Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Η Εισαγγελία καλεί τον «Mr Siemens»

Ξανά στο προσκήνιο ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για την υπόθεση C4I

Η Εισαγγελία καλεί τον «Mr Siemens»

Λαζαρίδου Ειρήνη
Γύρω από το όνομά του και την εταιρεία που εκπροσωπούσε στήθηκε επί σειρά ετών ένας ζαλιστικός χορός εκατομμυρίων. Ο ίδιος παραμένει άφαντος εδώ και χρόνια, η... αύρα του ωστόσο εξακολουθεί να περικλείει σημαίνοντα πρόσωπα από τη σημερινή αντιπολίτευση για την εποχή που έλυναν και έδεναν στη χώρα. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά το αίτημα του εισαγγελέα να παραπεμφθεί σε δίκη για χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων από τη Siemens, όχι όμως για τη σύμβαση 8001 του ΟΤΕ, αλλά για το πανάκριβο σύστημα ασφαλείας C4I που, αν και το χρυσοπληρώσαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μέχρι σήμερα παραμένει «τυφλό»...

Ο εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλος ζήτησε προ ημερών να παραπεμφθεί σε δίκη ο Μ. Χριστοφοράκος για το κακούργημα της ενεργητικής δωροδοκίας που σχετίζεται με την προμήθεια του συστήματος C4I. Το έργο είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία SAIC με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens. Η επίμαχη σύμβαση υπογράφτηκε στις 13 Μαρτίου 2003, έπειτα από χρονοβόρες διαδικασίες, έναντι 255 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι αρχικές απαιτήσεις της SAIC ήταν 317,9 εκατομμύρια ευρώ. Η Siemens είχε αναλάβει την ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας (integration), τα οποία όμως δεν λειτούργησαν ποτέ. Και όχι μόνο αυτό. Πρόσφατα, αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει στην εταιρεία SAIC 40 εκατομμύρια ευρώ και πλέον απειλείται με κατασχέσεις! Τον Ιούλιο του 2013 το Δημόσιο είχε καταδικαστεί για τη μη καταβολή του υπολοίπου της οφειλής του προς την εταιρεία και τελικά το αμερικανικό δικαστήριο επέβαλε την άμεση καταβολή των χρημάτων.

Αλλά ας επανέλθουμε στον Μ. Χριστοφοράκο, για τον οποίο ο εισαγγελέας αρχικά είχε ζητήσει την απαλλαγή του με το σκεπτικό ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens δεν δωροδοκούσε τους υπεύθυνους των κομμάτων για να δώσουν τη δουλειά στον γερμανικό κολοσσό, άλλα τα χρήματα ήταν... δωρεές. Αυτό δηλαδή που υποστήριζε -χωρίς επιτυχία, αφού καταδικάστηκε- και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης. Όταν έφτασε η πρόταση Κωσταρέλλου προς το Συμβούλιο Εφετών, έγινε ένας μικρός χαμός, αφού το αίτημα για απαλλαγή του Χριστοφοράκου ήταν κάτι παραπάνω από προκλητικό. Η υπόθεση ξαναγύρισε στον εισαγγελέα, ο οποίος με τη νέα του πρόταση επισήμανε ότι προκύπτουν ενδείξεις πως ο Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.

Στην περίπτωση που το δικαστικό συμβούλιο υιοθετήσει τη νέα πρόταση, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, τότε ο Μ. Χριστοφοράκος θα λάβει κλήση στη Γερμανία, όπου διαμένει, για να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση. Θεωρητικά, αν αρνηθεί, θα ακολουθήσει ένταλμα σύλληψης, ωστόσο με αμφίβολα αποτελέσματα, καθώς τα μέχρι τώρα εντάλματα που έχουν εκδοθεί σε βάρος του δεν είχαν καμία τύχη.

Το θέμα της έκδοσης του Μ. Χριστοφοράκου έχει κλείσει τυπικά ήδη από το 2009, μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου ότι έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, τα αδικήματα για τα οποία είχαν εκδοθεί σε βάρος του τρία εντάλματα σύλληψης από τις ελληνικές δικαστικές αρχές. Τα αιτήματα αυτά ωστόσο αφορούσαν τη σύμβαση με τον ΟΤΕ. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens είχε παραδεχτεί στον εισαγγελέα του Μονάχου ότι είχε δωροδοκήσει τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα (ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.) και σε βάρος του εξεδόθη δικαστική διαταγή για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων, ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή και πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ. Ο Μ. Χριστοφοράκος άσκησε έφεση και τελικά αθωώθηκε για την κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικών κομμάτων, του επιβλήθηκε πρόστιμο 350.000 ευρώ και ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή για το πλημμέλημα της παράπλευρης βοήθειας σε απιστία κατά της εταιρείας Siemens.

Όσον αφορά πάντως την υπόθεση του C4I, υπενθυμίζεται ότι έχει εμπλακεί και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μέσα σε κατάθεση - «βόμβα» πρώην στελέχους γαλλικής εταιρείας που παρέμεινε αναξιοποίητη για περισσότερο από μία δεκαετία. Πρόκειται για επίσημη κατάθεση ενώπιον των γαλλικών εισαγγελικών αρχών, που πραγματοποιούσαν έρευνα για τη διαφθορά, του πρώην προέδρου της Thales Engineering & Consulting Μισέλ Ζοσεράν, η εταιρεία του οποίου κέρδισε τη σύμβαση για τις φρεγάτες. Ο Ζοσεράν καταθέτοντας ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας που αντιπροσώπευε την Thales αποκάλυψε πως έχασαν τη σύμβαση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I) «διότι ο ανταγωνιστής, η εταιρεία SAIC, υποστηριζόταν ευθέως από τον Ντικ Τσένεϊ (σ.σ.: αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, 2001-2009, επί προεδρίας Μπους). Και κατά τον Ρ... (πρόεδρο της ελληνικής βερσιόν της Thales), “χάσαμε την αγορά αυτή επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό» που εκείνη την εποχή ήταν ο Κ. Σημίτης... Στην ίδια δικογραφία υπάρχει και μια άλλη μορφή της κατάθεσης με το ίδιο ύφος αλλά από τη διατύπωση απουσιάζει η λέξη «δωροδοκήσαμε» και υπάρχει η αναφορά «στοχεύσαμε χαμηλά»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου