Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Για την 8η Μαρτίου

Για την Μαρτίου

Οταν το 2018 διεκδικείς, όχι ως γυναίκα, αλλά ως πολίτης, αυτά που θεωρούνται αυτονόητα για να προχωρήσει η κοινωνία, είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά στον κόσμο αυτόν. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι τα δικαιώματα της μάνας μας, της κόρης μας, αλλά και του πατέρα μας, του γιου μας, όσο κι αν κάποιοι αρνούνται να το κατανοήσουν.

Πώς θα παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας, πώς θα δημιουργήσουμε τους αυριανούς πολίτες, όταν αφήνουμε τις γυναίκες, τις μανάδες, τις κόρες μας απροστάτευτες απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, στον ρατσισμό, στην κακοποίηση.

Πόσο χρόνο και πόση φαιά ουσία και ψυχική δύναμη αναγκάζονται οι γυναίκες να ξοδεύουν -στην Ελλάδα της κρίσης- για να βρουν τρόπο να τα φέρουν βόλτα, ώστε να πληρωθεί το νοίκι, να γεμίσει η κατσαρόλα, να πληρωθούν τα αγγλικά του παιδιού, χωρίς να του στερήσουν ένα παιχνίδι. Αλλά και να στηρίξουν τον άνεργο σύζυγο και τον χαμηλοσυνταξιούχο γονιό, που δεν έχει ούτε για τα φάρμακά του.

Εχουμε αναλογιστεί πόσες γυναίκες, όλα αυτά τα χρόνια, περιμένουν να κοιμηθούν όλοι στο σπίτι για να μπορέσουν να κλάψουν από απόγνωση; Πιστέψτε μας, είναι πολλές. Είναι οι ίδιες γυναίκες που έμπαιναν στη θέση των γυναικών από τη Συρία, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση είχαν καταφέρει να περάσουν χωρίς απώλειες το Αιγαίο και ένιωθαν τυχερές.

Είναι οι ίδιες που το πρωί με χαμόγελο στα χείλη και γροθιά στο στομάχι στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο και, επειδή είναι «προνομιούχες», έχουν δουλειά, συνήθως κακοπληρωμένη. Μαζί με εκείνες που αναβάλλουν τον γάμο, τη μητρότητα, μέχρι να καλυτερεύσουν τα πράγματα. Μαζί με γυναίκες που δουλεύουν με την «κοιλιά στο στόμα».

Δίπλα σε κοριτσόπουλα που πληρώνονται για τετράωρα, αλλά δουλεύουν δεκάωρα και δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε χρήμα να χαρούν τα νιάτα τους. Να ερωτευτούν, τα ταξιδέψουν, να διασκεδάσουν, να μορφωθούν. Να γεμίσουν εμπειρίες, εικόνες, χαρά, να «προικίσουν» τους εαυτούς τους και τους γύρω τους με όλα αυτά που μας κάνουν ευτυχισμένες, ισορροπημένες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Καλή σύντροφος, καλή μάνα, καλή αδελφή, καλή γιαγιά, καλή εργαζόμενη είναι η ευτυχισμένη γυναίκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου