Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Η σημερινή Ν.Δ.

Η σημερινή Ν.Δ.

Τα μεγάλα κόμματα είναι κατά κανόνα πολυσυλλεκτικά. Προσπαθούν να προσελκύσουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και συμφέροντα και έχουν στις γραμμές τους διάφορες ιδεολογικοπολιτικές τάσεις που συχνά αποδεικνύονται και ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Ενα τέτοιο κόμμα ήταν και παραμένει η Ν.Δ. Κορμός ήταν πάντοτε η παραδοσιακή λαϊκή Δεξιά, ενώ αποτέλεσε και αποτελεί καταφύγιο για ισχυρά τμήματα της Ακροδεξιάς, αλλά και του συντηρητικού Κέντρου.
Αυτα τα κόμματα επιβίωσαν και επιβιώνουν είτε στη βάση προγραμματικών πολιτικών προτάσεων που λειτουργούν συνθετικά, αλλά υπερβαίνουν τις αντιθέσεις στο εσωτερικό τους ή αποτελούν μηχανισμούς στους οποίους έχει κυριαρχήσει μια τάση τους η οποία καταφέρνει με τις θέσεις της να αποκτήσει ευρύτατη λαϊκή στήριξη. Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ενοποιητικό ρόλο σε τέτοια κόμματα παίζει ο ηγέτης τους, αφού ποτέ δεν έχασαν την αρχηγική δομή τους.
Η Ν.Δ. είχε στο παρελθόν πάντοτε ισχυρούς αρχηγούς, οι οποίοι κατάφερναν να επιβάλουν τις απόψεις τους στο κόμμα και να έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων στη διάρκεια της θητείας τους.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ν.Δ. παρουσιάζει ορισμένες εξόφθαλμες παρεκκλίσεις σε σχέση με το παρελθόν. Η πολιτική της είναι άκρως καιροσκοπική. Τα καλά και συμφέροντα δηλαδή, καθώς οι παραδοσιακές αρχές και οι όποιες πολιτικές θέσεις της προσαρμόζονται κάθε φορά στο πρόσκαιρο μικροκομματικό συμφέρον.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Θα αρκεστούμε σε δύο.
Χθες η Ν.Δ. δικαιολόγησε τη στάση της να μην ψηφίσει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που ευνοεί τους εργαζόμενους των πτωχευμένων επιχειρήσεων, επιστρατεύοντας ένα ψέμα: ότι δεν αποτελούσε ξεχωριστό άρθρο. Συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.
Επίσης, στο Μακεδονικό ζήτημα επικαλείται τη διαφοροποίηση των ΑΝ.ΕΛΛ. για να δικαιολογήσει τον συμβιβασμό του αρχηγού της με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, με αποτέλεσμα η τελευταία να έχει άπλετο χώρο δράσης και να πρωταγωνιστεί στην αναβίωση των εθνικιστικών συλλαλητηρίων.
Τέτοιες εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να συμβούν ούτε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, ούτε επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ούτε επί Κώστα Καραμανλή του νεότερου. Ο σημερινός, όμως, αρχηγός της Ν.Δ. φαίνεται πως είναι δέσμιος των εσωκομματικών παρατάξεων, τις οποίες ουδέποτε κατάφερε να υπερβεί. Πρόβλημά του, φτάνει να μη γίνει και πρόβλημα σε βάρος της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου