Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Σαμαράς και Βενιζέλος εκτοπίζουν Κυριάκο και Φώφη

Σαμαράς και Βενιζέλος εκτοπίζουν Κυριάκο και Φώφη

Η ποινική εμβέλεια του σκανδάλου Novartis θα κριθεί εν καιρώ από την Βουλή και τη Δικαιοσύνη, μαζί με τον βαθμό εμπλοκής ή μη των 10 πολιτικών που αναφέρονται στην δικογραφία. Η πολιτική του επίδραση όμως είναι ήδη σεισμική και διαπερνά οριζόντια τις κομματικές γραμμές του παλαιού συστήματος εξουσίας. Παραδόξως, δε, τα δύο πρώτα του θύματα δεν είναι οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου αλλά δύο πρόσωπα που βρίσκονται εντελώς εκτός «κάδρου» στην υπόθεση Novartis – ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά.

Αμφότεροι, εδώ και δύο 24ωρα, έχουν εκτοπιστεί πλήρως από το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου, η γραμμή των κομμάτων τους σύρεται και χαράσσεται πάνω στην ατζέντα των δύο πρώην προέδρων και κυβερνητικών εταίρων, και αίφνης η πολιτική πραγματικότητα σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη απειλείται με ολική επιστροφή στην περίοδο 2012-2014. Και μαζί, απειλείται με πλήρη κατάρρευση και κάθε προσπάθεια πολιτικής αυτονόμησης και επαναπροσδιορισμού τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της Φώφης Γεννηματά.

Ο Σαμαράς κήρυξε πόλεμο

Για την ηγεσία της ΝΔ η έκρηξη των αποκαλύψεων περί τη Novartis ήρθε στην χειρότερη δυνατή στιγμή – την στιγμή που το σύστημα Σαμαρά είχε ήδη εγκλωβίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην σκληρή υπερδεξιά γραμμή και ο πρώην πρωθυπουργός διεκδικούσε, μέσω του Μακεδονικού, την προσωπική του πολιτική δικαίωση. Με την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο, η επιδίωξη αυτή του Αντώνη Σαμαρά μετατράπηκε σε κεντρικό ζητούμενο της πολιτικής ατζέντας της ΝΔ – και, ταυτοχρόνως, και σε όχημα ξεκαθαρίσματος εσωτερικών λογαριασμών.

Δεν είναι τυχαίος ο χθεσινός τίτλος-προειδοποίηση του «σαμαρικού» site antinews ότι «η αποθέωση Σαμαρά δεν αμαυρώνεται», με σαφή αναφορά στην ηγετική εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το Μακεδονικό. Όπως – και κυρίως – δεν είναι καθόλου τυχαία η ανοιχτή επίθεση του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και δη με την επισήμανση ότι υπήρξε «αρχηγός της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΝΔ», δηλαδή με καθαρή στόχευση στην πλευρά Καραμανλή.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια κήρυξη εμπολέμου, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί στις συνθήκες διχασμού που επικρατούν ήδη εντός ΝΔ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος συζήτησε εκτενώς το θέμα της Novartis με τον Αντώνη Σαμαρά στο πρόσφατο δείπνο της Καλαμάτας, και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι ουδέν μεμπτό υπάρχει. Το κλίμα όμως που μεταφέρεται από την Πειραιώς είναι πως οι ανησυχίες του προέδρου της ΝΔ δεν έχουν καμφθεί. Και ως εκ τούτου, επί του παρόντος εξαναγκάζεται σε δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας, όπως αποτυπώνεται και στην χθεσινή δήλωσή του με την οποία απαίτησε μεν να έρθουν « όλα στο φως, αλλά χωρίς κουκούλες». Αποφεύγοντας, πάντως, και εδώ να θυμηθεί ότι η προστασία των μαρτύρων που ο ίδιος αποκάλεσε «κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο» βασίζεται ακριβώς σε νόμο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Τα «φαντάσματα» του ΠΑΣΟΚ

Εξίσου δύσκολο γίνεται το πολιτικό τοπίο και για την Φώφη Γεννηματά. Η ίδια δεν έχει κάνει ούτε μία προσωπική παρέμβαση από την στιγμή που διαβιβάστηκε η δικογραφία στην Βουλή, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι εκείνος που κυριαρχεί στα τηλεοπτικά παράθυρα και δίνει τον τόνο πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης από την Δημοκρατική Συμπαράταξη απαξιώνοντας εκ προοιμίου μάρτυρες και στοιχεία.

Στην Χαριλάου Τρικούπη όμως, επιστρέφουν την ίδια ώρα οι εφιάλτες της εποχής Τσοχατζόπουλου και το εγχείρημα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς βυθίζεται στην ανάδυση των πιο σκοτεινών φαντασμάτων του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Τρία στελέχη του κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης φέρονται εμπλεκόμενα σε ένα σκάνδαλο με μίζες εκατομμυρίων, η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμφανίζεται να ταυτίζεται ξανά με τη ΝΔ και μ’ ένα φθαρμένο σύστημα εξουσίας την ώρα που επιχειρούσε διακριτή διαφοροποίηση στο ζήτημα του Μακεδονικού, ενώ η οξεία πόλωση στον άξονα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ απειλεί να συνθλίψει τον λόγο και την επιρροή του νεοσύστατου Κινήματος Αλλαγής,.

Πρόκειται σίγουρα για μια πολιτική εικόνα που δεν θα επέλεγε η Φώφη Γεννηματά, δεν ευνοεί τους σχεδιασμούς της και βρίσκει τελείως αποστασιοποιημένους τους συνοδοιπόρους της στο εγχείρημα του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Καμίνη και – πολύ περισσότερο – τον Γιώργο Παπανδρέου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου