Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

2+4 το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ

2+4 το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ

Του Άγγελου Μανταδάκη
Για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια, η οικονομία μας δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης. Αποτελεί πλέον κοινό τόπο, στον οποίο συμπίπτουν οι απόψεις όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και οι εκτιμήσεις των διεθνών οικονομικών παραγόντων, των ευρωπαϊκών θεσμών και του Τύπου, ότι στη χώρα μας πνέει ούριος άνεμος και η προοπτική της οικονομίας είναι πλέον θετική.

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η μείωση των κόκκινων δανείων, το ρεκόρ των τουριστικών αφίξεων, η σημαντική αύξηση των εξαγωγών και η επιτυχία της εξόδου στις αγορές, που διευκολύνεται από τη μείωση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων στα προ της κρίσης επίπεδα, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους κρίσιμους μήνες και ενισχύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της μεταποίησης.


Τον Αύγουστο του 2018 λήγει το πρόγραμμα του Μνημονίου και της εποπτείας. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια καθαρή έξοδο από το Μνημόνια, καθ' ότι η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να ολοκληρώσει το πρόγραμμα χωρίς «ουρές» και μειωμένη αυτονομία.

Το κυβερνητικό έργο, παρά τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2015, κατόρθωσε να μετριάσει τις συνέπειες των σκληρών μέτρων κυρίως για τους ασθενέστερους. Το κοινωνικό μέρισμα, που, όπως διευκρινίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης και όχι παροχή, δίνεται και φέτος σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρυθμίζονται χρέη μέχρι 50.000 ευρώ. Προστατεύεται αυστηρά η λαϊκή κατοικία με το νομοθετικό πλαίσιο Κατσέλη - Σταθάκη, ενώ θα είναι σκληρός ο νόμος για τους μπαταχτσήδες. Έχουν προηγηθεί η ένταξη στη νοσοκομειακή περίθαλψη εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας, η δημιουργία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι αλλαγές στην εκπαίδευση, κύρια στο Λύκειο, ενάντια στο σύστημα της παπαγαλίας και των αλλεπάλληλων εξετάσεων. Για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε η ασυδοσία των καναλαρχών στον χώρο με τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Η κυβέρνηση αυτή δεν ψηφίστηκε από τον λαό μόνο για το Μνημόνιο. Η εντολή των ψηφοφόρων είναι ευρύτερη και αφορά την ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία, να τεθεί τέρμα στο καθεστώς της διαπλοκής και να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στην απασχόληση.

Από την κυβέρνηση της Αριστεράς ζητείται να ριχτεί άπλετο φως στις υποθέσεις που αφορούν το μαύρο χρήμα, τους κυρίους και τις κυρίες που εμπλέκονται με τους φορολογικούς παραδείσους μεταφέροντας εκεί τον πλούτο της χώρας μας, τους μιζαδόρους που επί δεκαετίες ρήμαξαν τη χώρα και τώρα μας κουνούν το δάκτυλο. Απαιτούν, όμως, τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερη διαφάνεια στις επιλογές των προσώπων που επιλέγονται για να στελεχώσουν τον μηχανισμό της εξουσίας, περισσότερη ευαισθησία για τους αδύναμους και φτωχούς ανθρώπους που απευθύνονται στις διάφορες αρχές για κάποιο πρόβλημά τους.

Απαιτείται επίσης αυστηρότητα και αμεσότητα παρέμβασης από το κόμμα σε περιπτώσεις που μέσα στο εσωτερικό του δημιουργούνται παράκεντρα εξουσίας που, με αντάλλαγμα την ένταξη σε κάποιο εσωκομματικό στρατόπεδο, κάποιοι κάνουν ή υπόσχονται εξυπηρετήσεις.

Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο αριστερό μαζικό κόμμα, που θα διαμορφώσει μαζί με την κοινωνία αυτό το σχέδιο.

Με αυτές τις προϋποθέσεις, θα θέσουμε στόχο μας το 2+4, τη νίκη δηλαδή στις επόμενες εκλογές και μια νέα κυβερνητική θητεία για τη ριζοσπαστική Αριστερά που μπορεί να αλλάξει τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου