Τρίτη 2 Μαΐου 2017

«Λευκός καπνός» - Τι προβλέπει η συμφωνία

«Λευκός καπνός» - Τι προβλέπει η συμφωνία 

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα στις 6 το πρωί και μετά από τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων - διάρκειας 12 ωρών - με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).


Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα μέτρα των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να περάσουν από την Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, έχουν ως εξής:

  • Το αφορολόγητο πέφτει στα 5.700 ευρώ για τον άγαμο, μέχρι 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
  • Συντάξεις: Μικρή παρέμβαση στις επικουρικές. Ανώτατο πλαφόν 18% στην μείωση συνολικά, με τον μέσο όρο της μείωσης του εισοδήματος να είναι στα 9% για κύριες και επικουρικές. Ολα αυτά, από 1/1/2019.
  • Εργασιακά: Δεν αλλάζει το όριο των ομαδικών απολύσεων (5%) αλλά η έγκριση θα δίνεται πλέον από το ανώτατο συμβούλιο εργασίας και όχι από τον υπουργό.
  • Δεν νομοθετείται το «λοκ-άουτ».
  • Από 1 Σεπτεμβρίου 2018 αναμένεται να τεθεί και το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει διεύρυνση του μέτρου και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

«Σε ορισμένα από τα θέματα της συμφωνίας είμαστε ευχαριστημένοι, σε άλλα λιγότερο, είναι θετικό το ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018, είναι θετικό ότι ορισμένες ΔΕΚΟ θα πάνε στην ΕΔΥΣ (υπερταμείο) και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ, τα αντίμετρα συγκαταλέγονται στα θετικά, άλλα θέματα μας στεναχωρούν περισσότερο», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφορικά με τα εργασιακά και, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας για μετά το τέλος του προγράμματος, από 1η Σεπτεμβρίου 2018. Υπογράμμισε δε ότι δεν θα γίνει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί το λοκ-άουτ. «Αυτά που συνιστούσαν πάγιες απαιτήσεις του ΔΝΤ» σχολίασε.

Στο θέμα των συντάξεων, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είπε ότι θα υπάρχει μία μικρή παρέμβαση στις επικουρικές. «Αυτό γίνεται, διότι δημιουργείται ένα μεγαλύτερο προστατευτικό δίχτυ για τις προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις» διευκρίνισε. Στη μείωση προσωπικών διαφορών σε κύριες, αλλά και επικουρικές συντάξεις, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αποσαφήνισε ότι η συμφωνία προβλέπει μέση μείωση συντάξεων 9%, αλλά και ανώτατο πλαφόν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις στο 18%.

Παράλληλα, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι ξεκινάει και ο καθορισμός των μέτρων για το χρέος, ενώ, στις 22 Μαΐου, θα υπάρχει και η επιβεβαίωση αυτής της συμφωνίας στο Eurogroup.

Αντίμετρα

Το 2019 και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπονται τα εξής θετικά μέτρα:

  • Επιδότηση ενοικίου κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ το χρόνο σε 600.000 οικογένειες.
  • Ενίσχυση της επιδότησης πρώτου και δεύτερου παιδιού συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.
  • Επέκταση των σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια.
  • Αύξηση των συμμετεχόντων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί με εισοδηματικά κριτήρια. Ετσι για παράδειγμα, όσοι έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ το μήνα από μισθό ή σύνταξη η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ενώ για εισοδήματα από 701 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 50%.
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με συνολικό κόστος 250 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών μέτρων μέσω του ΠΔΕ με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου