Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Αντιδρά έντονα το υπουργείο Δικαιοσύνης

Αντιδρά έντονα το υπουργείο Δικαιοσύνης

Α. Ψαρρά, Μ.Α. Κωνσταντόπουλος, Ν. Φωτόπουλος, Μ. Δήμα
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα παράγοντας του υπουργείου Δικαιοσύνης επανήλθε με νέες δηλώσεις για την ανακρίβεια της κάθε μιας από τις περιπτώσεις που εμφανίζονται στο δεύτερο στη σειρά άρθρο των «ΝΕΩΝ» για τους πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα μας είπε:
 Σχετικά με το σπίτι στα Σεπόλια: Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, κανένας συμβολαιογράφος συνεργαζόμενος με τράπεζα δεν διεξήγαγε πλειστηριασμό στα Σεπόλια τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Αρα επρόκειτο για πλειστηριασμό στον οποίο επισπεύδων ήταν ιδιώτης.


Είναι γνωστό ότι στις διαφορές μεταξύ ιδιωτών, πόσο μάλλον σε αυτές που σχετίζονται με δικαστική απόφαση, δεν παρεμβαίνει το κράτος. Πέρα από τη συγκεκριμένη όμως πληροφορία από τους συμβολαιογράφους, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη κατοικία δεν είναι πρώτη κατοικία. Το στημένο δημοσίευμα παρελκυστικά αναφέρει «για τυπικούς λόγους μη αναγνωριζόμενη ως τέτοια από το κράτος», όμως αυτό δεν μπορεί να σταθεί σοβαρά ως επιχείρημα αφού και το ίδιο το δημοσίευμα αποδέχεται ότι η συγκεκριμένη κατοικία είναι δεύτερη και όχι κύρια.
 Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, είναι προφανές ότι γίνεται αναφορά σε εγγυήτρια σε επιχειρηματικό δάνειο (και όχι σε δανειολήπτη) και αυτή ήταν κατά δήλωσή της η δεύτερη κατοικία της. Είναι γνωστό ότι στο δικαιικό μας σύστημα η ένταξη στη θέση του εγγυητή εμπεριέχει και το συγκεκριμένο ρίσκο. Πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες από τους συμβολαιογράφους, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν και άλλα ακίνητα.

Κρεσέντο λασπολογίας

 Για την τρίτη περίπτωση που αναφέρει το δημοσίευμα, και πιο κραυγαλέα από όλες σε επίπεδο παραπληροφόρησης, οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι δεν αφορά πλειστηριασμό αλλά κατάσχεση.
«Πέραν από το ότι προφανώς σκόπιμα η εφημερίδα του υπόδικου εκδότη δεν δίνει παραπάνω στοιχεία, είναι γνωστό ότι η κατάσχεση σε σύνταξη καλύπτεται από περιορισμούς (δεν κατάσχεται κάτω από 1.250 και 1.000 ευρώ για δύο ή έναν συνδικαιούχο αντίστοιχα) και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να "κατασχέθηκε και το τελευταίο ευρώ της σύνταξης", όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα. Οσο για τον υποτιθέμενο πλειστηριασμό που δήθεν επίκειται, είναι προφανές ότι η περίπτωση συνταξιούχου με μία μοναδική κατοικία υπάγεται στις διατάξεις προστασίας που παρέχει ο Νόμος Κατσέλη-Σταθάκη. Το κρεσέντο λασπολογίας, μαύρης προπαγάνδας και ασύστολου ψεύδους συνεχίζεται για μια ακόμη ημέρα από το έντυπο του υπόδικου ιδιοκτήτη και φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη. Στα παραπλανητικά τους ψεύδη εμείς θα συνεχίσουμε να απαντάμε με την πραγματικότητα και την αλήθεια των γεγονότων», ήταν επί λέξει η διατύπωση του αρμόδιου παράγοντα.

Δεν εκποιούνται σπίτια που προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη

Η αντιπρόεδρος των συμβολαιογράφων διαβεβαιώνει ότι δεν διεξάγονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ούτε προκύπτουν από το πινάκιο της 6ης Δεκεμβρίου
ΠολυκατοικίεςEUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Για κυβερνητική προπαγάνδα με την προστασία της πρώτης κατοικίας έκαναν λόγο τα χθεσινά «Νέα», αναφέροντας τρεις περιπτώσεις ανθρώπων που χάνουν ή έχασαν το ακίνητό τους σε πλειστηριασμούς.
Ωστόσο, στο δημοσίευμα υπάρχουν αντιφάσεις και προκύπτει ότι δεν πρόκειται για περιπτώσεις οφειλετών που προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο των συμβολαιογράφων, Λένα Κοντογεώργη, δεν διεξάγονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ενώ δεν βρέθηκαν τέτοιες περιπτώσεις στην αναζήτηση της «Εφ.Συν.» στους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας στις 6 Δεκεμβρίου.
Η πρώτη περίπτωση που αναφέρεται στα «Νέα» αφορά κατοικία 78 τ.μ. στα Σεπόλια που φέρεται να εκπλειστηριάστηκε στις 25 Οκτωβρίου και, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν αναγνωρίστηκε για τυπικούς λόγους ως πρώτη κατοικία της ιδιοκτήτριας, καθώς πρώτη κατοικία είχε δηλωθεί άλλη, σε νησί του Αιγαίου, όπου έχει εποχική απασχόληση.
Ψάχνοντας την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής δημοσίευσης των πλειστηριασμών διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση πλειστηριασμού με ημερομηνία 25/10/2017 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης σε κατοικία ηλικιωμένης, 60 τ.μ. στην Κορινθία, επισημαίνοντας όμως ότι ο γιος της είχε πάρει από τράπεζες επιχειρηματικά δάνεια για το φανοποιείο που διατηρούσε, τα οποία σαφώς δεν εμπίπτουν στον Ν. Κατσέλη.
Επίσης, η ηλικιωμένη δήλωνε στην εφορία ως πρώτη κατοικία άλλο σπίτι στα Ανω Λιόσια, που υπέστη ζημιές στον σεισμό του 1999.
Η τελευταία περίπτωση δεν αφορά καν πλειστηριασμό, αλλά κατάσχεση λόγω χρεών στην εφορία. Αφορά διαμέρισμα 43 τ.μ. συνταξιούχου δικαστικής υπαλλήλου στον Γκύζη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η συγκεκριμένη συνταξιούχος για την οποία γίνεται λόγος στο δημοσίευμα εργάζεται παράλληλα και διαθέτει άλλο ακίνητο 100 τ.μ. ως κύρια κατοικία, για το οποίο εκκρεμούν κληρονομικά θέματα, όπως και ακίνητα εκτός Αθηνών.
Τα χρέη της προέρχονται από επαγγελματικές δραστηριότητες, από τη συνεχόμενη μη καταβολή ΕΝΦΙΑ, από άλλα δικαστικά έξοδα και, όπως η ίδια δήλωσε, και από πρόστιμα για μη πληρωμή διοδίων.
Μιλώντας την Κυριακή στο ΑΠΕ, η αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Νησιών Αιγαίου και Δωδεκανήσων, Λένα Κοντογεώργη, τόνισε ότι ακόμα και για όσους δεν έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη «δεν διεξάγονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, λόγω και της άτυπης συμφωνίας των αρμοδίων υπουργών και εκπροσώπων της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών επί του συγκεκριμένου θέματος».
Προχωρήσαμε, τέλος, σε μια ενδεικτική έρευνα στους πλειστηριασμούς που είναι δημοσιευμένοι στο διαδίκτυο για τις 6/12 στα περισσότερα Ειρηνοδικεία της Αττικής (Αθηνών, Αμαρουσίου, Καλλιθέας, Κορωπίου, Μαραθώνα, Μεγάρων, Νέας Ιωνίας, Νίκαιας, Περιστερίου), χωρίς να προκύπτει πουθενά κάποιος που να αφορά πρώτη κατοικία.

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι

Διαφοροποιήθηκαν από τους συναδέλφους τους της Αθήνας σε πολύωρη συνέλευση στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του συλλόγου τους
Συγκεντρωση διαμαρτυρίας συμβολαιογράφων στη ΘεσσαλονίκηΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
Απ’ έξω διαδήλωση, από μέσα... διλήμματα. Η πρόταση για παράταση καθολικής αποχής, προκειμένου οι πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους να κερδίσουν χρόνο ώστε να διασφαλιστούν νομικά απέναντι στους πλειστηριασμούς, αλλά και να ρυθμιστούν ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, επικράτησε χθες σε μια πολύωρη, πολυπληθή και με πολλούς προβληματισμούς γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων της εφετειακής περιφέρειας Θεσσαλονίκης - μια απόφαση που σαφώς διαφοροποιείται από εκείνη των συναδέλφων τους της Αθήνας.
Στη χθεσινή συνέλευση, στον 5ο όροφο της οδού Καλαποθάκη, η αίθουσα του συμβολαιογραφικού συλλόγου ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Δεν πρέπει να υπήρχε συμβολαιογράφος της Θεσσαλονίκης που να παρέλειψε να συμμετάσχει.
Η είσοδος απαγορευόταν σε οποιονδήποτε δεν είχε την ιδιότητα, ενώ στην άλλη γωνία, στη διασταύρωση με την οδό Κομνηνών, δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει τον δρόμο προκειμένου να μην πλησιάσουν μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών που διαδήλωναν απ’ έξω.
«Είμαστε εδώ για να καλέσουμε τους συμβολαιογράφους να ταχθούν με το μέρος του λαού και όχι με το μέρος των τραπεζιτών, των κορακιών, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιστεύουμε ότι για άλλη μια φορά οι συμβολαιογράφοι θα πάρουν την απόφαση της αποχής και για άλλη μια φορά θα προκληθεί αυτό το τσουνάμι αποφάσεων στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα για την αποχή», ανέφεραν μέλη του κινήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από συμβολαιογράφους που μετείχαν στη γενική συνέλευση, έντονος προβληματισμός υπήρξε για την «απειλή» της λεγόμενης παρέκτασης τοπικής αρμοδιότητας, δηλαδή το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να περάσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία να επιτρέπει σε συμβολαιογράφους άλλων εφετειακών περιφερειών να διενεργούν πλειστηριασμούς οπουδήποτε, π.χ. ένας συμβολαιογράφος από την Αθήνα να διενεργεί πλειστηριασμούς της Θεσσαλονίκης για λογαριασμό κάποιας τράπεζας.
Γεγονός είναι πως τελικά οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης διαφοροποιήθηκαν από τους συναδέλφους τους της Αθήανς και παρά τα διλήμματα, με 175 ψήφους σε σύνολο 263 ψηφισάντων, αποφάσισαν να παρατείνουν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς έως τις 28 Ιανουαρίου.

Πρόταση για συμφωνία ρύθμισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

ΑκίνηταEUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Πρόταση για συμφωνία ρύθμισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των φυσικών προσώπων έκαναν στην κυβέρνηση ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), Παναγιώτης Πικραμμένος και Νικόλας Κανελλόπουλος.
Ειδικότερα, οι Πικραμμένος και Κανελλόπουλος απέστειλαν επιστολή σε τέσσερις υπουργούς για την εισαγωγή μιας αποτελεσματικής εξωδικαστικής διαδικασίας για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των φυσικών προσώπων.
Στην επιστολή επισημαίνεται η θέση του ΟΠΕΜΕΔ υπέρ της δημιουργίας -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ενός υποχρεωτικού εξωδικαστικού προσταδίου, πριν από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, που θα επιτρέπει στον οφειλέτη και τους πιστωτές του, με τη βοήθεια ενός τρίτου, αμερόληπτου προσώπου, του διαμεσολαβητή, να διεξαγάγουν μια ουσιαστική διαπραγμάτευση στοχεύοντας στην επίτευξη μιας βιώσιμης και ρεαλιστικής συμφωνίας ρύθμισης.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης, με την αναμόρφωση του νόμου 3869/2010, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλά ωφέλιμα αποτελέσματα τόσο για την οικονομία όσο και για τη Δικαιοσύνη, με την ταχεία διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, την οριστική ρύθμιση των οφειλών και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.
Η επιστολή εστάλη στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή, και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς και στον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου