Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Εκπαιδευτικός προσανατολισμός σε όλες τις εκδρομές

Εκπαιδευτικός προσανατολισμός σε όλες τις εκδρομές

Γιώτα Τέσση
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως πολιτιστική εκδρομή που καταλήγει στα μαγαζιά της Oxdord Street στο Λονδίνο ή στην Disney στο Παρίσι», ξεκαθάρισε ο γ.γ. του υπουργείου 

Διευκρινίσεις για το νέο πλαίσιο σχολικών εκδρομών έδωσε σήμερα στην ΕΡΤ ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, εξηγώντας ότι δεν ισχύει απολύτως τίποτα από αυτά που διαβάζουμε τις τελευταίες δύο μέρες σε μεγάλη μερίδα του Τύπου.
Δεν σας προβληματίζει ότι εκδόθηκε η απόφαση του υπουργείου στις 6 Μαρτίου και έρχεται στη δημοσιότητα δέκα μήνες μετά, χωρίς να έχει υπάρξει ούτε ανάκληση ούτε τροποποίηση της απόφασης;», αναρωτήθηκε ο κ. Αγγελόπουλος και σχολίασε ότι προέκυψε μια είδηση εκεί που δεν υπάρχει.

Η υπουργική απόφαση δίνει εκπαιδευτικό προσανατολισμό και χαρακτήρα σε όλες τις εκδρομές σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια), χωρίς να καταργεί, ούτε να περιορίζει καμία, είπε επίσης και υπογράμμισε ότι όλοι οι γονείς και όλοι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πως ένα κομμάτι εκδρομών στο εξωτερικό είχαν χάσει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους και είχαν ευτελιστεί.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως πολιτιστική εκδρομή που καταλήγει στα μαγαζιά της Oxdord Street στο Λονδίνο ή στην Disney στο Παρίσι», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπ. Παιδείας, πλέον οι εκδρομές συνδέονται με το σχολικό πρόγραμμα και ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα: επιτρέπονται όλες όσες έχουν να κάνουν με α)προγράμματα της Ε.Ε. (Erasmus) ή διεθνών οργανισμών, β)προσκλήσεις από σχολεία της ομογένειας, γ) ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες, δ) εκπαιδευτικές ανταλλαγές ή αδελφοποιήσεις σχολικών μονάδων.

Όσον αφορά τις πενταήμερες εκδρομές της Γ' Λυκείου, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι «δεν καταργούνται, ενισχύονται, κανονικοποιούνται και μπαίνουν σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο», όπως επίσης δεν καταργούνται οι εκδρομές ιδιωτικών σχολείων σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

«Έχουμε ψάξει τις σχολικές εκδρομές την τελευταία διετία και 20-30% των παιδιών μένουν πίσω», ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος και σημείωσε ότι για τον λόγο αυτό δημιουργείται ένα θεσμικό πλαίσιο επιχουρηγούμενο ώστε όλοι να έχουν το δικαίωμα στην εκδρομή.

«Αυτό που λέμε είναι “κάντε εκδρομές μέσα από προγράμματα της Ε.Ε., όπου υπάρχει επιχορήγηση και το σχολείο μπορεί να σταθεί αρωγός”», είπε και έφερε ως παραδείγματα εκδρομές στο CERN ή στο Άουσβιτς.

Το σχολείο έχει ενιαίο πρόγραμμα και ενιαίες αξίες, δεν είναι χώρος όπου πωλούνται ταξιδιωτικά πακέτα, κατέληξε ο γ.γ. του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου