Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ποινική δίωξη στο ζεύγος Παπαντωνίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ποινική δίωξη στο ζεύγος Παπαντωνίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, σχετικά με τη νομιμότητα καταθέσεων του ζευγαριού που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό, αλλά και του ελέγχου της απόκτησης ακίνητης περιουσίας μετά το 2000, οπότε ο Γιάννος Παπαντωνίου θήτευσε στο υπουργείο Άμυνας.


Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η δίωξη αφορά συγκεκριμένο λογαριασμό του πρώην υπουργού, που εντοπίστηκε από την αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς. Πρόκειται για ένα από τους τρεις λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται στοιχεία που ζητήθηκαν μέσω δικαστικής συνδρομής από τις ελβετικές αρχές.

Νέα στοιχεία από την προανακριτική

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία ήρθαν στο φως από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα και αφορούν στον πρώην υπουργό Άμυνας. Το πόρισμα της επιτροπής θα είναι έτοιμο σε 15 ημέρες.

Για τα μέλη της Προανακριτικής προέκυψαν νέα στοιχεία, καθώς από τον πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ στο σπίτι του Γιάννου Παπαντωνίου, διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε σε πέντε διαφορετικές τράπεζες στην Ελλάδα, 46 τραπεζικούς λογαριασμούς σε δεκάδες υποκαταστήματα, που έφθαναν συνολικά το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πηγές ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί εμφανίζονται την περίοδο 2000 - 2010, ενώ ένα ποσό, ύψους 300.000 ευρώ, από το οποίο 150.000 ευρώ είναι στο όνομα του Γιάννου Παπαντωνίου και 150.000 ευρώ στο όνομα της συζύγου του, είναι την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας.

Επισημαίνουν επίσης ότι ο Γιάννου Παπαντωνίου ελέγχεται συνολικά για 1,9 εκατ. ευρώ, καθώς τα στοιχεία που του ζητήθηκαν και κατέθεσε στην Προανακριτική, δεν δικαιολογούν το ποσό αυτό, από το οποίο το ένα εκατομμύριο είναι στο όνομά του και οι 900.000 στο όνομα της συζύγου του.

Το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής θα έρθει στη Βουλή προς συζήτηση στις 28 Ιουνίου. Ήδη έχει ανατεθεί στους εισηγητές των κομμάτων η σύνταξή του.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι η Προανακριτική Επιτροπή, σε ό,τι την αφορά, έχει ολοκληρώσει το έργο της, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, που ζήτησαν να συνεχιστούν οι εργασίες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου