Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Επιχείρηση «φυγή προς τα εμπρός»

Επιχείρηση «φυγή προς τα εμπρός» 

Το οικονομικό επιτελείο ξεκινά από σήμερα διαπραγματευτικό σπριντ δέκα ημερών, το πολιτικό σήμα που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει fast track κλείσιμο της αξιολόγησης και αναπτυξιακή «φυγή προς τα εμπρός», και το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μπει στο καλοκαίρι έχοντας αφήσει οριστικά πίσω της το τέλμα της διαπραγμάτευσης και των συμπληγάδων Σόιμπλε και ΔΝΤ.

Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει έως τις 10 Μαίου να έχει κλείσει η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) με τους δανειστές κι έως το τέλος του μήνα, ή το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου, να έχει επέλθει και η πολιτική συμφωνία για το χρέος.


Ψήφιση των μέτρων έως τις 12 Μαίου

Στο πρώτο μέτωπο, μετά και το τριήμερο των διαβουλεύσεων στην Ουάσιγκτον, το χρονοδιάγραμμα δείχνει πλέον καθαρό: Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελευταία κείμενα των επικαιροποιημένων Μνημονίων (MFEP) θα βρίσκονται σήμερα στα χέρια του οικονομικού επιτελείου, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου που φθάνουν αύριο δεν θα χρειαστεί να παραμείνουν στην Αθήνα περισσότερο από μία εβδομάδα, και στόχος του Μαξίμου είναι να έρθει η συμφωνία – μέτρα και αντίμετρα – προς ψήφιση στη Βουλή στις 10 Μαίου.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τεθούν σε ξεχωριστές ψηφοφορίες μέτρα και αντίμετρα, έτσι ώστε να προκληθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τα θετικά αντίμετρα ή να αναλάβουν – κυρίως η Νέα Δημοκρατία – την ευθύνη της καταψήφισής τους.

Σε ό,τι αφορά τους χρόνους, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση των μέτρων μέχρι την Παρασκευή 12 Μαίου, κι αυτή η ημερομηνία δεν είναι καθόλου τυχαία. Και τούτο, διότι από τις 11 έως τις 13 Μαίου διεξάγεται στο Μπάρι της Ιταλίας η σύνοδος της G20, όπου κυβερνητικές και κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι θα γίνει και ο νέος γύρος των διαβουλεύσεων μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Σ’ αυτές τις διαβουλεύσεις, δε, η Αθήνα θέλει να έχει εκπληρώσει, ακόμη και σε επίπεδο νομοθέτησης, το δικό της «μερίδιο ευθύνης» στη συμφωνία έτσι ώστε να ενταθεί η πίεση προς το Ταμείο και το Βερολίνο να κλείσουν το μεταξύ τους χάσμα για το χρέος.

Το Eurogroup και το χρέος

Με αυτόν τον οδικό χάρτη, είναι εφικτό να συνταχθεί άμεσα η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) από τους θεσμούς και να εγκριθεί από το Eurogroup της 22ας Μαίου – γεγονός, που θα σηματοδοτήσει και το τυπικό πλέον κλείσιμο της αξιολόγησης.

Λιγότερο καθαρό παραμένει το τοπίο στο μέτωπο του χρέους, όπου παρά την βούληση για άμεση λύση που εξέφρασαν στην Ουάσιγκτον αμφότερες οι πλευρές, οι διαφωνίες ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένουν ανοιχτές.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για πιθανές απόπειρες νέων καθυστερήσεων, η κυρίαρχη εκτίμηση όμως τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες είναι πως η συμφωνία θα κλείσει, εάν όχι έως το Eurogroup της 22ας Μαίου «σίγουρα έως τις αρχές του καλοκαιριού». Η δε ελληνική κυβέρνηση δεν παραλείπει να προειδοποιεί σταθερά ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο και θα ανοίγει την πόρτα της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και τα μέτρα που θα ψηφιστούν από τη Βουλή.

Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα

Σε στρατηγικό επίπεδο, άλλωστε, το μείζον ζητούμενο παραμένει η ένταξη στην ποσοτικής χαλάρωση η οποία θα ανοίξει και τον αναπτυξιακό, μεταμνημονιακό διάδρομο που πλέον έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα η κυβέρνηση.

Εξ ου και χθες, κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν ότι ο πρωθυπουργός θα ηγηθεί προσωπικά αυτής της προσπάθειας με μια σειρά από άμεσες πρωτοβουλίες και κινήσεις που στοχεύουν στην επιτάχυνση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και την στροφή στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, δίκτυα, τουρισμός και αγροτική παραγωγή τίθενται στην πρώτη γραμμή αυτής της στροφής, ενώ στο μεγάλο κάδρο της αναπτυξιακής «φυγής προς τα εμπρός» ένας από τους πρώτους σταθμούς θα είναι και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις 14 και 15 Μαίου στο Πεκίνου για το φόρουμ του «Δρόμου του Μεταξιού» - ενός φόρουμ για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της Κίνας στα οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει κομβικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου