Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Έφη Αχτσιόγλου:Δεσμευόμαστε να αναδιανέμουμε κάθε ευρώ που πλεονάζει στους αδύναμους»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
«Δεσμευόμαστε να αναδιανέμουμε κάθε ευρώ που πλεονάζει στους αδύναμους»
Τζώρτζης Ρούσσος
"Η Ευρώπη αλλάζει και συγκλίνει προς τις θέσεις της Ελλάδος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μένει αυτό να αποτυπωθεί και στους διαπραγματευτές των δανειστών…"
Η παρούσα θέση δεν είναι εκτίμηση της εφημερίδας αλλά η άποψη της αρμόδιας υπουργού Εφης Αχτσιόγλου μετά το πέρας των συναντήσεων για το θέμα σε Βρυξέλλες αλλά και Γερμανία…

Η Ελληνίδα υπουργός θέτει ως προμετωπίδα των διαπραγ­ματεύσεων την άρνηση υποχώρησης σε όσα προτείνονται για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα, προαναγγέλλει εκ βάθρων αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Επιθεωρήσεων Εργασίας και θεωρεί το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους μια έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και όχι επιστροφή των όσων εκείνοι έχουν χάσει στη διάρκεια της κρίσης.

Διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Τελικά τι δίνουμε και τι μπορούμε να πάρουμε; Ισχύουν όσα λέγονται ότι δίνουμε -ομαδικές απολύσεις (μαζί με αύξηση του ποσοστού)- για να πάρουμε τη συγκατάνευση των δανειστών για συλλογικές διαπραγματεύσεις;

Στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας. Γι’ αυτό δίνουμε τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας. Η θέση μας αυτή εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και υποστηρίζεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και από το γνωστό πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Για τον ίδιο λόγο αντιστεκόμαστε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και ιδίως στην αύξηση του ορίου, που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το ΔΝΤ. Τυχόν ικανοποίηση των απαιτήσεών τους δεν θα πετύχει τίποτα περισσότερο παρά να απορρυθμίσει περαιτέρω την ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.

• Ο κύκλος των επαφών σας στις Βρυξέλλες για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις απέδωσε καρπούς. Ηδη η Κομισιόν έχει λάβει στάση αμυντική σε σχέση με την πρόθεση των δανειστών μας να μη δεχτούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Τελικά είδατε στις πρόσφατες επαφές σας τάσεις υπαναχώρησής τους σε σχέση πάντα με τις εργασιακές σχέσεις;

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε έναν κύκλο διεθνών επαφών στην Ευρώπη με διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Εισπράξαμε ευρύ κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην ελληνική αγορά εργασίας, για την ανάκτηση κύριων συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εξαιρείται από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια εξαίρεση.

Το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων έθεσα και στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έγινε πριν από λίγες ημέρες.

Και εκεί οι θέσεις μας βρήκαν θετική ανταπόκριση. Ελπίζουμε ότι η συμπαράσταση αυτή θα μεταφραστεί σύντομα και σε μια σύγκλιση στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, καθώς η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο θα πρέπει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, όπως εξάλλου προβλέπει και η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 με τους θεσμούς.

• Η ελληνική αγορά εργασίας ήταν «ζούγκλα», σχολίαζε πριν από την εποχή των μνημονίων η ΓΣΕΕ. Τώρα η αγορά είναι ακόμη χειρότερη. Αντιθέτως, τόσα χρόνια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους ήταν και παραμένουν ξεδοντιασμένοι. Ενδεικτικά οι επιθεωρητές Εργασίας, δεν έχουν μέσα να κινηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την ανασφάλιστη εργασία και οι φορείς του ΙΚΑ είναι υποστελεχωμένοι. Πώς λοιπόν μπορεί να ελεγχθεί το τέρας της παρανομίας στην αγορά εργασίας;

Την περίοδο 2012-2014 δεν συνέβη απλώς μια συνολική απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, μέσω παρεμβάσεων στο νομοθετικό πλαίσιο, που κατάργησαν θεμελιωμένα δικαιώματα. Διαμορφώθηκε επιπλέον ένα γόνιμο έδαφος για την όξυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν αφενός σκοπεύουμε να θεσπίσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο, που θα συμβάλει πραγματικά στην καταπολέμηση της παραβατικότητας, αφετέρου πρόκειται να ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και με μέσα που θα κάνουν τη δουλειά των ελεγκτών αποτελεσματικότερη.

Ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει μια σειρά από δομές ενημέρωσης των εργαζομένων για ζητήματα εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ εξελίσσεται η διαδικασία για την κύρωση της 129 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, κάτι που θα σημάνει τη δυνατότητα της Επιθεώρησης Εργασίας να πραγματοποιεί καθολικό έλεγχο των εργασιών στον αγροτικό χώρο.

Ακόμη, επαναξιολογούμε συνολικά το πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και τις επαγγελματικές ασθένειες, με στόχο τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων.

Τέλος, μέσω της επίτευξης διαλειτουργικότητας όλων των πληροφοριακών συστημάτων, θα μπορεί σύντομα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να πραγματοποιεί περισσότερο στοχευμένους και άρα αποτελεσματικότερους ελέγχους. Είμαστε βέβαιοι ότι με τις ρυθμίσεις που προωθούμε οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να βλέπουν αλλαγή στην καθημερινότητά τους και σε αυτή την προσπάθεια τους θέλουμε συμμάχους.

• Για την έκτακτη επιχορήγηση στους συνταξιούχους κατηγορήθηκε η κυβέρνηση ότι πήρε πάρα πολλά μέσα στα περίπου 2 έτη διακυβέρνησης και επιστρέφει ψίχουλα. Ποια είναι η απάντησή σας;

Δέσμευση της κυβέρνησής μας είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Είναι λογικό η ελληνική κυβέρνηση να έχει μια διακριτική ευχέρεια στην κατανομή των δαπανών της με τρόπο που θεωρεί αυτή πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά, αρκεί να επιτυγχάνεται ο συμφωνημένος με τους θεσμούς στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που έχουν σύνταξη έως 830 ευρώ, το οποίο προέρχεται από την υπεραπόδοση των εσόδων του 2016, προφανώς και δεν αναπληρώνει τα όσα έχασαν οι απόμαχοι της δουλειάς στα χρόνια των μνημονίων. Είναι όμως μια έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και μια κίνηση ανακούφισης μιας ευρείας κοινωνικής ομάδας, που έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ενα μικρό βήμα, που όμως στη δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν πρέπει να υποτιμάται.

Στόχος είναι οι πολιτικές μας να κινούνται σ’ αυτήν την κατεύθυνση, εφόσον η τάση σταθεροποίησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συνεχιστεί, γιατί το κρίσιμο για εμάς ζήτημα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς εκεί κρίνεται κάθε κυβερνητική πολιτική.

• Εμείς θέλουμε το ΔΝΤ για τις θέσεις που έχει για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος. Δεν το θέλουμε για τις θέσεις που παίρνει στα εργασιακά και τις συντάξεις. Το Βερολίνο θέλει πάση θυσία το ΔΝΤ χωρίς όμως τις θέσεις του για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα τετραγωνιστεί ο κύκλος (περί αυτού πρόκειται) ή στο τέλος θα νικήσουν οι Γερμανοί, όπως λέει το γνωστό σύνθημα;

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα σχήμα που αφενός θα περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα λιτότητας, όπως ζητά το ΔΝΤ, αφετέρου δεν θα περιέχει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η επίτευξη ενός συμβιβασμού σημαίνει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να κάνουν πίσω σε κάτι, κι αυτό το καταλαβαίνουν όλες οι πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, ο όποιος συμβιβασμός θα πρέπει να μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο χρέος, στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σε έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές.

• Συμμετέχετε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους πολύ καιρό. Με άλλη ιδιότητα στο παρελθόν, με άλλη ιδιότητα σήμερα. Εχετε και εσείς την αίσθηση, όπως οι περισσότεροι πολίτες που παρακολουθούν από απόσταση τα πράγματα, ότι στην ευρωζώνη γίνεται πάντα αυτό που θέλει ο Σόιμπλε;

Ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση το 2015, όταν αναγκάστηκε να υπογράψει τη συμφωνία του Ιουλίου.

Σήμερα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που διαφοροποιούνται από τη γραμμή του κ. Σόιμπλε. Οι διαφοροποιήσεις αυτές εμφανίζονται τόσο στο επίπεδο των κρατών-μελών όσο και στο επίπεδο των θεσμών. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά με τις προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση αποκλείει και επιπρόσθετα μέτρα και πρόωρες εκλογές. Αν όμως οι δανειστές επιμείνουν σε νέα μέτρα, μήπως η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος; Εκτός αν ο έντιμος συμβιβασμός που λέει ο κ. Τσακαλώτος περιλαμβάνει τέταρτο Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητά νομοθέτηση επιπλέον μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ έχει αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές. Εργαζόμαστε λοιπόν αδιάκοπα για να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, μέσω ενός έντιμου συμβιβασμού (και όχι μέσω ενός τέταρτου Μνημονίου), όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη βάση των αρχών που έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός.

Πιστεύουμε ότι θα βρεθεί μια χρυσή τομή μέσω των τεχνικών συζητήσεων αλλά κυρίως μέσω των πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και αυτή τη στιγμή είναι καθήκον των δανειστών της να τηρήσουν κι εκείνοι τις δεσμεύσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου