Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Στην Κεντροαριστερά λέμε «ναι», στο ΠΑΣΟΚ λέμε «όχι»

Στην Κεντροαριστερά λέμε «ναι», στο ΠΑΣΟΚ λέμε «όχι»

Γιάννης Θεοφύλακτος*
Εξεταστική Επιτροπή

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σέβομαι τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ως ιδεολογικό και πολιτικό συνομιλητή της Αριστεράς που συμπληρώνει το πολιτικό φάσμα έως το Κέντρο.
Το λογικό είναι όντως η Αριστερά και η Κεντροαριστερά να συνομιλούν και, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, να συνεργάζονται.
Συνέβη ιστορικά και (ξανα)αποκτά δυναμική στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό συμβαίνει σε πολιτικά ομαλές συνθήκες.
Στην Ελλάδα οι συνθήκες από το 2010 και μετά δεν είναι ομαλές.

Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο η χρεοκοπία της χώρας. Ευθύνεται επίσης η πεισματική παραμονή στο πολιτικό σκηνικό των δύο κομμάτων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία: της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Δεν μιλάμε, λοιπόν, για θέμα συνεργασίας με την Κεντροαριστερά. Μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ.
Για τους ίδιους ανθρώπους (που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία).
Για τις ίδιες δομές και μηχανισμούς (που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία).
Εννοείται για τις ηγετικές ομάδες τους που δυστυχώς κυριάρχησαν και δυστυχώς παραμένουν στα πράγματα (σε καμία περίπτωση για τους ψηφοφόρους, ούτε όλους που με τον α’ ή β’ τρόπο συμμετείχαν στην πολιτική κατά τη μεταπολίτευση).
Και να μην ξεχνιόμαστε: Χρεοκοπία = καταλήστευση πολιτών λόγω φουσκώματος κάποιων λογαριασμών στο εξωτερικό.
Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε;
Φάγανε από τα εξοπλιστικά προγράμματα, φάγανε από τα δημόσια έργα, φάγανε από τα νοσοκομεία, φάγανε από τους δρόμους, φάγανε από το Χρηματιστήριο, φάγανε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φάγανε, φάγανε, φάγανε…
Καμία ουσιαστική ιδεολογία, καμία ελπίδα για κάτι διαφορετικό: εάν τυχόν ξαναέλθουν στα πράγματα, θα ξανακάνουν τα ίδια (αφού φροντίσουν να αθωώσουν τους εαυτούς τους για τα έως τώρα) θα ξαναχρεοκοπήσουν τη χώρα για να ξαναφουσκώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί κάποιων στο εξωτερικό.
Παρόμοια πράγματα συμβαίνουν και στο δεξιό φάσμα της πολιτικής.
Αυτοί οι άνθρωποι, αυτές οι δομές και αυτοί οι κομματικοί μηχανισμοί (του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.) πτώχευσαν τη χώρα.
Αυτοί οι άνθρωποι, αυτές οι δομές και αυτοί οι κομματικοί μηχανισμοί, έπρεπε μετά την αποκάλυψη της χρεοκοπίας και της καταλήστευσης να εξαφανιστούν από την πολιτική σκηνή: δεν ξέρω για θέματα που αφορούν τους εισαγγελείς (που σίγουρα είναι πολλά), δεν ξέρω δηλ. αν πολλοί έπρεπε να οδηγηθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα, αλλά σίγουρα έπρεπε να πάνε στα σπίτια τους.
Η παρουσία τους και σήμερα στην πολιτική ζωή της χώρας (είτε με 5 είτε με 25%) αποτελεί ανωμαλία για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Προσοχή, το ξαναλέω! Δεν μιλάω για την Κεντροαριστερά και τη Δεξιά, μιλάω για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.
Ετσι έχουν τα πράγματα.
Γι’ αυτό και γίνανε ένα και το αυτό, γι’ αυτό συνεργάστηκαν και συγκυβέρνησαν: πρόκειται για συνάθροιση ανθρώπων – δομών – μηχανισμών με υπερσυσσώρευση εξουσιών και γνωριμιών που έχουν καταλάβει τον κεντροαριστερό και δεξιό χώρο.
Συμμετείχα για 9 μήνες στις κοπιώδεις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια. Και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (διά του κ. Λοβέρδου) παριστάνουν ότι δεν βλέπουν καν τη διαπλοκή των 2 τελευταίων δεκαετιών!
Συμπέρασμα: με την Κεντροαριστερά ναι, να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε με τον έναν ή άλλο τρόπο. Με το ΠΑΣΟΚ όχι.
*βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου