Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Κέντρα αποτέφρωσης νεκρών: Από τη θεωρία στην πράξη

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα τα πρώτα αποτεφρωτήρια

Κέντρα αποτέφρωσης νεκρών: Από τη θεωρία στην πράξη

Βισκαδουράκη Ηλέκτρα
Η θετική νομοθετική ρύθμιση που διευκολύνει τόσο τη χωροθέτηση των αποτεφρωτηρίων σε εκτάσεις των δήμων, όσο τη συμμετοχή των ιδιωτών στη δραστηριότητα έρχεται να ακουμπήσει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αιρετοί οι οποίοι έχουν τη βούληση να κάνουν ένα προοδευτικό βήμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ. Καμίνης, Πατρέων Κ. Πελετίδης, αλλά και Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης.

Η πρόσφατη ρύθμιση, που εντάχθηκε στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο - σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, ορίζει ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών επιτρέπεται σε εκτάσεις των δήμων που είναι είτε ιδιοκτησίας τους, είτε τους έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση εντός ή εκτός των διοικητικών τους ορίων, είτε έχουν παραχωρηθεί σε νομικά πρόσωπα των δήμων ή σε συνδέσμους δήμων. Αυτή η ρύθμιση διευκολύνει όσες δημοτικές αρχές εξετάζουν την ίδρυση κέντρων αποτέφρωσης νεκρών και κάπως έτσι μπορεί να ξεπεραστεί ο πρώτος σκόπελος που αφορά την έκταση. Ωστόσο, σύμφωνα με αιρετούς, εκκρεμεί η έκδοση ρύθμισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με την οποία η χρήση δημοτικής έκτασης για αποτεφρωτήριο να υπάγεται στις κοινωφελείς χρήσεις γης.

Πέρα από το ζήτημα της χωροθέτησης, οι αιρετοί συναντούν πολλές φορές προσκόμματα από τις κατά τόπους ενορίες της Εκκλησίας και την αντιπολίτευση. Στον Δήμο Αθηναίων, για παράδειγμα, ενώ δεν υπήρχε πρόβλημα με την έκταση στον Ελαιώνα, υπήρχαν αντιδράσεις από μερίδα μειοψηφούντων συντηρητικών δημοτικών συμβούλων και μερίδα της Εκκλησίας. Ωστόσο, η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηναίων Ν. Παπαχελά εκφράζει την πεποίθηση ότι η δημοτική αρχή Καμίνη μπορεί το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στην ίδρυση Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Η ίδια υποστηρίζει, μάλιστα, ότι με τη λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών μέσα σε τρία χρόνια μπορεί να γίνει απόσβεση της επένδυσης, με τη δαπάνη ανά άτομο να ανέρχεται στα 500 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ετησίως πάνω από 1.000 σωροί μεταφέρονται στη Βουλγαρία προκειμένου να αποτεφρωθούν, με κόστος περί τις 3.000 ευρώ.

Ο γραφειοκρατικός κυκεώνας ξεκινά για τους αιρετούς όταν εντοπίσουν ποια έκταση θα αξιοποιήσουν. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πρέπει να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την πρότασή της για την εντοπισμένη έκταση που πληροί τους όρους. Αφού το δημοτικό συμβούλιο δώσει την έγκρισή του, η Περιφέρεια πρέπει να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για την λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Αυτή η διαδικασία υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Η διάταξη του νόμου - σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι μπορούν ιδιώτες να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών. Στην περίπτωση που κάποιο αποτεφρωτήριο κατασκευαστεί μέσω της μεθόδου της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), πρέπει να υπάρξει η σχετική έγκριση από την Ειδική Γραμματεία των ΣΔΙΤ και ακολούθως να εκδοθεί πρόσκληση για διεθνή διαγωνισμό.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης χαιρετίζει τη νομοθετική εξέλιξη και ενημερώνει ότι προ ημερών είχε συνάντηση με εκπρόσωπους πολυεθνικής εταιρείας που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή τέτοιων κέντρων και εξέφρασαν εκφράσει ενδιαφέρον για την κατασκευή μιας τέτοιας εγκατάστασης στην Αττική, εντός βιομηχανικής ζώνης, κοντά στην πόλη της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου