Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Η Αθήνα ποντάρει στον Μακρόν και ζητά πολιτική λύση

Η Αθήνα ποντάρει στον Μακρόν και ζητά πολιτική λύση

Επί γερμανικού εδάφους, σε Βερολίνο και Φραγκφούρτη, μεταφέρεται σήμερα το παζάρι των δανειστών για το χρέος, με τη συμφωνία (ή μη) να αναδεικνύεται πλέον σε αμιγώς πολιτικό ζήτημα και με όλες τις πλευρές να επιδίδονται σε σκληρό παρασκηνιακό παιχνίδι σκοπιμοτήτων, διαπραγματευτικών τακτικισμών και στοχευμένων διαρροών.

Στο επίκεντρο αυτού του παιχνιδιού, το οποίο πηγές στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες αναμένουν να κορυφωθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο έως την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, μπαίνει πλέον κι ένας νέος, κομβικός παράγοντας – η ανοικτή και οξυνόμενη σύγκρουση Μέρκελ και Τραμπ και οι παρενέργειες που μπορεί να έχει στο ελληνικό ζήτημα μέσω της επιρροής του Λευκού Οίκου στο ΔΝΤ.


Κοινοτικοί παράγοντες θεωρούν δεδομένο ότι και στις 15 Ιουνίου το ΔΝΤ, δια του Πολ Τόμσεν, θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή – εάν όχι και σε σκληρότερη από εκείνη του τελευταίου Eurogroup – καθώς ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ταμείο φέρεται να έχει ζητήσει μεγιστοποίηση της πίεσης προς το Βερολίνο.

Το ραντεβού Γιούνκερ – Σόιμπλε

Το θέμα αυτό, μαζί με τα περιθώρια υπαναχωρήσεων από την πλευρά της Γερμανίας αναμένεται να συζητήσει στη σημερινή του συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. Πρόκειται για ένα ραντεβού ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κομίζει, κατά τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, νέες προτάσεις συμβιβασμού επί τη βάση μεν του σχεδίου που συζητήθηκε στο τελευταίο Eurogroup αλλά «λιάνσεις» οι οποίες θα δίνουν πολιτική διέξοδο και στην ελληνική πλευρά.

Μεγάλο ζητούμενο παραμένει ο όποιος συμβιβασμός να ικανοποιεί – έστω και με ευέλικτη μορφή - τις προϋποθέσεις που έθεσε προχθές ο Μάριο Ντράγκι για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, μια προοπτική που η Αθήνα αποδέχεται ως την «καθαρή λύση» που ζητά παγίως ο πρωθυπουργός.

Στη Φραγκφούρτη ο Τσακαλώτος

Οι προθέσεις και τα περιθώρια πολιτικής ευελιξίας της ΕΚΤ θα διερευνηθούν στο έτερο κρίσιμο ραντεβού της σημερινής ημέρας, εκείνο του συνεδρίου του Economist στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας στη Φραγκφούρτη με θέμα «Ελλάδα: Επιστροφή στις αγορές».

Το παρών στο συνέδριο θα δώσουν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης, καθώς και ο εκπρόσωπος του ESM στο κουαρτέτο Νίκολα Τζιαμαρόλι. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επαφές που θα υπάρξουν στο περιθώριο του συνεδρίου, ενώ στα «μετόπισθεν» των Αθηνών αναμένεται κλιμάκωση των πολιτικών πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα.

Τα τηλεφωνήματα Τσίπρα με Μέρκελ και Μακρόν

Ήδη χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στις οποίες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του μετέφερε «τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».
Κατά τις ίδιες πηγές «όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου», ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν και νέες κινήσεις από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο κορυφής.

Παγιωμένη εκτίμηση, άλλωστε, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως η λύση δεν μπορεί να είναι παρά πολιτική, εξ ου και παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος του χρέους στη σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου. Η ελληνική πλευρά, μετά και το νέο γύρο των χθεσινών επικοινωνιών του πρωθυπουργού, εξακολουθεί να ποντάρει ισχυρά όχι μόνον στη «συμμαχία του Νότου» αλλά κυρίως στην σταθερή και ανοιχτή στήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος δείχνει εμφανή πρόθεση όχι μόνον διαφοροποίησης αλλά και ενίσχυσης του ρόλου της Γαλλίας στη διεθνή σκηνή.

Το «εθνικό μέτωπο» για το χρέος

Οι πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης επεκτείνονται και στο εγχώριο μέτωπο όπου η χθεσινή παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη αναθέρμανε τα σενάρια για διαμόρφωση «εθνικού μετώπου» στο θέμα του χρέους, ενδεχομένως και για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Πρόκειται για μια προοπτική η οποία δεν έχει ωριμάσει, όπως προκύπτει και από την οξεία αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, δεν θεωρείται όμως και ερμητικά κλειστή.
Αυτό προκύπτει και από το μήνυμα του Μαξίμου ότι «σε αυτή τη φάση» δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ ενδεικτική είναι και η επισήμανση κυβερνητικού παράγοντα ότι «εάν τα πράγματα φθάσουν σε άκρα, τότε όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου