Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ευ. Τσακαλώτος: Καμία συμφωνία αν δεν δούμε όλο το πακέτο (Video)

Ευ. Τσακαλώτος: Καμία συμφωνία αν δεν δούμε όλο το πακέτο (Video)
Παπαγιάννης Κώστας
Ο Ευ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δυνατόν στο Eurogroup του Μάρτη να επιτευχθεί το SLA (Staff Level Agreement), καθώς κι η συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα

Τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει προχωρήσει σε καμία δέσμευση κι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία «αν δεν δω όλο το πακέτο».


Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος έδωσε απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης περί υποτιθέμενης καθυστέρησης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που έφερε βαρύτερα μέτρα υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτυχία το γεγονός ότι δεν θα ληφθούν μόνο «κακά» μέτρα.

Ο Ευ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δυνατόν στο Eurogroup του Μάρτη να επιτευχθεί το SLA (Staff Level Agreement), καθώς κι η συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Στην συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση των στόχων για τα πλεονάσματα, όπως και των μέτρων που θα ληφθούν για το χρέος της χώρας με τον Ευ. Τσακαλώτος να επισημαίνει ότι, όπως φαίνεται, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγγ. Μέρκελ, το ΔΝΤ επιθυμεί μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας.

Ο Ευ. Τσακαλώτος δεν αρνήθηκε ότι είναι «προβληματική» η προνομοθέτηση μέτρων παρατηρώντας ότι μια «σοβαρή Ευρώπη» δεν θα έπρεπε να υιοθετήσει αυτήν την λογική για να καλύψει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ιδιαίτερα από την στιγμή που αυτές οι απαιτήσεις δεν προκύπτουν από τα δεδομένα. Παρόλα αυτά, ο Ευ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι η προνομοθέτηση μέτρων δεν είναι αντισυνταγματική, γιατί δεν αφορά μέτρα «υπό αίρεση» επίτευξης των στόχων. Ο Ευ. Τσακαλώτος πρόσθεσε επίσης ότι «κανένας υπουργός δεν έχει πει ότι το πλαίσιο της Ε.Ε. δεν είναι περιοριστικό».

Η αντιπολίτευση δεν έχει ακούσει για τις διαφορές μεταξύ των δανειστών;

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι έχει «μεγάλη πολιτική σημασία» η απάντηση στο ερώτημα για το αν καθυστέρησε η κυβέρνηση, καθώς, όπως σχολίασε, υπάρχει «τεράστια αναντιστοιχία» μεταξύ αυτών που λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα όσα λέγονται σε Ευρώπη κι ΗΠΑ, όπου υπάρχει η γενική εκτίμηση ότι ο βασικός λόγος πίσω από την καθυστέρηση είναι οι διαφορές μεταξύ των δανειστών. Ο Ευ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε δηκτικά αν η αντιπολίτευση δεν έχει ακούσει για τις διαφορές μεταξύ των δανειστών.

Ο Ευ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την Ν.Δ. ότι στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συντάσσεται με τις απόψεις που εκφράζονται από τις πολιτικές δυνάμεις του Βορρά, ενώ επέκρινε και την στάση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Ο Ευ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει κριτική στους Τζ. Πιτέλα, Μ. Σαπέν, Π.-Κ. Παντόαν για τις δηλώσεις του παρατηρώντας ότι «όλη η σοσιαλδημοκρατία είναι στο πλευρό της χώρας».

Πριν δύο μήνες το ΔΝΤ ζητούσε 2% του ΑΕΠ καθαρά νέα μέτρα

Ο Ευ. Τσακαλώτος προκάλεσε τους βουλευτές να θυμηθούν ότι το ΔΝΤ πριν δύο μήνες ζητούσε 2% του ΑΕΠ καθαρά νέα μέτρα και να συγκρίνουν αυτές τις απαιτήσεις με τα όσα είπαν οι Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Μοσχοβισί σχετικά με τα δημοσιονομικά ουδέτερα (net) μέτρα μετά το τελευταίο Eurogroup. Ο Ευ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε από πού προκύπτει ότι η καθυστέρηση έφερε νέα μέτρα, όπως επίσης και το από πού προκύπτουν τα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ότι τα «καλά» μέτρα δεν είναι σίγουρο ότι θα υιοθετηθούν.

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ακόμα ότι μέχρι το Δεκέμβρη το ΔΝΤ υποστήριζε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήταν αθέτηση δεσμεύσεων, ενώ σήμερα η Επιτροπή Σοφών στήριξε ομόφωνα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων ως συμβατές με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές για τα εργασιακά. Ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι, αν η κυβέρνηση έκλεινε την συμφωνία τον Δεκέμβρη, αυτό το δεδομένο δεν θα υπήρχε.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ο μόνος τρόπος να μην κερδίσει η Άκρα Δεξιά

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων «θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά σημαντικό» για τα κόμματα του Κέντρου και σημείωσε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι «μέρος της λύσης». Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι «ο μόνος τρόπος να μην κερδίσει η Λεπέν κι η Άκρα Δεξιά», καθώς οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετάσχουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, αφού πρώτα «πληρώσανε την νύφη» της κρίσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου