Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Τελικά, ΠΑΣΟΚ

Τελικά, ΠΑΣΟΚ

Ραπανάκης Σπύρος
Και τι δεν διαβάσαμε, και τι δεν ακούσαμε από το βράδυ της Κυριακής μετά το κλείσιμο των καλπών του πρώτου γύρου στις εκλογές του "νέου φορέα" της Κεντροαριστεράς. Τι "φωνή λαού", τι "έφαγε χαστούκι ο ΣΥΡΙΖΑ", τι ο Πρετεντέρης που είδε 210.000 ανθρώπους στους δρόμους ενάντια στην κυβέρνηση. Οι "αντιλαϊκιστές" του μετώπου της λογικής επιχείρησαν να στήσουν την Κεντροαριστερά απέναντι στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία επαφή με το τι συμβαίνει στην κοινωνία, σε άλλο κόσμο σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.


Πόσο δημοκρατική όμως είναι μια διαδικασία που διεξάγεται εν κενώ; Βάσει ποιων κοινών αρχών, αντιλήψεων, πολιτικού σχεδίου και προγράμματος κλήθηκαν οι πολίτες να ψηφίσουν; Η απάντηση δόθηκε από την ίδια την πραγματικότητα. ΠΑΣΟΚ ψήφισε ο κόσμος, καθαρά, ανοιχτά και σταράτα. Το 75% στήριξε τους δύο κομματικούς υποψηφίους. Είχαμε στην πραγματικότητα την κινητοποίηση ενός κομματικού μηχανισμού ο οποίος συνεχίζει και υπάρχει και να δίνει το «παρών» όταν το κόμμα πρέπει να συντηρηθεί.

Όπως φαίνεται, η προσπάθεια για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φιλοδοξεί να εκφράσει κάτι ευρύτερο του ΠΑΣΟΚ, θα έχει την τύχη που είχε η Ελιά ή άλλες πρωτοβουλίες. Κι αυτό διότι οι εκτός ΠΑΣΟΚ δυνάμεις και κατ' επέκταση οι ψηφοφόροι τους μάλλον δεν θα νιώσουν άνετα να συνυπάρξουν σε ένα ΠΑΣΟΚ με άλλη επωνυμία. Και βέβαια, αυτές οι δυνάμεις θα προτιμήσουν να αντιπαρατεθούν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη μεγαλύτερη σιγουριά που προσφέρει η Νέα Δημοκρατία. Δεν τέθηκε ποτέ ως διακύβευμα η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με όρους ιδεολογικούς ή κοινωνικούς.

Πόσο «νίκη της δημοκρατίας» είναι μια διαδικασία στην οποία οι νέοι άνθρωποι γύρισαν την πλάτη με τον πιο εμφατικό τρόπο; Πάνω από το 40% των συμμετεχόντων ήταν άνω των 65 ετών, ενώ η συμμετοχή των νέων έως και 35 ετών με το ζόρι έφτασε το 5%-6%. Τι είδους μεταμοντέρνα προσέγγιση της δημοκρατίας έχουμε όταν στις εσωτερικές διαδικασίες ενός κομματος συμμετέχουν και οι «περαστικοί»; Συνέβαλαν στην ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα ο Ψωμιάδης και ο Μάνος; Επικίνδυνο πράγμα για την έννοια της δημοκρατίας όταν αυτή νοηματοδοτείται στη δημόσια σφαίρα σαν... χυλός.

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Και, δυστυχώς, αυτός ο χώρος, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να κινείται ως συμπλήρωμα των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων και μακριά από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ως ένα κόμμα αρχηγικό και όχι ένα κόμμα αρχών, που θα έκανε ακόμη και τον Αντώνη στο «Ας περιμένουν οι γυναίκες» να ψήφιζε Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου