Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Οι πλειστηριασμοί φορτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι πλειστηριασμοί φορτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Το κοινοβουλευτικό ζήτημα έληξε δια της “νομοτεχνικής βελτίωσης”, το πολιτικό θέμα όμως των πλειστηριασμών παραμένει ανοιχτό και προκαλεί κραδασμούς εντός ΣΥΡΙΖΑ. Tο χθεσινό θυελλώδες δωδεκάωρο στη Βουλή, με τις ενδοκομματικές διεργασίες και εντάσεις επί της επίμαχης τροπολογίας Κοντονή, ανέδειξε τα σοβαρά ιδεολογικά και πολιτικά διλήμματα που ενεργοποιεί στο κυβερνών κόμμα η συμφωνία με τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς.

Η τροπολογία, που προβλέπει ποινικές διώξεις και κυρώσεις για όσους εμποδίζουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, πέρασε τελικά με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής από τον υπουργό Δικαιοσύνης η οποία αίρει την πρόβλεψη του αυτόφωρου για όσους “απειλούν” την διεξαγωγή πλειστηριασμών και την περιορίζει σε εκείνους που την παρεμποδίζουν. Συγκεκριμένα, με την αλλαγή αυτή και την απόσυρση του άρθρου 2, η αυτόφωρη διαδικασία παραμένει μόνον για όσους “ασκούν βία σε συμβολαιογράφους” και όσους “παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών”, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία, είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία (το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τα Ειρηνοδικεία. Με την τροπολογία επεκτείνεται και στα συμβολαιογραφικά γραφεία).
Η “ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων” και η “λαϊκή κατοικία”

Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν πολύωρες ζυμώσεις και μια τεταμένη συνεδρίαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο Σταύρος Κοντονής και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησαν να κάμψουν τις αντιδράσεις. Οι βουλευτές έθεσαν ζητήματα αφ' ενός ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων και αφ' ετέτου “πριμοδότησης” του κινήματος κατά των πλειστηριασμών του οποίου ηγούνται η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα, δε, τέθηκε για μια ακόμη φορά από τον Νίκο Φίλη η ανάγκη νομοθετικής κατοχύρωσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης για την προστασία της “λαϊκής κατοικίας” εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, ωστόσο είναι προφανές πως καμία τέτοια κίνηση δεν μορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές.

Είναι ενδεικτικό πως και η νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία ήρθε μετά από επικοινωνία του Σταύρου Κοντονή με τους συμβολαιογράφους – που είχαν ζητήσει την νομική προστασία προκειμένου να λήξουν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς – αλλά και με εκπροσώπους των θεσμών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή στην διαδικασία της αξιολόγησης.

Την κεντρική θέση που έχει η επίσπευση των πλειστηριασμών στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξήγησε στους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μάλιστα σε στιγμές έντασης φέρεται να είπε “τί δεν καταλαβαίνετε; Η τροπολογία δεν μπορεί να αποσυρθεί διότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες και θα τεθεί θέμα ανακεφαλαιοποίησης”.

Κατά άλλες πληροφορίες, που μετέδωσε η τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται επίσης να είπε σε βουλευτές ότι “εάν δεν ψηφίσετε θα πέσει η κυβέρνηση”. Κατά την ίδια πηγή, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν όντως απηύθυνε αυτή την προειδοποίηση απάντησε "δεν δημοσιοποιώ τις συζητήσεις στα όργανα του κόμματος".

Απών ο Μιχελογιαννάκης

Την απόσυρση της τροπολογίας είχαν ζητήσει με ένταση αρκετοί βουλευτές, ενώ ενδειτική είναι η δήλωση που έκανε στην Βουλή ένας εξ αυτών, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης: “Η προστασία της πρώτης κατοικίας”, είπε, “πρέπει να νομοθετηθεί και το ιστορικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια για ποινικοποίηση της λαϊκής κινητοποίησης», ο οποίος απουσίασε και από την ονομαστική ψηφοφορία.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων: "Το επιχείρημα ότι έτσι προστατεύεται η εθνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όποιον αντιτίθεται... Πρωταρχική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι μεν να εξασφαλίσει ότι οι μεγαλοοφειλέτες θα πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά και να δημιουργήσει ένα ακόμη πιο πλήρες πλέγμα κατοικίας α’ κατοικίας, ιδίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Η εν λόγω τροπολογία δεν δίνει λύσεις, επομένως το υπουργειο Δικαιοσύνη οφείλει να το αποσύρει άμεσα”.

Μετά τις γιορτές, πάντως, αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της πρώτης κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου