας πουν με ποιον τρόπο και πότε θα επιστρέψουν τα δανεικά που έπαιρναν με εγγύηση τον “αέρα”, θα έπρεπε να λογοδοτούν για μια σειρά όχι μόνο πολιτικών, αλλά και αρκετές φορές σκανδάλων που απαξίωσαν την πολιτική και μας έφεραν σε αυτό το τέλμα:

Η μη αδειόδοτηση των καναλιών και τα παιχνίδια με τον βασικό μέτοχο, προσλήψεις κατά καιρούς χωρίς ΑΣΕΠ, το καρτέλ γάλατος, το παραδικαστικό, οι υποκλοπές στη Vodafone, η υπόθεση “ζαρντινιέρα” με θύμα τον Κύπριο φοιτητή, το σκάνδαλο Siemens, γνωστό και ως σκάνδαλο Μητσοτάκη, η Μονή Βατοπεδίου είναι μερικά από τα πεπραγμένα της Ν.Δ. Λίγη τσίπα! Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι. Εκτός αν κυριαρχήσει η μετάλλαξη σε αυτόν τον χώρο. Όμως σήμερα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Τσίπρας και αυτή η κυβέρνηση εγκαινιάζουν μια νέα περίοδο στην πολιτική ζωή, στην ιστορία του τόπου μας, στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί αναδύθηκε στο προσκήνιο την ώρα της παρακμής του δικομματισμού που κυριάρχησε τον περασμένο σχεδόν μισό αιώνα στην Ελλάδα, γιατί καλείται να καταγράψει το “Πρώτη φορά Αριστερά” στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της, γιατί η κρίση χρέους μαστίζει την Ευρώπη της Λαϊκής Δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας, γιατί τα μέτρα λιτότητας διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή, γιατί η Ακροδεξιά ανεβαίνει επικίνδυνα, γιατί το προσφυγικό είναι σε έξαρση, γιατί στη γείτονα Τουρκία η Δημοκρατία δοκιμάζεται, γιατί στην Αμερική το ξανασκέπτονται να ψηφίσουν...

Και εξ αυτής της πολιτικής συγκυρίας η δική μας Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο πνιγηρό δημοσιονομικό περιβάλλον, με τη στεναχώρια των Μνημονίων, στα δύσκολα, είναι υποχρεωμένη/ος να επιτύχει.

*Βασίλης Η. Παπαβασιλείου, συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου