Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Ο κρίσιμος Ιανουάριος και τα τρία κλειδιά της «καθαρής εξόδου»

Ο κρίσιμος Ιανουάριος και τα τρία κλειδιά της «καθαρής εξόδου»
Μήνας υψηλών προσδοκιών αλλά και ισχυρών προκλήσεων είναι ο Ιανουάριος για την κυβέρνηση, η οποία αμέσως μετά την εορταστική ανάπαυλα καλείται να μπει στην τελική φάση, και μάχη, για την έξοδο από το Μνημόνιο.

Τρεις κομβικοί σταθμοί αυτής της μάχης συγκεντρώνονται ήδη μέσα στον επόμενο μήνα και αναμένεται να δώσουν και το πρώτο στίγμα του πολιτικού, αλλά και διεθνούς, κλίματος που θα βρει μπροστά της η Αθήνα στο κρίσιμο οκτάμηνο έως τον Αύγουστο του 2018.


Ο κεντρικός κυβερνητικός σχεδιασμός είναι εστιασμένος στην 22α Ιανουαρίου – ημέρα, κατά την οποία το Eurogroup θα σφραγίσει και πολιτικά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για την μεγάλη διαπραγμάτευση επί των όρων εξόδου από το Μνημόνιο και την ρύθμιση του χρέους. Για να δοθεί αυτό το πολιτικό “πράσινο φως” πρέπει να έχει προηγηθεί η ψήφιση του πακέτου των προαπαιτούμενων από την Βουλή – ενός πακέτου, που αναμένεται να κατατεθεί με την μορφή πολυνομοσχεδίου στις 8 του μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατεύθυνση που έχει δοθεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να μην διακυβευθεί σε καμία περίπτωση το ομαλό κλείσιμο της αξιολόγησης. Πολιτικές εντάσεις και διαφοροποιήσεις, άλλωστε, στην κοινουβουλευτική πλειοψηφία δεν αναμένονται και όλο το βάρος πέφτει στην ταχύτητα.

Η νέα έξοδος στις αγορές

Η έγκριση της τρίτης αξιολόγησης από το Eurogroup θα οδηγήσει άμεσα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία μπορεί να κυμανθεί από τα 5,5 δις έως τα 8,5 δις ευρώ. Το μείζον ζητούμενο, ωστόσο, είναι η ώθηση που θα δώσει αυτή η πολιτική απόφαση για το νέο – και πιο κρίσιμο έως τώρα – τεστ εξόδου στις αγορές, αυτή τη φορά με μακροπρόθεσμη έκδοση. Οι πληροφορίες φέρουν τον ΟΔΔΗΧ έτοιμο να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας, ενδεχομένως και στις 23 Ιανουαρίου εάν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στόχος είναι ένα επιτόκιο ελαφρά υψηλότερο του 3,5% - ένας στόχος, που θεωρείται ρεαλιστικός με δεδομένο ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει πέριξ του επιπέδου του 4%.
Ο ίδιος σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο ακόμη εκδόσεις έως το καλοκαίρι, μία την άνοιξη με τριετές ομόλογο και μία ακόμη τον Ιούλιο, δεκαετούς διάρκειας αυτή την φορά, η οποία θα αποτελέσει και την “γενική δοκιμή” πριν από την πλήρη επιστροφή στις αγορές. Το ιδανικό σενάριο για την Αθήνα είναι να συγκεντρωθούν από αυτές τις εκδόσεις περίπου 6 δις ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί το “μαξιλάρι ασφαλείας” - δηλαδή ο κουμπαράς ρευστότητας που θα χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα στην πρώτη μεταμνηνιακή περίοδο.

Η αναβάθμιση από την S&P

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτών των εκδόσεων θα παίξουν οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, σε μια παράλληλη κούρσα που ξεκινά επίσης τον Ιανουάριο. Εδώ, το τρίτο χρονικό ορόσημο του μήνα εντοπίζεται στην 19η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία οι πληροφορίες θέλουν την Standard&Poor's να προχωρά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Οι εκτιμήσεις στην αγορά είναι πως θα πρόκειται για αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, από το Β- στο Β, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η θετική έκπληξη της ανόδου κατά δύο βαθμίδες.

Ανάλογη αναβάθμιση αναμένεται και από την Fitch στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ ο τρίτος μεγάλος διεθνής οίκος, ο Moody's, ανακοινώνει τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις του τον Μάρτιο. Οι αξιολογήσεις αυτές από τους τρεις διεθνείς οίκους, οι οποίες θα είναι συνολικά έξι έως τον επόμενο Σεπτέμβριο, θεωρούνται καθοριστικές για την τελική μορφή που θα έχει η έξοδος από το Μνημόνιο – δηλαδή, για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του clean exit. Και τούτο διότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ακόμη στην κατηγορία junk και υπολείπονται κατά 6 βαθμίδες εκείνων της Πορτογαλίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί κι έναν από τους βασικούς λόγους της επιφυλακτικότητας που επιδεικνύει, μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ στην προοπτική της “καθαρής εξόδου” κι ένα σερί αναβαθμίσεων έως το καλοκαίρι εκτιμάται από την κυβέρνηση πως θα ενίσχυε σημαντικά τόσο την εμπιστοσύνη των αγορών, όσο – και κυρίως – τα επιχειρήματα της Αθήνας απέναντι στους τραπεζίτες της Φραγκφούρτης και τον Μάριο Ντράγκι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου