Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Από πού ενημερώνονται οι βιομήχανοι;

Από πού ενημερώνονται οι βιομήχανοι;

Αρτεμις Σπηλιώτη
Καλές οι διαπιστώσεις, καλές οι… προτάσεις, αλλά έχει σημασία ποιος τις κάνει. Ο ΣΕΒ, λοιπόν, ζητάει στήριξη της ελληνικής οικογένειας για να αυξηθούν οι γεννήσεις και μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, η οποία μάλλον φιλική δεν είναι. Ο ΣΕΒ προφανώς δεν γνωρίζει ότι πολλοί εργοδότες δεν ενθουσιάζονται στην προοπτική πρόσληψης μιας γυναίκας που σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να γίνει μητέρα.

Δεν γνωρίζει ότι πολλές γυναίκες που εργάζονται πάνε κατ’ ευθείαν από τη δουλειά στο μαιευτήριο και επιστρέφουν στην εργασία τους πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο; Επίσης φαίνεται να αγνοούν εκεί στον ΣΕΒ ότι το μειωμένο ωράριο λόγω μητρότητας παραβιάζεται ή οι ίδιες οι μητέρες απεμπολούν το δικαίωμά τους λόγω εργασιακής ανασφάλειας.

Για να μην αναφερθούμε στο επίπεδο των μισθών που δεν φτάνει όχι για να μεγαλώσεις παιδί αλλά ούτε καν για να συντηρήσεις τον εαυτό σου ως εργαζόμενος. Η ελληνική οικογένεια πώς ακριβώς θα στηριχτεί; Με ελαστικές μορφές εργασίας, με εκ περιτροπής εργασία, με απλήρωτους εργαζόμενους;

Ο ΣΕΒ ζητάει επιστροφή του brain drain και πολύ καλά κάνει, αλλά δεν μας λέει για ποιο λόγο ένας νέος επιστήμονας θα αφήσει μια καλά αμειβόμενη εργασία στο εξωτερικό για να επιστρέψει στην Ελλάδα του εξαθλιωμένου μηνιάτικου.

Σε ό,τι αφορά την «επιλεκτική μεταναστευτική πολιτική» κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών τι ακριβώς προτείνεται; Οι λιμενικοί πρώτα να μαζεύουν βιογραφικά των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στα ελληνικά παράλια και το άσυλο να δίνεται όχι με βάση το εθνικό και διεθνές δίκαιο αλλά τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια;

Οσο για την ενεργό γήρανση, «η απασχόληση συμβάλλει στην ευεξία και μακροημέρευση των ηλικιωμένων» κ.λπ., αρκεί βέβαια να μην είναι οικοδόμοι, λιμενεργάτες, γιατροί του ΕΣΥ, νοσηλευτές κ.ά. Εκτός αν ο ΣΕΒ αναφέρεται σε 80άρηδες προέδρους διοικητικών συμβουλίων.

Ο ΣΕΒ προφανώς δεν έχει ακούσει τίποτα για την ανεργία των 50άρηδων -που απολύθηκαν για να αντικατασταθούν με νεότερους και φθηνότερους-, ούτε για τους 55άρηδες που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα, ούτε για συνταξιούχους που κάνουν «μαύρα» μεροκάματα για να πάρουν τα φάρμακά τους ή να συντηρήσουν τα άνεργα παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου