Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Εφιαλτικό το μέλλον των εργασιακών σχέσεων που αποζητά ο ΣΕΒ

Εφιαλτικό το μέλλον των εργασιακών σχέσεων 
Μ. Κ.
Ο ΣΕΒ επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, πραγματοποιώντας ημερίδα με θέμα «Το μέλλον της εργασίας μετά το μνημόνιο», την πιο κατάλληλη στιγμή. Μετά το ερωτηματολόγιο της ΝΔ για τα εργασιακά και, κυρίως, με την παρουσία στην Αθήνα των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. Η πρόθεσή του είναι μάλλον σαφής: επιχειρεί να επιβάλει τους όρους του στον εργασιακό τομέα, και για να το πετύχει αυτό προετοίμασε το έδαφος κατάλληλα με μια μελέτη που καταλήγει σε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Στην ημερίδα πήραν μέρος εργοδοτικές οργανώσεις και συνδικαλιστικοί φορείς όπως ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ και ΟΚΕ.

Η μελέτη που αναφέραμε, προτείνει ουσιαστικά την πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την προώθηση των πλέον εφιαλτικών μέτρων στην αγορά εργασίας, όπως οι συμβάσεις «μηδενικών ώρών» (zero hours contracts), τις συμβάσεις σύντομης διάρκειας (short term contracts). Ακόμα, στις προτεινόμενες «νέες μορφές απασχόλησης» περιλαμβάνει συμβάσεις εργασίας με πληθοπορισμό (crowdwork), τις συμβάσεις σύντομης διάρκειας (short term contracts), προσωρινής εργασίας ή εργασίας κατά παραγγελία (on demand work), τις «μικροσυμβάσεις» (mini jobs), διάφορες μορφές τηλεργασίας και κινητής εργασίας με χρήση εφαρμογών και νέων τεχνολογιών, συμβάσεις αστικού δικαίου (σύμβαση έργου, σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών) και οι συμβάσεις επιμερισμού θέσεων εργασίας.

Η θέση του ΔΓΕ για αξιοπρεπή εργασία

Με την έναρξη της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε μήνυμα του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΔΓΕ), Γκάι Ράιντερ, για να προσδώσει έτσι μεγαλύτερο κύρος στην πρωτοβουλία του ΣΕΒ. Βασική, όμως, θέση της ΔΓΕ παραμένει ότι για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης, απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση είναι η αξιοπρεπής, σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία, έτσι ώστε να τεθεί τέρμα στη φτώχεια μέχρι το 2030.

ΣΕΒ και ΝΔ με τον ίδιο βηματισμό

Οι οργανωτές είχαν τους δικούς τους στόχους και την ίδια κατεύθυνση με αυτούς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αποκαλύφθηκαν πλήρως με το ερωτηματολόγιο για τις εργασιακές σχέσεις που παρουσιάστηκαν στο προσυνέδριο της στη Νίκαια, πριν τρεις εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο» στη χώρα μας. «Αυτό απαιτεί ένα κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εργασίας και ρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων.»

Έτσι, η επιστροφή στο παρελθόν, στις εργασιακές σχέσεις που ίσχυαν πριν την κρίση είναι «ουτοπική…Η δύσκαμπτη αγορά εργασίας του 2009 ήταν μέρος του προβλήματος που μας οδηγεί στη χρεοκοπία και δεν είναι μέρος της λύσης». Και συνέχισε: «Ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι η σύνδεση των μισθών με την παραγωγή, ενώ η υπερρύθμιση της αγοράς εργασίας οδήγησε σε αυξήσεις της ανεργίας και στρεβλώσεις». Συνεπώς, οι ευέλικτες μορφές εργασίας δεν είναι για «ανάθεμα» σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΕΒ.

Έντονα επικριτικός ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ

Οι τοποθετήσεις αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στις θέσεις του ΣΕΒ. Πιο συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων: «Η ΕΣΕΕ κατανοεί τις μεταβολές στην αγορά εργασίας ως ένα φαινόμενο που έχει καταγραφεί με διάφορους τρόπους και σε άλλες ιστορικές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Μάλιστα, σε αντίστοιχες φάσεις κρίσης, όπως η σημερινή, ο τρόπος που επιλέχτηκε να αντιμετωπιστεί το εργασιακό πρόβλημα ήταν η συνεργασία των επιχειρήσεων με τον κόσμο της εργασίας, η αύξηση και ενίσχυση της ενεργού ζήτησης (New Deal).

Στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως «η μία και μοναδική λύση». Οι υψηλοί μισθοί και οι ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θεωρείται, από την εισήγηση του ΣΕΒ, ότι επηρεάζουν κατά κύριο λόγο αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Και συνέχισε: «ωστόσο, οι πολιτικές “σοκ” που εφαρμόστηκαν στην ελληνική αγορά εργασίας επέφεραν βαθιές απορρυθμίσεις, οι οποίες εκφράστηκαν με εντονότερες ανισότητες στη διανομή του προϊόντος, κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων και υψηλά ποσοστά ανεργίας.»

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι «οι μισθοί ισοδυναμούν με αγοραστική δύναμη και άρα κατανάλωση. Οι ασφαλείς και σταθερές θέσεις εργασίας δημιουργούν πιο παραγωγικούς εργαζόμενους. Άρα, υποστηρίζουμε εξαρχής ότι θα πρέπει το ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί διαφορετικά».

Και κατέληξε: «Σήμερα ακούσαμε τις θέσεις του ΣΕΒ για το μοντέλο επιχειρηματικότητας που οραματίζεται με “ολίγον” από εργασιακά, διαπιστώνοντας ότι για άλλη μια φορά επιθυμεί ένα προσχηματικό διάλογο, για να δημοσιοποιήσει αυτά που έχει ήδη αποφασίσει χωρίς εμάς. Δυστυχώς, το πάθημα δεν έγινε μάθημα στον ΣΕΒ και από ό,τι φαίνεται ούτε πρόκειται!».

ΓΣΕΕ: Εκδήλωση για την απορρύθμιση

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, σε διαφορετικό μήκος κύματος επεσήμανε πως η εκδήλωση του ΣΕΒ για το «μέλλον της εργασίας μετά το μνημόνιο» μετατράπηκε, τελικά, σε μια «παρουσίαση των θέσεων των βιομηχάνων για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων». Στη συνέχεια χαρακτήρισε «δραματική την κατάσταση του κοινωνικού διαλόγου μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να δεχθεί την ΓΣΕΕ.»

Η ΓΣΕΕ, συνέχισε, έχει θέσεις και θα τις παρουσιάσει στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, το 2018. Ωστόσο, η ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση είναι «έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη «του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ, συνδικάτων, εργοδοτών και κυβέρνησης» για τη μετάβαση στη νέα εποχή ψηφιοποίησης, η οποία δεν μπορεί «να συνοδεύεται με την απόρριψη της προστασίας των εργαζομένων στο όνομα ενός τεχνολογικού ντετερμινισμού».

Ο κ. Παναγόπουλος πέρα από αυτή τη γενική τοποθέτηση δεν πρόσθεσε τίποτα περισσότερο. Αν και είχε μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσει τους προβληματισμούς και τις γενικές κατευθύνσεις των ευρωπαϊκών συνδικάτων, τις ΣΕΣ για την ανάπτυξη, τα εργασιακά δικαιώματα, τις νέες προσπάθειες και δυνατότητες για τη συνεργασία στο τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τη θέσπιση και τη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενός θεσμού-κλειδί για την προώθηση και διαφύλαξη των εργατικών δικαιωμάτων σήμερα, σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, σημαντικών και ραγδαίων εξελίξεων και αλλαγών.

Οι θέσεις αυτές, εξάλλου, δεν διατυπώνονται παρά από την αναγνωρισμένη από τις Βρυξέλλες κεντρική συνδικαλιστική οργάνωση, τη ΣΕΣ. Δεν είχε, συνεπώς, ο κ. Παναγόπουλος ν’ αντιμετωπίσει καμία δυσκολία. Προτίμησε, όμως, να μην μιλήσει για μια ακόμα φορά και να ακολουθήσει μια τακτική μακριά από «την ελληνική πραγματικότητα», όπως ο ίδιος επεσήμανε με άρθρο του λίγο πριν ανέβει στο βήμα.

Όπως μακριά από την πραγματικότητα βρέθηκε ολόκληρη η διαδικασία. Έτσι, δεν έγινε καμία αναφορά στα συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν τεθεί σήμερα για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, την αξιοποίηση και ανάπτυξη με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, έτσι όπως αναδεικνύονται στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που πραγματοποιεί η κυβέρνηση με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Ακόμα, δεν τέθηκε κανένας ιδιαίτερος προβληματισμός για τη μείωση της ανεργίας κ.λπ. Γι’ αυτό ίσως οι οργανωτές προτίμησαν να αποφύγουν τις όποιες ενοχλητικές απόψεις όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και από άλλους φορείς. Η υπόθεση της ανάπτυξης είναι πολύ σοβαρή και γι’ αυτό χρειάζεται η ευρύτερη ενεργοποίηση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

«Όσοι νομίζουν ότι θα μετατρέψουν τη χώρα σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη, με μισθούς πείνας και συνθήκες ζούγκλας, είναι βαθύτατα γελασμένοι… Η αξιοπρέπεια δεν μπορεί να είναι προνόμιο για λίγους εκλεκτούς», σχολίασε για όλα αυτά ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου