Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Πυγή υπό πολιορκία

Πυγή υπό πολιορκία

Του Θανάση Καρτερού
Τις διαθέσεις κάποιου που σηκώνει στην κατεύθυνσή μας ή, ακόμα χειρότερα, μπροστά στα μούτρα μας, το μεσαίο δάχτυλο του χεριού και κρατάει κλειστά τα άλλα τέσσερα, την ξέρουν οι πάντες. Αν πιστέψουμε μάλιστα τον παντογνώστη κύριο Google, η γέννηση της προσβλητικής χειρονομίας ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα. Κατάπυγον την ονόμαζαν οι πρόγονοί μας, λέει. Από την πρόθεση «κατά», και το ουσιαστικό «πυγή», που σημαίνει οπίσθια. Το νόημά της σαφέστατο από τότε, συνεπώς. Συναφές με το up yours, που δίδαξε σε όλο τον κόσμο το Χόλιγουντ μαζί με τη χειρονομία του μεσαίου δαχτύλου.

Πώς μου ήρθαν όλα αυτά; Μα διαβάζοντας το δικαστικό αίτημα των βαρόνων της ενημέρωσης να μην υποβάλουν πόθεν έσχες. Μαζί με τα στελέχη των καναλιών τους -διευθύνοντες, διευθυντές, μπάτλερ. Κατάπυγον, δηλαδή, με τα όλα του. Όχι μόνο δεν -θέλουν να πληρώνουν, αλλά και δεν -θέλουν να δηλώνουν τι έχουν και πώς το απέκτησαν. Κι αν εσείς μπορείτε να αποδώσετε το πράγμα με εικόνα εναργέστερη από του Αλαφούζου, του Μπόμπολα, του Κυριακού, του Βαρδινογιάννη -και των αυλικών βεβαίως- με το δάχτυλο εις στάσιν... κατάπυγον μπροστά στα μούτρα σας, πείτε το και σε μας.

Και να ήταν μόνο αυτό! Πολιορκείται κανονικά η... πυγή της έρμης της κοινωνίας μας. Διότι οι βαρόνοι στην προσφυγή τους αντιγράφουν τα επιχειρήματα τίνων παρακαλώ; Πέντε δικαστικών ενώσεων της χώρας! Δικαστών και εισαγγελέων! Που επικαλούνται ανθρώπινα δικαιώματα και ευρωπαϊκές συνθήκες για να εξαιρεθούν από το πόθεν έσχες. Τα έχουν μισοκαταφέρει, μάλιστα, αφού δεν υποβάλουν δηλώσεις μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση του ΣτΕ. Δικαστές και εισαγγελείς, εν ολίγοις, ζητούν να μη βλέπουν ξένα μάτια το έχειν τους και το πόθεν του. Αυτό κι αν είναι κατάπυγος. Από έδρας.

Θυμάστε το τραγουδάκι «Να δεις που αύριο θα μας πούνε και μαλάκες»; Ε, αυτό το αύριο ήρθε. Ταγοί της Δικαιοσύνης και λαγοί της ενημέρωσης αντί, χωρίς κανείς να τους το ζητάει, που λέει ο λόγος, να δηλώνουν μπροστά σε όλο τον κόσμο -και πάντως σίγουρα μπροστά στις εντεταλμένες επιτροπές- τι και πόθεν έσχον, κρύβονται -και τα κρύβουνπίσω από το... μεσαίο δάχτυλό τους. Πόθεν αίσχος να αντέξει πια ο άνθρωπος σ’ αυτή τη χώρα; Φέρτε και τον Κυριάκο να τελειώνουμε...
Πηγή: ΑΥΓΗ VIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου