Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Η ευθύνη των επενδυτών

Ισχύει ότι θέλουν να αποφύγουν το κόστος ενδεχόμενης αρχαιολογικής ανασκαφής στο Ελληνικό;

 Η ευθύνη των επενδυτών

EUROKINISSI
Η επένδυση στο Ελληνικό, στην οποία έχουν στραμμένο το βλέμμα τους δανειστές, πολιτικοί, επιχειρηματίες και μέσα ενημέρωσης, αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα επενδυτικά σχέδια στην ιστορία της χώρας. Αφορά μια τεράστια έκταση με αποδεδειγμένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία.

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: μπορεί να θυσιαστεί η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας προς όφελος του ιδιωτικού κέρδους; Η απάντησή μας είναι σαφώς αρνητική.

Τις τελευταίες ημέρες, διάφορα μέσα ενημέρωσης πρωτοστάτησαν στη δημιουργία κλίματος για υποτιθέμενες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της επένδυσης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης βρήκε αφορμή για να διαφημίσει ξανά τον εαυτό του ως εγγυητή της απρόσκοπτης υλοποίησης των επενδύσεων.

Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένταση, να φθαρεί η επιδιωκόμενη από το Μαξίμου εικόνα της φιλικής προς τις επενδύσεις κυβέρνησης, να παραδοθεί η έκταση «βορά» στις διαθέσεις του επενδυτή.

Γιατί όμως δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά για όλα αυτά τα ζητήματα η ίδια η εταιρεία που εμπλέκεται στην επένδυση; Γιατί δεν έχει γνωστοποιήσει τι ακριβώς ζητά από το ελληνικό Δημόσιο; Γιατί άραγε κρατά κρυφές τις θέσεις της σχετικά με το ισχύον νομικό καθεστώς προστασίας των αρχαιοτήτων;

Θα μπορούσε η τοποθέτηση της εταιρείας αυτή την ώρα να περιττεύει, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση και ορισμένες εφημερίδες έχουν αναλάβει εργολαβικά την προώθηση των απόψεών της. Ωστόσο, φαίνεται πως διακυβεύονται πολύ περισσότερα.

Εάν επικρατήσει η νομιμότητα και εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος, τότε το πρόσθετο γραφειοκρατικό κόστος θα είναι ανεπαίσθητο. Αυτό έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία του Μετρό της Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Η οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου μέσα στην περιοχή του Ελληνικού, κάτι απολύτως λογικό, αντιμετωπίζεται όμως ως το «απόλυτο κακό».

Η επενδύτρια εταιρεία καλείται να σταματήσει το «κρυφτούλι» και να απαντήσει ξεκάθαρα στα σενάρια που κυκλοφορούν. Ισχύει η εκτίμηση ότι θέλει να αποφύγει το κόστος ενδεχόμενης αρχαιολογικής ανασκαφής, κάτι που προβλέπεται στα μεγάλα έργα;

Αληθεύει πως το επενδυτικό σχέδιό της κινδυνεύει να ναυαγήσει για λόγους άσχετους με το Δημόσιο και πως υπάρχει κίνδυνος να αποκαλυφθεί μια τεράστια «φούσκα»; Δεν είναι καιρός η εταιρεία να αφήσει το παρασκήνιο και να βγει στο προσκήνιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου