Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018

Ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς στοχεύει σε πλεόνασμα 3,82%

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018 

Βουλή
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Υπερψηφίστηκε έπειτα από μία συνεδρίαση όπου κυριάρχησαν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο προϋπολογισμός του 2018 από την Ολομέλεια της Βουλής με 153 ψήφους υπέρ και 144 κατά, σε σύνολο 297 βουλευτών. Τι θα πληρώσουμε και πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία.

Ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς στοχεύει σε πλεόνασμα 3,82% ή 7 δισ. ευρώ ξεπερνώντας ακόμη και τον ήδη υψηλό στόχο του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ, που θεωρείται και το μεγαλύτερο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας.
Την κυβερνητική επιδίωξη για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από την περιπέτεια των μνημονίων επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αφού έκανε λόγο για «τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα δρομολόγησε και υλοποίησε η σημερινή κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα τα προηγούμενα τρία χρόνια. 
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σημείωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. στηρίζει εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, ενώ η Νέα Δημοκρατία «η Ν.Δ. ζητεί να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που θα απολύουν ελεύθερα. Και θα συνεχίσουμε γιατί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού υποφέρει ακόμη από την κρίση».
Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το 2018 θα ξημερώσει μία άλλη μέρα, όπου η ελληνική οικονομία θα πετύχει έναν σημαντικό ρυθμό μεγέθυνσης με τον «πήχη» να τοποθετείται στο 2,5% και τον δείκτη της ανεργίας να υποχωρεί στο 20,2% από 21,7% φέτος.
Την επόμενη χρονιά τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 48,1 δισ. ευρώ, από 47,2 δισ. ευρώ φέτος, αυξημένα κατά 951 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, τα 20,766 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άμεσους φόρους (αύξηση κατά 478 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος) και τα 27,390 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους(αύξηση κατά 473 εκατ. έναντι του 2017).

Η αντιπολίτευση

Επιθετικός εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας, παράλληλα, μία αναδρομή σε όλη την τριετή πορεία της.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχειδύο φορές και ο λαός δεν θα της δώσει τη δυνατότητα να έχει τρίτη ευκαιρία και πρόσθεσε ότι « Αποτύχατε και σαν αντιμνημονιακοί και σαν μνημονιακοί».
Την κάθετη αντίθεσή της για τον κυβερνητικό προϋπολογισμό του 2018 εξέφρασε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά
Για «πολιτική απατεωνιά» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις» είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, η οποία -όπως υποστήριξε- έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο» απέναντι στη μεσαία τάξη
Ως ίδιο «με τους προηγούμενους του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2018 ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης

Βολές κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τον προϋπολογισμό του 2018 υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξαπολύοντας ταυτόχρονα βολές κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, να φέρει σταθερότητα, να βγούμε από τα μνημόνια, να βάλει τη βάση του κοινωνικού κράτους και να βελτιωθούν οι δείκτες της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας ότι «το 2018 προβλέπονται 1,83 δισ. ευρώ για κοινωνική πρόνοια».

Κοινωνική ασφάλιση-Κοινωνική προστασία-Δαπάνες υγείας

Στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προβλέπεται ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων για το 2018 θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 859 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο έναντι του 2017 κατά 1,057 δισ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του 2018 καλύπτει δράσεις κοινωνικής προστασίας του πληθυσμού αλλά και εφαρμογής πολιτικών αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας.
Προβλέπει μείωση των δαπανών υγείας με μεγαλύτερη εκείνη του ΕΟΠΥΥ που φτάνει το 68% και αφορά την ανάπτυξη της πολυσυζητημένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου