Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Άνθιμος, ο παντάξιος επίτιμος διδάκτωρ

Τα πανεπιστήμια έχουν τους «επίτιμους» που τους αξίζουν.

Άνθιμος, ο παντάξιος επίτιμος διδάκτωρ

Κατέ Καζάντη
Τα πανεπιστήμια έχουν τους «επίτιμους» που τους αξίζουν. Και τούτο διότι στα, όπου γης, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα οι τιτλούχοι «επίτιμοι διδάκτορες» δεν είναι διόλου μα διόλου απαραίτητο να είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ενίοτε ούτε καν απόφοιτοι -του συγκεκριμένου ή άλλου- πανεπιστημίου. «Επίτιμος διδάκτωρ» είναι ένας τίτλος τιμής που απονέμεται σε πρόσωπα τα οποία η σύγκλητος, ή όποια άλλη διοικούσα αρχή, κρίνει πως ο βίος και οι πράξεις τους έχουν εξέχουσα σημασία. Και είναι άρα άξια να τα εναγκαλιστεί, ακαδημαϊκώ τω τρόπω.

Έτσι, λοιπόν, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εγκολπώνεται εκείνον τον άνθρωπο που αντιμετώπισε, «ποιμαντικά και αποτρεπτικά», το «σοβαρότατο και εκρηκτικό» ζήτημα «την δυσάρεστη, απαράδεκτη και αξιοκατάκριτη παρουσία των ομοφυλοφίλων» στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τον πρωτοστατούντα στις αγρυπνίες για να σωθεί ο λαός από τις «ανόσιες και αφύσικες εκδηλώσεις», τον φανατικό πολέμιο των Gay Pride. Τον πολιτικό, που από άμβωνος, τον δύσκολο Ιούλη του ΄15, «εξομολογούνταν» στο ποίμνιο πως θα ψηφίσει «Ευρώπη». Τον διοργανωτή της εκδήλωσης (Φλεβάρης 2016) «Μένουμε Χριστιανοί, μένουμε Έλληνες» για το μεταναστευτικό, όπου διατράνωνε πως «δεν χωράμε» και κατήγγειλε «ισλαμοποίηση», μαζί με τους περιώνυμους ΠΕΘ και Φράγκο Φραγκούλη. Τον φιλόξενο οικοδεσπότη (26/3/17) των επιγόνων του Χίτλερ, Μιχαλολιάκο – Ζαρούλια, με τους οποίους «συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία και τον πόλεμο που δέχεται από το ανθελληνικό κράτος της αριστεράς», όπως τουλάχιστον διαφώτιζε η ανακοίνωση της «Χρυσής Αυγής».

Αυτόν, λοιπόν, τον χριστιανό πρότειναν οι άλλοι χριστιανοί του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ να αναγορευτεί «επίτιμος διδάκτορας». Και είναι, λέει, ομόφωνη η απόφαση. Διότι, λέει, ο τύπος αυτός «ανήκει στους κορυφαίους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του κλίματος των Νέων Χωρών. Πρόκειται για έναν Ιεράρχη με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, ρέκτη του βιβλίου και της πολιτιστικής δημιουργίας, βοηθό και συμπαραστάτη στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής θεολογικής κοινότητας».

Η τελετή αναγόρευσης του Διονύσιου Ρούσσα, αδελφού εν Χριστώ του Μεντζελόπουλου Πειραιώς και του Λενή Καλαβρύτων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, στις 19:30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Πάντα άξιοι, και ο επίτιμος και οι εκλέκτορές του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου