Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Ν. Φίλης: Η δικαιοσύνη πρέπει να νομολογεί, όχι να νομοθετεί… (Video)


Ν. Φίλης: Η δικαιοσύνη πρέπει να νομολογεί, όχι να νομοθετεί… (Video)

Κατ. Μπρέγιαννη
«Η δικαιοσύνη πρέπει να νομολογεί όχι να νομοθετεί» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τ. υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του το πρωί στο ΣΚΑΙ σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων, ενώ αναφέρθηκε στην έξοδο από τα μνημόνιο, την ανάπτυξη, την υπόθεση του Noor1 και την οικονομία.

Επικαλέστηκε το παράδειγμα της απόφασης του ΣΤΕ που δίνει ασπίδα κάλυψης στους φοροφυγάδες, ή η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, ότι καθυστέρηση καταβολής των μισθών στους εργαζόμενους δεν είναι επιζήμια. Την ίδια ώρα, ο Θεοφίλου έμεινε στη φυλακή 5 χρόνια ενώ ήταν αθώος, ενώ η φιλόλογος και μεταδιδακτορική φοιτήτρια, Ηριάννα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση, χωρίς αναστολή με ένα αποτύπωμα που και οι ίδιοι οι ιατροδικαστές δεν το θεωρούν αξιόπιστο.


Δυστυχώς έχουμε «μια δικαιοσύνη που δεν καταδικάζεται μια πράξη αλλά το φρόνημα των ανθρώπων». Μια δικαιοσύνη που δεν λειτουργεί στη βάση αποδείξεων αλλά ενδείξεων ενώ κάποιες αποφάσεις φαίνονται «ιδεολογικά» προσανατολισμένες.

Ο κ. Φίλης κατήγγειλε δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τις άδειες των κρατουμένων. Ο νόμος όμως τον τελευταίο χρόνο δεν εφαρμόζεται με ευθύνη του εισαγγελέα και των διοικήσεων των φυλακών. Πρέπει να τηρηθεί ο νόμος χωρίς προφάσεις και αυτό πρέπει να ισχύει για όλους τους κρατούμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις. «Πολλά από τα παιδιά που είναι στις φυλακές προσπαθούν να μπουν στα Πανεπιστήμια και κάποια μπαίνουν. Αυτό αποτελεί μια χαραμάδα ελευθερίας για τα παιδιά αυτά» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σχετικά με το Noor1

Αναφορικά με την υπόθεση του Noor1 τόνισε ότι υπάρχει μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης τη στιγμή που διερευνάται μια υπόθεση ηρωίνης συμπληρώνοντας ότι το μείζον θέμα είναι ότι πρέπει να δούμε ποιος ήταν πίσω από το φορτίο θανάτου του Noor1.

Οι συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη είναι μέρος της δικαστικής διερεύνησης. Η εξεταστική επιτροπή δεν πρέπει να εντάσσεται σε αντιδικίες πολιτικές γιατί έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη υπόθεση εμπορίου ηρωίνης ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θεωρώ ότι ο κ. Καμμένος έχει διαπράξει κάποιο σοβαρό θέμα δεοντολογίας». To ενδιαφέρον του υπουργού Άμυνας είναι να διαλευκανθεί η υπόθεση του Noor1. «Μπορεί να έρθει το θέμα στη Βουλή όταν το διερευνά η δικαιοσύνη;» αναρωτήθηκε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα με τον Δημήτρη Καμμένου καθώς όπως είπε το έκρινε με την ψήφο του στη Βουλή. «Δεν αφορά το κόμμα των ΑΝΕΛ αλλά το πρόσωπο» πρόσθεσε.

Μιλώντας για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «η απορρύθμιση των δικαιωμάτων στα δημόσια αγαθά όπως νερό, ενέργεια κ.α. είναι παλιάς εποχής, το νέο είναι να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο» και κατηγορηματικά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό" , υπάρχει άλλωστε και σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Το μνημόνιο τελειώνει το 2018 αλλά έχει σημασία πως θα βγούμε από την κρίση...



Ο κ. Φίλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι παρόλο που υπάρχουν δυσκολίες στον κόσμο, «οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να βγούμε από την κρίση και ήδη γίνονται βήματα στην κατεύθυνση αυτή».

Αναφορικά με την οικονομία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι φαίνεται «δειλά δειλά η ανάπτυξη» ενώ έχει σημασία να δούμε πως θα βγούμε από το μνημόνιο είπε και έθεσε μια σειρά από ερωτήματα: «Το μνημόνιο τελειώνει το 2018. Σημασία όμως έχει πως θα βγούμε; Με τα εργασιακά; Να αξιοποιεί η κυβέρνηση και με τη βάση οικολογικών κριτηρίων; Οι επενδύσεις θα είναι παραγωγικές;»

Δεν παρέλειψε ωστόσο να ασκήσει κριτική στην μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει στους μισθούς εξηγώντας ότι "με απόφαση των πιστωτών στο υπερταμείο υπάρχουν μισθοί 270.000 ευρώ ετησίως" την ίδια ώρα που η καθαρίστρια που πρόσφατα έχασε τη ζωή της δούλευε για 700 ευρώ. "Γίνεται να δεχθούμε μια τόσο μεγάλη απόκλιση στους μισθούς" αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης προσθέτοντας ότι θα "πρέπει να υπάρχει πλαφόν στους ανώτατους μισθούς".

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις ο κ. Φίλης υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και δεν αποδέχεται όσα ζητούν οι δανειστές. Κάνοντας μια αποτίμηση των θετικών και των αρνητικών σημείων της διαπραγμάτευσης υποστήριξε ότι έγιναν βήματα σημαντικά για το χρέος και είναι σημαντικό ότι τίθεται πλέον το θέμα της ανάπτυξης. Παρόλο που δεν κερδίθηκαν όλα όσα επεδίωκε η κυβέρνηση είναι σημαντικό: "που διαπραγματεύεται και αλλάζει και επιδιώκει να υπάρξει ανάπτυξη υπέρ όλων" είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για το 3.5% πλεονάσματα".

Μιλώντας για τις διαρκείς πιέσεις των δανειστών σχολίασε ότι "δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο να καθορίζει τις διαπραγματεύσεις" υποστήριξε δε, ότι αυτές θα συνεχιστούν αλλά είναι θέμα και ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων και συσχετισμών για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον, όπως για παράδειγμα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών κ.α.

"Το δημόσιο χρέος είναι ένας τρόπος ελέγχου της οικονομίας και της πολιτικής της χώρας" είπε υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι "χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η εποχή μετά το μνημόνιο θα είναι μια λεηλασία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου