Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Μνήμες... αξιοκρατίας στους διορισμούς διοικητών Νοσοκομείων

Μνήμες... αξιοκρατίας στους διορισμούς διοικητών Νοσοκομείων
Κ.Μ.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ για τη μη νόμιμη απομάκρυνση 11 διοικητών νοσοκομείων έχει νόημα να δούμε και το πώς έγιναν οι διορισμοί στο πρόσφατο παρελθόν με τις ανάλογες ποσοστώσεις στις συγκυβερνήσεις. 
Αντιγράφουμε από την Αυγή:
Στο νοσοκομείο Άρτας τοποθετήθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας. Στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» τοποθετήθηκε διοικητής πρώην ΟΝΝΕΔίτης με μοναδική προϋπηρεσία στη Γ.Γ. Νέας Γενιάς. Αναπληρωτής διοικητής στον «Άγιο Δημήτριο» της Θεσσαλονίκης ανέλαβε με εντολή Γεωργιάδη ένας ακόμη πρώην ΟΝΝΕΔίτης. Διοικήτρια του Γ.Ν. Λακωνίας τοποθετήθηκε πρώην ΟΝΝΕΔίτισσα, έχοντας να επιδείξει ως μοναδική επαγγελματική εμπειρία αυτή της ειδικής συμβούλου του δημάρχου Καλαμάτας, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας «μετακόμισε» από το Νοσοκομείο Αγρινίου ο τέως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας.

Τη διοίκηση του νοσοκομείου "Αττικόν", του Ιπποκράτειου, του Νοσοκομείου Χίου, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» και του Νοσοκομείου Καρπενησίου ανέλαβαν πρόσωπα που είχαν βρεθεί στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο ΚΑΤ διορίστηκε ένας από τους στενότερους προσωπικούς φίλους του κ. Γεωργιάδη. Την τιμητική τους είχαν πολλά «γαλάζια» συνδικαλιστικά στελέχη, μέλη του στενού κομματικού μηχανισμού αλλά και στενοί συνεργάτες κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που τοποθετήθηκαν στο ΚΑΤ, στο "Σωτηρία", στο «Γ. Γεννηματάς», στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Θεαγένειο", στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, στο Π.Γ. Νοσοκομείο Λάρισας, στο Νοσοκομείο Κεφαλληνίας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
... αντιγράφουμε (όμως) και από τη Δημοκρατία (6/11/2013):
Με κριτήριο και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις επιλέχθηκαν, για άλλη μια φορά, οι περισσότεροι νέοι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας, προσέχοντας να τηρηθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στα μέλη της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε τις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων με «βάση την εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Πάντως πολλοί από τους νέους διοικητές έχουν μεγάλη πείρα στον χώρο της δημόσιας υγείας, καθώς έχουν θητεύσει στο παρελθόν σε ανάλογες θέσεις στο ΕΣΥ.
Από τους νέους διοικητές ξεχωρίζουν η Μαρία Καρρά, προερχόμενη από τη Ν.Δ., το όνομα της οποίας έγινε περισσότερο γνωστό από την αποκάλυψη του σκανδάλου με τον συνδικαλιστή που ζητούσε φακελάκι για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο Σωτηρία. Η κυρία Καρρά ανέλαβε καθήκοντα διοικητού στο Ιπποκράτειο, με αναπληρωτή τον Νικόλαο Τουρούτσικα. Το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» αναλαμβάνει ο Νίκος Φαλδαμής που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, με αναπληρωτή τον Χαράλαμπο Κανδηλώρο, ενώ στο Λαϊκό αναλαμβάνει διοικητής ο οδοντίατρος Ιωάννης Πατσογιάννης, προερχόμενος από τη Ν.Δ., και αναπληρωτής ο Βασίλειος Χαραλαμπόπουλος.
Ο οδοντίατρος Χρήστος Τσάμης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ήταν αναπληρωτής διοικητής του Σωτηρία και τοποθετήθηκε διοικητής στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», με αναπληρωτή τον Στέργιο Λιόλιο. Παραμένουν στο νοσοκομείο Ελπίς ο Θεόδωρος Γιάνναρος, που έχει δημιουργήσει τη Συμμαχία Νοσοκομείων για τους Ανασφάλιστους, και στο ΚΑΤ ο «πράσινος» διοικητής Ευάγγελος Βουμβουλάκης, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Παπαδημητρίου.
Αλλαγή σκυτάλης στο πολύπαθο Αττικό, που πολλές φορές έχει απασχολήσει την επικαιρότητα με τα... δεκάδες ράντσα στους διαδρόμους. Στην «ηλεκτρική καρέκλα» του εν λόγω θεραπευτηρίου που κατέχει ο καθηγητής Ορθοπεδικής Ηλίας Λαμπίρης, πρώην βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ, τοποθετούνται πλέον οι Ευαγγελία Γιαννακάκου και Λαμπρινή Καρπούζου.
Ο ανεξάρτητος (!) Παύλος Θεοδωράκης, ψυχίατρος και πρόεδρος της επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (σ.σ. επί κυβέρνησης Σαμαρά) αναλαμβάνει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείου Αθήνας «Δαφνί».
Από την Κρήτη ξεχωρίζει ο Νικόλαος Κοκκίνης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που αναλαμβάνει διοικητής στα Κέντρα Υγείας Ιεράπετρας, Σητείας και Νεαπόλεως «Διαλυνάκειο». Ο κ. Κόκκινης έχει θητεύσει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηράκλειου.
... και από το ιστολόγιο newsbomb.gr (2014):
Ο υπουργός που επικαλείται πιο συχνά από όλους την τήρηση του νόμου και όταν καταφέρεται εναντίον αυτών οι οποίοι αντιστέκονται στις ισοπεδωτικές για δικαιώματα και κοινωνικές παροχές μνημονιακές πολιτικές, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι εκείνος που έχει υποπέσει σε σοβαρές διοικητικές παρατυπίες δια παραλείψεων. Με τις τοποθετήσεις των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων πριν από μερικούς μήνες, πολλά είχαν γραφτεί για «γαλάζιους» διορισμούς, κομματικά ρουσφέτια, τακτοποίηση στελεχών της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος κ.α. Την ευθύνη της επιλογής των προσώπων και των διορισμών είχε φυσικά ο υπουργός Υγείας.
Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τηρήθηκαν  οι ελάχιστες έστω τυπικές υποχρεώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς διορισμένοι διοικητές (σ.σ. έξι  σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα) φέρονται να μην κατέχουν πτυχίο. Στην περίπτωση δε, που ήρθε τις προηγούμενες ημέρες στο φως της δημοσιότητας, η αναπληρώτρια διοικήτρια του Γ.Ν «Έλενα Βενιζέλου-Αλεξάνδρα», είχε υποβάλει στο υπουργείο Υγείας πλαστό Τίτλο Σπουδών («οικονομολόγου» από το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και πλαστή βεβαίωση ισοτιμίας και αναγνώρισης πτυχίου από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Η εν λόγω κυρία απολύθηκε με πρόσφατη υπουργική απόφαση.
Όπως καταγγέλλει η Εταιρεία Μάνατζμεντ Υπηρεσιών Υγείας (ΕΜΥΥ), η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Διατυπώνονται μάλιστα ισχυρισμοί ότι σήμερα, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ υπηρετούν «τουλάχιστον 5-6» διοικητές χωρίς πτυχίο. «Άλλη έγκυρη πληροφορία αφορά συγκεκριμένο νοσοκομείο της Αττικής (1η ΥΠΕ), στο οποίο υπηρετεί διοικητής που ουδέποτε εμφάνισε το πτυχίο, που ισχυρίζεται προφορικά ότι κατέχει! Είναι αλήθεια; Αν ναι, ποιος τον καλύπτει και γιατί;» τονίζει η ΕΜΥΥ.
Για αρκετές περιπτώσεις, συνεχίζει η ΕΜΥΥ, εκκρεμούν «δύσοσμοι φάκελοι στο ΣΕΥΥΠ (επιθεωρητές Υγείας) και στις εισαγγελίες». Και το ερώτημα που θέτει είναι «πού οφείλεται η πολύχρονη καθυστέρηση έκδοσης Πορισμάτων και Κλητηρίων Θεσπισμάτων;».
Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, τώρα που όλα τα ελέγχει η δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου