Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Το σχέδιο της δεύτερης κυβερνητικής διετίας

Το σχέδιο της δεύτερης κυβερνητικής διετίας

H πρώτη έξοδος στις αγορές έγινε και κρίνεται ικανοποιητική, το ορόσημο και η νέα αφετηρία ετέθησαν, και η κυβέρνηση μπαίνει στην δεύτερη διετία της θητείας της με έναν στρατηγικό σχέδιο τριών αξόνων. Το εν λόγω σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή “πάσει δυνάμει”, σύμφωνα με την χαρακτηριστική έκφραση κυβερνητικού στελέχους αμέσως μετά την θερινή παρένθεση του Αυγούστου., οι δε άξονες στους οποίους βασίζεται ειναι οι εξής: Το ταχύτατο κλείσιμο των επόμενων αξιολογήσεων, η παράλληλη συνέχιση των εξόδων στις αγορές με αποκλιμακούμενα επιτόκια και η εστίαση της κυβερνητικής μηχανής στην ανάπτυξη αλλά και το κοινωνικό κράτος.

Το στίγμα των προτεραιοτήτων έδωσε ήδη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το χρονοδιάγραμμα δράσης χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο σκέλη. Το πρώτο είναι οι δώδεκα μήνες έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε εάν ευοδωθεί το θετικό κυβερνητικό σενάριο η χώρα θα απεξαρτηθεί από το Μνημόνιο. Το δέυτερο σκέλος φθάνει τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2019εάν όχι ως το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς – καθώς η, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, επιλογή της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας και η εκμετάλευση του δημοσιονομικού χώρου που θα δοθεί μετά την μνηνμονιακή έξοδο για την “αποκατάσταση αδικιών” και για την καταβολή αναπτυξιακού μερίσματος στην κοινωνία.

Προκειμένου όμως να υπάρξει αυτός ο ζωτικός χώρος, αποτελεί προϋπόθεση η διατήρηση της ανακωχής με τους δανειστές για τον επόμενο χρόνο, η ολοκλήρωση των επόμενων αξιολογήσεων περίπου ανά τρίμηνο και η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου των σταδιακών εξόδων στις αγορές. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, και πλήν απρόοπτων ανατροπών – ή νέων ναρκοθετήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ – η επόμενη έξοδος στις αγορές προγραμματίζεται περί τον Νοέμβριο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως και το μετεκλογικό τοπίο στην Γερμανία με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το επόμενο βήμα στο πεδίο των ομολογιακών εκδόσεων τοποθετείται στις αρχές της άνοιξης και το τρίτο – και πλέον καθοριστικό – στο τέλος του προγράμματος.

Οι έξοδοι στις αγορές με βάσδη τον ίδιο σχεδιασμό θα κινούνται παράλληλα με τις αξιολογήσεις. Εκεί, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα μετέφερε το μήνυμα πως οι επιτυχείς και γρήγορες αξιολογήσεις θα αποτελέσουν το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και, ως εκ τούτου, για την περαιτέρω πτώση των επιτοκίων στις επόμενες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.

Κομβικό ρόλο θα παίξει η οριστικοποίηση των αποφάσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση – σε συνεννόηση με την Κομσιιόν και το Παρίσι – σκοπεύει να ασκήσει ισχυρές πιέσεις μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων είναι και ο “σταθμός” που θα καθορίσει τόσο την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα όσο και την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοστική χαλάρωση της ΕΚΤ – μια προοπτική που κοινοτικές πηγές προσδιορίζουν σήμερα περί τα τέλη του φθινοπώρου.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο αναζητούνται ήδη και τα “παράθυρα” που θα επιτρέψουν την, κατά το δυνατόν, ανακούφιση των μεσαίων στρωμμάτων τα οποία ομολογείται πως αποτελούν και τα μεγάλα θύματα των Μνημονίων. Πρόκειται για έναν στόχο καθόλου εύκολο με δεδομένα τα ασφυκτικά περιθώρια που αφήνει η συμφωνία με τους δανειστές, τόσο κυβερνητικές όσο και κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι το μείζον στοίχημα του προγράμματος πλέον δεν είναι να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές αλλά να προχωρήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Ως εκ τούτου, στο κυβερνητικό επιτελείο γίνεται ήδη επεξεργασία προτάσεων για την διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής ατζέντας που θα δίνει, τουλάχιστον για το επόμενο δωδεκάμηνο, μικρές έστω ανάσες σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Προτεραιότητα εδώ παραμένουν τα εργαλεία μείωσης της ανεργίας με παράλληλη τόνωση της χρηματοδότησης στην αγοράς, ένα πεδίο το οποίο κατά τις πληροφορίες θα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και κατά την παρουσία και ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου