Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Mυστικό δείπνο για τη διαγραφή των χρεών της ΝΔ

Mυστικό δείπνο για τη διαγραφή των χρεών της ΝΔ

Τρόπους για σβήσιμο των δανείων της ΝΔ φαίνεται πως αναζητούν στην Πειραιώς. Σε αυτά τα σχέδια, σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, συνδράμει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα πρέπει να αποφανθεί πως τα εν λόγω χρέη, ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, μπορούν να αγοραστούν από Funds.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΝΔ πλέον θα είναι υπόλογη απέναντι στους ιδιώτες που θα αγοράσουν τα δάνειά της και όχι στην τράπεζα και τη Δικαιοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να προχωρήσει και στη διαγραφή των χρεών. Όμως για ποιο λόγο ένας ιδιώτης να θέλει να αγοράσει χρέος και να το διαγράψει; Αυτό φαινομενικά δεν έχει λογική εξήγηση, εκτός κι αν στην εξίσωση μπει η διαπλοκή. Ο ιδιώτης που θα εξυπηρετήσει τη ΝΔ θα εξυπηρετηθεί με τη σειρά του ανταποδοτικά σε περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση, αναφέρει η κυριακάτικη εφημερίδα, σημειώνοντας μάλιστα πως ο πρόθυμος ιδιώτης έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί. Πρόκειται για τον Ινδό επενδυτή Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος μόνο άγνωστος δεν είναι στη ΝΔ, καθώς είχε τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το “μυστικό δείπνο”

Στις 16 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής. Αυτή όμως η επίσκεψη ματαιώθηκε με πρόσχημα πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επιθυμούσε να συναντηθεί με τους υπουργούς Δημήτρη Τζανακόπουλο και Νίκο Τόσκα, οι οποίοι βρίσκονταν στο αρχηγείο της πυροσβεστικής λόγω του θεσμικού τους ρόλου.

Η ματαίωση της επίσκεψης είχε κατακριθεί έντονα, όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αιτία αυτής της εξέλιξης δεν ήταν η παρουσία των δύο υπουργών, αλλά μια συνάντηση που προέκυψε στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά, με την παρουσία τόσο του Γιάννη Στουρνάρα όσο και του Ινδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα.

Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν να αναζητηθεί ένας τρόπος να απαλλαγεί η ΝΔ από τα χρέη της, το οποία ξεπερνούν πλέον τα 200 εκατομμύρια. Όπως προκύπτει από τραπεζίτες και νομικούς, στους οποίους απευθύνθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας ώστε να μάθει λεπτομέρειες για τη διαδικασία, ο Πρεμ Γουάτσα ρωτήθηκε αν θα μπορούσε ο ίδιος ή ομάδα εταιρειών της επιρροής του να αγοράσει τα δάνεια της ΝΔ σε τιμή χαμηλότερη της πραγματικής, ακόμη και στο 4% ή στο 15% της αξίας τους. Δηλαδή να αγοράσει τα δάνεια ύψους 200 εκατ. σε τιμή 8 έως 30 εκατ. ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο η ΝΔ θα χρωστάει πλέον όχι στην τράπεζα αλλά σε ένα ιδιωτικό fund, το οποίο θα αποφασίσει τον τρόπο αποπληρωμής ακόμη και το ύψος του ποσού που θα καταβληθεί. Μέσα από αυτήν την ιδιωτική συμφωνία η ΝΔ θα μπορέσει να καταβάλει ένα πολύ μικρό μέρος του χρέους της, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και η ολική διαγραφή του, χωρίς όμως να μπορούν να ελεγχθούν οι όροι αυτής της συναλλαγής, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα. Μοναδική προϋπόθεση είναι η Τράπεζα της Ελλάδας να συμφωνήσει πως το δάνειο της ΝΔ μπορεί να πουληθεί ως “κόκκινο” σε κάποιο fund. 

Ο γνωστός Πρεμ Γουάτσα

Ο Ινδός μεγαλομέτοχος της Fairfax μόνο άγνωστος δεν είναι στη ΝΔ. Ο Πρεμ Γουάτσα έχει στενές σχέσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Αντώνη Σαμαρά, στους οποίους, σύμφωνα με την Documento, οφείλει την είσοδό του στη Eurobank, όταν ο πρώτος ήταν υπουργός Οικονομικών και ο δεύτερος πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, για να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους, το ελληνικό δημόσιο έγινε μέτοχος της Eurobank προσφέροντας 1,54 ευρώ ανά μετοχή. Στη συνέχεια μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε αυτές τις μετοχές σε ιδιώτες με τιμή μόλις 0,31 ευρώ. Με αυτόν τοντ τρόπο ο Γουάτσα έγινε μεγαλομέτοχος στη Eurobank. Επιπλέον ο Γιάννη Στουρνάρας είχε συναντηθεί με τον Ινδό επενδυτή ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών, τον Μάιο του 2014, ενώ τον Νοέμβριο του 2015 ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν προσκεκλημένος σε δείπνο που παρέθεσε ο Γουάτσα. Οι δυό τους είχαν συνάντηση και τον Ιανουάριο του 2016 στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Documento, και ο Αντώνης Σαμαράς είναι προνομιακός συνομιλητής του Γουάτσα. Οι δυό τους φέρονται να έχουν συναντήσεις στο ξενοδοχείο που διαμένει ο επενδυτής κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ελλάδα. Επιπλέον ο Γουάτσα ήταν και ο πρώτος ξένος επενδυτής που συνάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ.

Σχέδια και για το Ινστιτούτο “Κωνσταντίνος Καραμανλής”

Σε περίπτωση που η συμφωνία ολοκληρωθεί, η ΝΔ γλιτώνει και από την μέγγενη της Δικαιοσύνης. Αν το κόμμα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του και οι τράπεζες ασκήσουν αγωγή τότε είναι πολύ πιθανό να μπλοκαριστούν οι λογαριασμοί της ΝΔ και να γίνουν κατασχέσεις, γεγονός που εκτός του πολιτικού κόστους θα προκαλούσε και οικονομική ασφυξία,

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές της Documento, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Ινστιτούτο “Κωνσταντίνος Καραμανλής” ως οικονομικό όχημα για τη ΝΔ, μετακυλώντας λειτουργικά έξοδο του κόμματος στο Ινστιτούτο. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα, αν αποφασιστεί, να δέχεται το Ινστιτούτο “δωρεές” και “εκπόνηση μελετών” από ιδιώτες, και τα έσοδα να καταλήγουν στο κόμμα. Ωστόσο για αυτό θα χρειαστεί και η σύμφωνη γνώμη της καραμανλικής πτέρυγας, που είναι αμφίβολο αν θα τη δώσει. Για το λόγο αυτό οι “μητσοτακικοί” εξετάζουν ακόμη και αλλαγή καταστατικού του ινστιτούτου, ώστε να υπάρξουν και νέα επιπλέον μέλη στο ΔΣ για να προωθήσουν αυτό το σχέδιο. Πάντως οι καραμανλικοί σε αυτοί τη φάση κάνουν λόγο για “σενάρια” του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία αν επιχειρηθεί να υλοποιηθούν θα οδηγήσουν σε ανοιχτή σύγκρουση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου