Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

H Νέα Δημοκρατία σε ρόλο συνιστώσας του Ερντογάν στην Ελλάδα


H Νέα Δημοκρατία σε ρόλο συνιστώσας του Ερντογάν στην Ελλάδα
Του Χρήστου Αλεξίου 
Εάν κάποιος Τούρκος αναγνώστης διάβαζε τις ελληνικές αντιπολιτευόμενες εφημερίδες ή τις ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας και τις δηλώσεις των πολιτικών της για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, μάλλον θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Πειραιώς έχει μετατραπεί σε συνιστώσα του κυβερνώντος κόμματος του Τούρκου προέδρου, ΑΚΡ.

Άπαντες αναπαρήγαγαν την «επιχειρηματολογία» Ερντογάν και τις θέσεις του, μόνο και μόνο για να αρθρώσουν – δήθεν - αντιπολιτευτικό λόγο. Εάν, πάντως, ο Τούρκος αναγνώστης διάβαζε τον τουρκικό αντιπολιτευόμενο Τύπο (για την ακρίβεια, ό,τι έχει απομείνει από αυτόν), τότε σίγουρα θα βρισκόταν ενώπιον σοβαρού … υπαρξιακού διλήμματος. Ο τουρκικός Τύπος να κάνει αντιπολίτευση στον Τ. Ερντογάν και τα - φίλια στη Νέα Δημοκρατία - ΜΜΕ να φτάνουν σε τέτοιο σημείο που λίγο έλειψαν να τον ικετεύσουν για να πει κι’ άλλες χοντράδες.

Για του λόγου το αληθές, ιδού ορισμένοι τίτλοι και δηλώσεις σε τουρκικά αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ: Πρόσφατα, η εφημερίδα Posta είχε τίτλο «Πίσω από τη Λωζάνη βρίσκεται η νήσος Μαν», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος ύψωσε τους τόνους για τη Συνθήκη της Λωζάνης, προκειμένου να θολώσει τα νερά και να καλύψει τα σκάνδαλα με τις offshore του περιβάλλοντός του.

Ο τίτλος αυτός προέκυψε από τις δηλώσεις της δυναμικά ανερχόμενης, Μεράλ Αξενέρ, προέδρου του νέου πολιτικού σχηματισμού, «Καλό κόμμα», η οποία, με αφορμή την δήλωση Ερντογάν περί ανάγκης «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάνης, είπε: «Τι βρίσκεται πίσω από αυτή την κίνηση; Το νησί Man, η δίκη Zarrab (σ.σ. ο Ιρανός που κατ’ εντολή Ερντογάν, έσπασε το εμπάργκο με το Ιράν); H Λωζάνη είναι ιδρυτικός τίτλος τους κράτους μας», δήλωσε η Αξενέρ. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Hurrıyet με τίτλο «H Λωζάνη είναι ιδρυτικό έγγραφο του κράτους μας».

Ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια ημέρα που ερχόταν ο Ερντογάν στην Ελλάδα, ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου, κεμαλικού κόμματος, CHP, Μπαρίς Γιαρκαντάς, κατ’ εντολή, όπως λέγεται του αρχηγού του κόμματός του, Κιλιντζάρολογου, έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου πάλι, με αφορμή τα περί «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάνης, είχε πει: «Ο Ερντογάν λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να διαρκούν αιωνίως. Οι δηλώσεις του Ερντογάν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές τις τρέλες του Τραμπ (σ.σ. για την Ιερουσαλήμ). Άραγε, ο κατέχων τον προεδρικό θώκο της Τουρκίας λέει ότι μπορεί να θέσει προς συζήτηση την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας; Το Εθνικό Συμβόλαιο και η Συνθήκη της Λωζάνης συνιστούν τον τίτλο ιδιοκτησίας της Τουρκίας. Το να θέτει προς συζήτηση τη Συνθήκη, να την απορρίπτει και να λέει ότι μπορεί να ανανεωθεί, σημαίνει την κατάργηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν πρέπει να διορθώσει τις ατυχείς δηλώσεις του».

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο η Νέα Δημοκρατία, αλλά και άλλοι πολιτικοί χώροι.

-Εν μέσω του ταξιδιού Ερντογάν στην Ελλάδα, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ - η οποία κατά τα λοιπά κόπτεται για την «εθνική ομοψυχία» - αφήνιασε τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Λίγο προσπάθησε να κρατήσει τα προσχήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προέβη σε κριτική της κυβέρνησης αφότου αναχώρησε ο Ερντογάν, αλλά ο ίδιος είχε αφήσει στο μεταξύ τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ να οργιάζει. Πιο πιστό σύμμαχο από την ελληνική αντιπολίτευση - και τα ΜΜΕ της - δεν θα μπορούσε να βρει ο Ταγίπ Ερντογάν σε αυτό το ταξίδι του. 

-Η Νέα Δημοκρατία, σε μια άλλη πρωτοφανή επίδειξη γκάφας, στήριξε τον Ισπανό πρέσβη, όταν αυτός κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση, δήθεν για απουσία θέσεων στο «Καταλωνικό ζήτημα». Ακόμα και όταν ο ίδιος ο Ισπανός υφυπουργός Εξωτερικών εγκάλεσε τον πρέσβη του, και η ισπανική πρεσβεία στην Ελλάδα ζήτησε «συγγνώμη», η ΝΔ προσποιείτο ότι δεν γνώριζε τίποτα για τον φόνο, και σφύριζε αδιάφορη κοιτώντας το ταβάνι.

-Προ μηνών, εν μέσω των δυο διεθνών Διασκέψεων για το Κυπριακό, η Νέα Δημοκρατία ζητούσε «ενημέρωση» στη Βουλή και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, εγκαλώντας την κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ για μυστική διπλωματία και για ξεπούλημα του εθνικού θέματος. Όταν, βέβαια, τελείωσαν οι Διασκέψεις και έγινε αναλυτική ενημέρωση στην Ολομέλεια της Βουλής, τότε αίφνης η Πειραιώς ανακάλυψε ότι, γύρω από το θέμα, υπάρχει «εθνική ομοψυχία». Εθνική συνεννόηση μπορεί να υπάρχει, ως έναν βαθμό, πόσο μάλλον που ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επανειλημμένως είχε ενημερώσει και για το Κυπριακό, αλλά και για σειρά θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής τη Βουλή και τους εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά «εθνική ομοψυχία» μάλλον είναι άγνωστες λέξεις για τη ΝΔ, για την οποία, φαίνεται, προέχει η αντιπολιυετική σπέκουλα στα εθνικά ζητήματα.

-Λίγο πριν την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την αλβανική πλευρά, περίπου προ μηνός στην Κρήτη, και πάλι η ΝΔ εγκαλούσε την κυβέρνηση, και καλούσε τον Ν. Κοτζιά στη Βουλή για «ενημέρωση». Δηλαδή, του ζητούσε το … απίστευτο. Να πάει στη Βουλή και να δημοσιοποιήσει ποια διαπραγματευτική γραμμή θα ακολουθήσει στις συνομιλίες του. Αυτά, ούτε σε κοινοβούλια νήσων - εξωχώριων παραδείσων για offshore στελεχών της ΝΔ δεν γίνονται. Τα ίδια αιτήματα ήγειρε η ΝΔ και πριν την επίσκεψη Ερντογάν. Να πει η κυβέρνηση τι έχει συμφωνηθεί (το πρωτόκολλο) για την επίσκεψη Ερντογάν. Κι’ αυτό, αν και ήξεραν πολύ καλά, ότι το πρωτόκολλο ήταν σχεδόν αντιγραφή εκείνου της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα (ως πρωθυπουργός της γείτονος τότε) του 2004.

-Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού και πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στις ΗΠΑ, και πάλι η ΝΔ, δια στόματος ακόμα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα «να τα δώσει όλα». Ακόμα, και στο θέμα της βάσης της Σούδας με απανωτές ανακοινώσεις της, ζητούσε να υπογράψει ο πρωθυπουργός μακροχρόνια συμφωνία διευκολύνσεων στη βάση για τις ΗΠΑ.

-Για τους ελέγχους των πτήσεων από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια, αλoίμονο! Και βέβαια φταίει η «επάρατος» κυβέρνηση. Ούτε μια λέξη δεν βρήκε η ΝΔ για να στιγματίσει τις γερμανικές πρακτικές. Αντίθετα, κατά την προσφιλή λογική της ΝΔ («Γερούν, γερά με τσαμπουκά»), η Γερμανία έχει απόλυτο δίκιο. Δεν έχει σημασία που με τις ευλογίες της κ. Μέρκελ, η Γερμανία «εισήγαγε» περί το ένα εκατομμύριο ψυχές - πληθυσμό – εργατική δύναμη. Και, εννοείται, πως δεν φταίει ούτε η Τουρκία. Εξάλλου, εκεί περνούν ζωή και κότα οι πρόσφυγες και μετανάστες. Τέλος, προφανώς, για όλα τα κακά φταίνε οι πρόσφυγες που δεν κάθονται στα σπίτια τους να τρώνε βόμβες, ή να πεθαίνουν της πείνας, αλλά θέλουν κιόλας να πάνε στην Ευρώπη.

-Το αντιπολιτευτικό κρεσέντο της ΝΔ τείνει να γίνει σόου γκάφας αλα μίστερ Μπίν. Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το μεσημέρι της Δευτέρας (11-12-2017), με ανακοίνωσή της, η ΝΔ ενημερώνει ότι το πρωί της ίδιας ημέρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Κώστα Δουζίνα, να κληθεί ο Νίκος Κοτζιάς για να ενημερώσει τη Βουλή, σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν. Εν τω μεταξύ, μια ημέρα πριν, την Κυριακή το απόγευμα (10-12-2017), ήδη ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής, να ενημερώσει τους βουλευτές την Πέμπτη (14-12). Μα, καλά, ακόμα και σε τόσο απλά πράγματα, η ΝΔ θέλει να δείξει ότι αυτή παίρνει τις πρωτοβουλίες και ότι αυτή «σύρει» τον υπουργό Εξωτερικών στη Βουλή;

Η επίσκεψη του Ερντογάν, ούτως ή άλλως θα ήταν δύσκολη. Η Αθήνα, σε όλα τα επίπεδα, έδωσε σκληρή μάχη, τη στιγμή που η τουρκική πλευρά προσπάθησε επανειλημμένως να παραβιάσει τις συμφωνίες και τις συνεννοήσεις που είχαν προηγηθεί της επίσκεψης. Η Ελλάδα δεν βγήκε «λαβωμένη», όπως θέλουν κάποιοι να λένε, από αυτή την επίσκεψη. Αντίθετα, αποδείχτηκε ότι οι θεσμοί και η κυβέρνησή της υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα, και ταυτόχρονα καταβάλλουν ουσιαστικές προσπάθειες για να στηθούν γέφυρες συνεννόησης.

Αναμφισβήτητα, εάν η στάση της αντιπολίτευσης ήταν διαφορετική, το μήνυμα της «εθνικής ενότητας» που θα στελνόταν, θα ήταν πολύ ισχυρότερο. Προτίμησε, όμως, να παίξει το ρόλο της συμπολίτευσης του Ερντογάν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου