Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Ορισμένα σχόλια για τις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ

Ορισμένα σχόλια για τις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ

Του Κώστα Μπούκα *
Την τελευταία περίοδο παρατηρείται ένας άλλος "βηματισμός" από το ΚΚΕ. Ας σημειώσουμε ενδεικτικά ορισμένες χαρακτηριστικές στιγμές.

* Σε πορεία - διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ για την κυβερνητική πρόθεση νομοθετικής ρύθμισης της δυνατότητας κήρυξης απεργίας από το 50+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, μέλη του ξήλωσαν τα ρολά της εισόδου του υπουργείου Εργασίας καθώς και την πινακίδα του. Για το ίδιο θέμα σημειώθηκαν και συγκρούσεις με την αστυνομία στην οδό Ηρώδου Αττικού, αφού έγινε ξαφνική προσπάθεια να σπάσει το αστυνομικό μπλόκο και να κατευθυνθούν πιθανόν προς το πρωθυπουργικό μέγαρο.


* Κατάληψη του ΥΜΑΘ και ανάρτηση πανό για την προπαγάνδιση της απεργίας που επρόκειτο να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου.

* Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, 10 το πρωί, καμιά δεκαριά πούλμαν αποβιβάζουν μέλη του ΠΑΜΕ κοντά στην Πάχη Μεγάρων, τα οποία εισβάλλουν και καταλαμβάνουν τις δύο αίθουσες όπου διεξαγόταν το διήμερο συνέδριο κυβέρνησης και Περιφέρειας Αττικής, με αρκετούς νεολαίους να βαστούν κράνη στα χέρια. Ως γνωστόν, επρόκειτο για έκτακτο (σε σχέση με τα περιφερειακά συνέδρια που έχουν ήδη ξεκινήσει) συνέδριο, που αφορούσε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανάταξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της δυτικής Αττικής. Της περιοχής δηλαδή που η εφαρμοσμένη ταξική πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εδώ και δεκαετίες οδήγησε στο να θεωρείται η πίσω αυλή της Αττικής, φορτωμένη με περιβαλλοντική καταστροφή, κοινωνικό αποκλεισμό και ανυπαρξία οποιασδήποτε δίκαιης και βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής.

Αρκεί κανείς να δει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και όσα ήδη υλοποιούνται για να καταλάβει το ειδικό βάρος των εργασιών αυτού του συνεδρίου. Όλα αυτά διανθισμένα βέβαια με αναφορές «για τις δολοφονικές πολιτικές της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής», λόγω της τραγωδίας με τον χαμό των συνανθρώπων μας στην περιοχή της Μάνδρας. Λέξη για το πώς οδηγηθήκαμε δεκαετίες τώρα στα σημερινά αποτελέσματα, όχι μόνο για την εν λόγω περιοχή αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Στην πολιτική ανάλυση, τεκμηρίωση και εκφορά του δημόσιου λόγου του ΚΚΕ, οι διαχρονικές ευθύνες των ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. δεν βρίσκουν θέση ή ακόμη κι όταν εμφιλοχωρούν έρχονται σε δεύτερο ρόλο, στην πίσω γραμμή, αφού ο κεντρικός πολιτικός αντίπαλος είναι άλλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επελέγη η στάση του να παρέμβει ομιλητής του ΠΑΜΕ θέτοντας τις θέσεις του στις ανοιχτές συζητήσεις του διημέρου, όπως έκαναν δεκάδες πολίτες, αλλά επελέγη εκείνη της αντισυγκέντρωσης. Τακτική η οποία ακολουθείται και από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, απολύτως ξένη με τις αντιλήψεις, το ήθος και τις πρακτικές της Αριστεράς, η οποία σε δίσεκτους καιρούς το πλήρωσε ακριβά από τη δράση των παρακρατικών ομάδων.

Όταν το ΚΚΕ διαγράφει τις ευθύνες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ...

Η ορολογία που χρησιμοποιεί τελευταία ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, αλλά και η αρχή της ομιλίας του στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 με εκφράσεις όπως «έχετε ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης...», είναι αποκαλυπτική της κλιμάκωσης. Αξίζει κάποιος να ανατρέξει σε αυτή την ομιλία για να παρατηρήσει ότι μόνο δύο φορές υπάρχει αναφορά στις ευθύνες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, λες και από παρθενογένεση προέκυψαν τα δεινά της χώρας την τελευταία τριετία. Η μονομέρεια στην κυριολεξία βγάζει μάτι.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το ΚΚΕ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ρήξη με οποιαδήποτε ενέργεια, πρόταση, δράση και νόμο της κυβέρνησης είτε αυτό αφορά θετικά μέτρα, τα οποία ως συνήθως θα χαρακτηριστούν ψίχουλα, είτε αναγκαστικά μέτρα λόγω τρόικας και μνημονιακής επιτροπείας.

Οι “ελεγχόμενες συγκρούσεις”, όπως ονομάζονται κάποιες ακτιβίστικες ενέργειες, είναι προφανές ότι θα κλιμακωθούν και θα είναι σε ημερήσια διάταξη προκειμένου να διεκδικήσουν δυσαρεστημένους από την κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα από τους αριστερούς πολίτες, αλλά και για να βρουν περισσότερο χώρο δημοσιότητας.

Δεν υπάρχει περιθώριο σε αυτή την πολιτική που ακολουθεί να αναγνωρίσει ακόμη και τα θετικά μέτρα που λαμβάνονται. Όπως τα μέτρα για τους δικαιούχους του ΟΕΚ, το άνοιγμα της ΕΡΤ, τα κοινωνικά μερίσματα, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, η εργώδης προσπάθεια διάσωσης και στήριξης του ΕΣΥ, η δωρεάν περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων, οι επικείμενες 9.000 προσλήψεις εργαζομένων στη καθαριότητα των ΟΤΑ και 5.500 στη δασοπυρόσβεση, τα 130.000 γεύματα στα σχολεία, καμία απόλυση στον χώρο του Δημοσίου, η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και τόσα άλλα.

Όλα αυτά κατά την άποψή του είναι φτιασιδώματα του καπιταλιστικού συστήματος ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του κινήματος. Λες και απουσιάζει η πρόθεση του πολιτικού υποκειμένου που ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας για τη νομοθέτηση των παραπάνω και άλλων μέτρων.

Ενώ είναι ακόμη νωπές οι μνήμες για τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ την περίοδο 2010-2014, τότε που δεν προέβαινε σε αντίστοιχες καταλήψεις και συγκρούσεις με την αστυνομία, με τη σκληρή κυβερνητική καταστολή του πάλαι ποτέ δικομματισμού να είναι καθημερινό φαινόμενο. Τότε που οι πορείες των δυνάμεών του κατέληγαν από την Ομόνοια στο αρχαιολογικό αξιοθέατο των στηλών του Ολυμπίου Διός, μακριά από τους υπόλοιπους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος.

...οδηγείται στην εκλογική καθήλωση...

Φαίνεται πως δεν υπάρχει προβληματισμός στην ηγεσία του για την εκλογική καθήλωση και υποχώρηση των ποσοστών του ΚΚΕ καθ' όλη τη σκληρή μνημονιακή περίοδο, ενώ και εξ αυτού του λόγου θα έπρεπε να το προσεγγίζουν περισσότερα ακροατήρια και ψηφοφόροι.

Είναι φυσικό να μην υπάρχει προβληματισμός όταν η επιλογή σου είναι η εξοστράκιση της ύπαρξης πολιτικής συμμαχιών, η επιλογή του περίκλειστου κάστρου.

Είναι πολιτική επιλογή η απόδραση από την προσπάθεια να δοθούν λύσεις για τους εργαζόμενους και τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας σήμερα και παραπομπή της επίλυσής τους στην εγκαθίδρυση της σοσιαλιστικής κοινωνίας όταν αυτή επιτευχθεί, γι' αυτό και τα γενικόλογα συνθήματα περί καπιταλισμού κ.ά.

Λανθασμένες τελικά πολιτικές επιλογές λόγω της προσπάθειας διαφύλαξης ορθότητας της γραμμής με μια σκληρή σεχταριστική πολιτική σχεδόν τρεις δεκαετίες τώρα.

* Ο Κώστας Μπούκας είναι μέλος του Συντονιστικού της περιφερειακής παράταξης Δύναμη Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου