Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Μερικές αλήθειες για τα «μπλοκάκια»

Μερικές αλήθειες για τα «μπλοκάκια»

Δημήτρης Τρίμης
Ειδικοί στην ασφάλιση είπανε στα μέσα ενημέρωσης ότι οι διπλο(και πολυ)απασχολούμενοι, εννοούν τους μισθωτούς που δραστηριοποιούνται και ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» με «μπλοκάκι» (ΔΠΥ) δεν θα απαλλάσσονται πλέον από τις ασφαλιστικές εισφορές για τις άλλες δουλειές τους, στις οποίες αμείβονται με το μπλοκάκι - όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ταυτόχρονα μέλη πάσης μορφής εταιρειών.
Δηλαδή θα πληρώσουν με βάση τα καθαρά τους έσοδα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, για τον κλάδο υγείας, και για τον κλάδο επικούρησης αν υπάρχει. Ήδη αυτή η κατηγορία των ασφαλισμένων σπεύδει, λένε οι ίδιοι ειδικοί, να κλείσει το «μπλοκάκι» της για να γλιτώσει την επιβάρυνση.

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι αν με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η μαύρη, η αδήλωτη, εργασία ή θα έχουμε επιτέλους αύξηση προσλήψεων με αξιοπρεπείς συμβάσεις μισθωτής εργασίας στη χώρας και όχι άλλους εκατοντάδες χιλιάδες με το ζόρι «αυτοπασχολούμενους».

Μερικοί παρόλα αυτά θα νομίζετε ότι με τον ΕΦΚΑ διπλασιάζεται άδικα σε αυτές (τις οπωσδήποτε λίγες) περιπτώσεις το κόστος κοινωνικής ασφάλισης, αλλά δεν είναι έτσι. Η αλήθεια είναι απλή: Ένας μισθωτός (αν τον βρείτε) με δύο, ή περισσότερες (μισθωτές πάντοτε) δουλειές, πληρώνει αυτός και οι εργοδότες του ποσοστό επί του μισθού του μια, δύο ή και περισσότερες φορές, όσες και οι θέσεις εργασίας του.

Ως τώρα όμως αν ο ήδη δηλωμένος μισθωτός είχε και άλλες δουλειές με μπλοκάκι δεν πλήρωνε τίποτα για τις μη μισθωτές δουλειές του (εφόσον ήταν ασφαλισμένος μετά την 1-1-1993, ενώ οι παλιοί ασφαλισμένοι πλήρωναν εισφορές και για το μπλοκάκι στο πρώην ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ και μπορούσαν να πάρουν δύο συντάξεις).

Από την άλλη μεριά, ωστόσο, ο εργαζόμενος αποκλειστικά και υποχρεωτικά με μπλοκάκι πλήρωνε όλες τις άδικες κεφαλικές εισφορές του, ανεξάρτητα από το εισόδημά του. Είτε έβγαζε πέντε χιλιάδες είτε ένα πεντακοσάρικο το μήνα, θα πλήρωνε το ίδιο στον τέως ΟΑΕΕ! 

Αυτή η καταπληκτική πρακτική οδήγησε στη μείωση της μισθωτής εργασίας, στην κατάρρευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην υποβάθμιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, στην άνθιση της ιδιωτικής ασφάλισης και στην ανάπτυξη του φαινομένου των εκατοντάδων χιλιάδων δήθεν ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι στην πραγματικότητα κόστιζαν και κοστίζουν πολύ φθηνότερα για τους εργοδότες τους.

Τώρα που άλλαξαν τα πράγματα εκατομμύρια μισθωτοί με αποκλειστική απασχόληση, έμαθαν ότι κάποιοι άλλοι, περισσότερο έξυπνοι απαλλάσσονταν από κάθε εισφορά, για τις πολλές δουλειές τους με το ΔΠΥ (μπλοκάκι) ή μέσω μονοπρόσωπων εταιρειών. Πλήρωναν δηλαδή μόνο για τη μισθωτή τους θέση.

Στο εξής λοιπόν όταν ακούτε ή διαβάζετε την προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ κατά του ΕΦΚΑ, του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, και για διπλές και τρομερές ασφαλιστικές εισφορές, να ξέρετε ότι όσοι τα λένε και τα γράφουν, είναι πιθανό να είναι οι ίδιοι πολυαπασχολούμενοι και έως σήμερα πλήρωναν, όπως και τα αφεντικά τους, το λιγότερο δυνατό στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Όσοι έχουν την τύχη να έχουν πολλές δουλειές και πολλές αμοιβές, πρέπει να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές επί του συνόλου των καθαρών αποδοχών τους, ενώ ταυτόχρονα όμως θα προσδοκούν και καλύτερες, δηλαδή ανταποδοτικότερες, συντάξεις, συγκριτικά με τα εκατομμύρια άλλους που έχουν μια κακοπληρωμένη δουλειά ή ακόμα χειρότερα καμιά θέση εργασίας.

Αυτό δεν είναι δίκαιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου