Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

O Φρουζής «επιβεβαιώνει» τους προστατευόμενους μάρτυρες!

O Φρουζής «επιβεβαιώνει» τους προστατευόμενους μάρτυρες!

Αντα Ψαρρά, Ντάνι Βέργου

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Η υψηλή βαθμολογία που λαμβάνει ο Κώστας Φρουζής από τους ανωτέρους του στη Βασιλεία της Ελβετίας τα λέει όλα: «Ο Κώστας είναι αληθινός ηγέτης και έχει συγκεκριμένο τρόπο να προσεγγίζει κάθε βαθμίδα των Υγειονομικών Αρχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού.
Δεδομένου ότι η προηγούμενή μου θέση ήταν υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος, εντόπισα ότι ο Κώστας, χρησιμοποιώντας τον ρόλο του Προέδρου της Βιομηχανίας (ΣΦΕΕ) ήταν πρεσβευτής για κρίσιμα θέματα της Novartis.
Είναι πολύ επικοινωνιακός, προσιτός, σεβαστός και έχει καλή επαφή με τους ανθρώπους σε κάθε επίπεδο του Κράτους, Συλλόγους Ασθενών, ανθρώπους κλειδιά στην διαμόρφωση πολιτικής κ.λπ. Είναι χρήσιμος για τη Novartis και πρέπει να διασφαλίσουμε τον ρόλο του στον ΣΦΕΕ από τη στιγμή που ξεκλειδώνει πολλά θέματα για τον Σύνδεσμο».
Τα ίδια όμως επαναλαμβάνει και ο ισχυρός άνδρας της Novartis Hellas στους ετήσιους και εξαμηνιαίους δικούς του απολογισμούς σχετικά με τους στόχους και τη στρατηγική της εταιρείας. Το αξιοσημείωτο δε είναι ότι σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος ο Κ. Φρουζής σε ανύποπτο μάλιστα χρόνο επιβεβαιώνει σε πολλά σημεία και τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων τόσο στην Ελλάδα όσο και αυτές που δόθηκαν στις ΗΠΑ. Οι αξιολογήσεις και αυτοαξιολογήσεις του Κώστα Φρουζή περιέχονται στα αρχεία που κατασχέθηκαν από υπολογιστές της εταιρείας.
2010                                      
Μέσα στην κρίση η εταιρεία έχει κύριο στόχο τη συγκράτηση των μειώσεων των τιμών των off patent (εκτός πατέντας) φαρμάκων που θα προέκυπταν από την ανατιμολόγηση. Τελικά ο στόχος σχεδόν επιτυγχάνεται κι ενώ επιβλήθηκαν οριζόντιες μειώσεις, ο Κ. Φρουζής καταφέρνει να συμφωνηθεί «με μεγάλη πίεση» η καθυστέρηση στις μειώσεις και μάλιστα ενώ είχαν ήδη εξαιρεθεί τα πολύ ακριβά φάρμακα («ορφανά») και τα εμβόλια.

Με 100% επιτυχία βαθμολογεί ο Κ. Φρουζής τους στόχους: «Κυβερνητικές Σχέσεις, Σύστημα Υγείας, Εταιρική Ασφάλεια, Επικοινωνίες» | 
Η σημείωση που ο ίδιος κάνει είναι «Συμφωνήθηκε»! Οπως αναφέρει, έγινε δυνατό να κρατηθεί το 90% των φαρμάκων της εταιρείας εκτός των μειώσεων του Μαΐου. Επόμενος στόχος ήταν να διασφαλιστεί ότι νέα φάρμακα θα συμπεριληφθούν στην επόμενη λίστα των φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και να διασφαλιστεί ότι 89 προϊόντα της Νovartis θα βρίσκονται μεταξύ των «ακριβών προϊόντων».
«Συμφωνήθηκε» και αυτό και επιπλέον συμπεριελήφθη και το Lucentis στη λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Επόμενος στόχος ήταν η προετοιμασία των φαρμάκων της Novartis που θα συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα με τα νοσοκομειακά φάρμακα, ο οποίος επίσης «επιτεύχθηκε».
«Συμφωνήθηκε» επίσης ο στόχος της ενθάρρυνσης των συλλόγων ασθενών προκειμένου να ασκήσουν την επιρροή τους στη διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων για τα «ορφανά» φάρμακα. Αλλος κρίσιμος στόχος που «συμφωνήθηκε» ήταν «να είμαστε πιο κοντά στην Ηγεσία της Υγείας παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις στις ανάγκες της»!
Οι στόχοι εισαγωγής νέων φαρμάκων (Onbrez, Lucentis), το project για τα εμβόλια, η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς και η συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ολα επιτεύχθηκαν! Τέλος, ακόμα ένας στόχος ήταν η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου των δημόσιων σχέσεων απευθείας (από τη Novartis) αλλά και μέσω των φορέων (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ) και των συνεργατών επιχειρηματιών. «Επιτυχία» και εδώ, μια και «ο Κώστας κατάφερε να επηρεάσει ουσιαστικά τον ΣΦΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα».

«Να γίνουμε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης» αναφέρει σε μία από τις σελίδες των αρχείων με τις αξιολογήσεις ο Κ. Φρουζής | 
Στην «αυτοαξιολόγηση με βαθμολόγηση», ο ίδιος ο Κ. Φρουζής αναφέρει ότι «με δικές μας ενέργειες» κατάφερε να εξαιρεθούν τα «ορφανά» φάρμακα από τις μειώσεις των τιμών για το σύνολο του κλάδου.
Τονίζει δε ότι την ίδια χρονιά, «τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ως ομάδα διαχείρισης σημειώνουμε βέλτιστη και αποτελεσματικότερη επίδοση σε σύγκριση με πέρυσι σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα. Αναφέρω ορισμένους ενδεικτικά:
● Ξεκάθαρη καλυτέρευση της ηγεσίας του ΣΦΕΕ και του συντονισμού του “Think Tank των κορυφαίων 4 της Φαρμακοβιομηχανίας”.
● Καλύτερη επιρροή στον ΕΟΦ.
● Επιτυχή συντονισμό των διάφορων εμπλεκόμενων φορέων και των Συλλόγων Ασθενών που είχε ως αποτέλεσμα την εξαίρεση των ορφανών φαρμάκων και των εμβολίων από τις μειώσεις των τιμών.
● Καλύτερη επιρροή στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους (υγειονομικούς και μη) μέσα από την εκπαίδευση και στα τετ α τετ για τις θέσεις μας κ.λπ.»...
Αναφέρει τις επιτυχείς αυξήσεις τιμών των σημαντικών φαρμάκων (π.χ. Lucentis, Valsatran) και την προστασία των φαρμάκων της εταιρείας από περαιτέρω μειώσεις (π.χ. Galvus, Eucreas), ενώ «η έκδοση της λίστας με τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ επιτυχώς καθυστέρησε περαιτέρω».
Και συνεχίζει: «Ενεργοποιήσαμε και βοηθήσαμε τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας να καταθέσουν πίνακα των μέτρων για την συγκράτηση του κόστους και πήραμε μία διάκριση. Οι Ελληνικές Αρχές είναι ενθουσιασμένες αφού ήταν η πρώτη φορά που παρουσίασαν κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μας εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους»!
«Καταφέραμε να ανανεώσουμε τα συμβόλαια με τα ίδια κόστη του 2009» θριαμβολογεί ο Κ. Φρουζής.
Τα ίδια λίγο-πολύ επαναλαμβάνονται και με την ίδια πάντα «επιτυχία» και τις επόμενες χρονιές. Επιγραμματικά:
2011-2012                                 
Μεταξύ των στόχων για την επόμενη χρονιά ήταν η αδειοδότηση/τιμολόγηση νέων φαρμάκων όπως του Gilenya και του Lucentis, που όπως σημειώνει ο Κ. Φρουζής, «ο ΕΟΦ ενέκρινε τις τιμές τους», όταν στις άλλες χώρες το φάρμακο αυτό δίνεται μόνο σε νοσοκομεία και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Για το Lucentis: «Οι τιμές βρίσκονται ακόμα υπό προστασία, ειδικότερα όσον αφορά τα νέα μας φάρμακα», αναφέρει και προσθέτει ακόμα ότι «καταφέραμε να διατηρήσουμε τις τιμές στα “καθημερινά φάρμακα” στα επίπεδα του 2009».
Αλλος στόχος ήταν «η συνεργασία με όλα τα επίπεδα του υπουργείου και την Επιτροπή Τιμών για την προστασία των τιμών μας», ο οποίος επιτεύχθηκε όπως και ο στόχος για μία, το πολύ δύο ανατιμολογήσεις μέσα στο 2011, που, όπως αναφέρει, «ο υπουργός Yγείας συνεχώς προσπαθεί να καθυστερήσει τις ανατιμολογήσεις».
Υπάρχουν ξεχωριστές αναφορές για τον κάθε υπουργό (Υγείας, Αμυνας, Οικονομικών), με τους στόχους του Κ. Φρουζή να επιτυγχάνονται «πολύ επιτυχώς». Σε άλλο σημείο αναφέρει ως στόχο τη μετατροπή του ΣΦΕΕ σε περισσότερο τεχνοκρατικό σύνδεσμο. Στην κατεύθυνση αυτή καταγράφεται και ο στόχος της «επιτυχούς μου υποψηφιότητας στις επερχόμενες εκλογές στις αρχές του 2012» και σημειώνει ότι «επιτεύχθηκε». 

«Προετοιμάζομαι για τις εκλογές».
2013                                      
Το έτος αυτό μεταξύ των στόχων είναι όπως πάντα πρωτίστως «η συνεργασία με τις αρχές (υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.) προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές και να είμαστε εντός των στόχων του προϋπολογισμού της εταιρείας». Οπως καταγράφει, όσον αφορά «τα μέτρα για τις τιμές είναι υπό έλεγχο και οι πατέντες προστατεύονται».
Επιπλέον, ως στόχος σημειώνεται «η συνεργασία με όλα τα επίπεδα του υπουργείου και των προσώπων κλειδιά στη λήψη αποφάσεων για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες σε δίκαιες τιμές και επίπεδα αποζημίωσης», κάτι που όπως αναφέρει «επιτεύχθηκε με την ιδιότητά μου στον ΣΦΕΕ». Στον ρόλο του στον ΣΦΕΕ αναφέρεται και λίγο παρακάτω: «Ο ρόλος μου στον ΣΦΕΕ μου επιτρέπει να ηγούμαι σε συνεργασία με τις πολυεθνικές και την εγχώρια βιομηχανία στην διαμόρφωση του τοπίου της Υγειονομικής φροντίδας. Βρίσκομαι σε συνεχείς επαφές με:
● 4 υπουργεία: Υγείας, Οικονομικών, Αμυνας, Εργασίας
● Τρόικα: στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες
● EFPIA (σ.σ. ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος επιχειρήσεων φαρμάκου)
● ΜΜΕ και Συλλόγους Ασθενών».
2014                                      
Το 2014 στοχεύει στην τιμολόγηση μέχρι τον Φεβρουάριο και αποζημίωση μέχρι τον Απρίλιο φαρμάκων όπως τα Ultibro, Seebri, Respi, Bexsero, Exelon, στόχοι που επιτεύχθηκαν «παρά τις αντιξοότητες εκπληρώνοντας τον απόλυτο στόχο της χρονιάς».
Στη συνέχεια σχολιάζει: «Μεγάλη επιτυχία (σ.σ. μου) αφού εκπροσωπεί τον νούμερο 1 στόχο ορόσημο για το 2014». Ακόμα ένας στόχος ήταν «να συνεχίσει να οδηγεί τον ΣΦΕΕ». Για τον στόχο αυτό ο Κ. Φρουζής αναφέρει ότι «επιτεύχθηκε καθώς αντικαταστάθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, και το νούμερο 2».
Στην δε αυτοαξιολόγησή του, ο Κ. Φρουζής αναφέρει ότι «ο παράλληλος ηγετικός μου ρόλος στον ΣΦΕΕ μου έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθώ και να μπορώ να αντιμετωπίζω τα δυσμενή προβλήματα για τη Νovartis. Ωστόσο πρέπει να αφιερώσω περισσότερο χρόνο και προσοχή στην ομάδα μου προκειμένου να την αναπτύξω περαιτέρω.
Οι αναφορές μου δείχνουν καλύτερες επιδόσεις, ωστόσο η συνολική αξιολόγηση θέλει περισσότερη προσπάθεια από την πλευρά μου». Στη συνέχεια αναφέρει τις λέξεις «δέσμευση/αυτοπειθαρχία. Πολύ αφοσιωμένοι στον απώτερο στόχο να διατηρήσουμε τα αποτελέσματα της Novartis και την φήμη της στα ανώτερα επίπεδα. Διαθέτω όλη μου την ενέργεια για να διατηρήσω τη σωστή ισορροπία μεταξύ της Novartis, της Βιομηχανίας και των παιδιών μου».

«Ειδική μεταχείριση προς τη Novartis ήταν η εκ μέρους του υπουργού...»

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες στα μεγαλύτερα τμήματα των καταθέσεών τους αναφέρονται σε όλες τις παραπάνω «επιτυχίες της Novartis» στα φάρμακα που ευνοήθηκαν και καταθέτουν επιπλέον το πώς και ποιοι δωροδοκήθηκαν.
Μπορεί λοιπόν η Δικαιοσύνη να αναζητήσει και το αν, το ποιοι και το πώς έγινε αυτό, αλλά το ότι ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας προτάσσει πάντα ανάμεσα στους βασικούς και θεμελιώδεις στόχους την απαραίτητη επιρροή στους αξιωματούχους της κυβέρνησης δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι οι στόχοι για την υψηλή τιμολόγηση, την εύνοια απέναντι στα προϊόντα της εταιρείας και την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε επιδίωξης με κάποιο τρόπο τελικά εξασφαλίζονταν.
■ «Χαρακτηριστική ειδική μεταχείριση προς τη Novartis ήταν η εκ μέρους του υπουργού έκδοση δελτίου τιμών τον Αύγουστο του 2011 οπότε τιμολογήθηκαν το DILEGNIA και το TASGINA. Για μεγάλο διάστημα δεν είχε κυκλοφορήσει και δεν είχε τιμολογηθεί κανένα άλλο φάρμακο κατά τη σύσταση της τρόικας προκειμένου να μην αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη».
■ «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών (λόγω μνημονίων). Η NOVARTIS δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας (τα πλέον ακριβά) και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα».
■ «Η Novartis επεδίωκε να της καταβληθούν 140 εκατ. ευρώ και παράλληλα να κυκλοφορήσει στην αγορά νέα προϊόντα (EXELON TTS SEEBRI BEXSERO JAKAVI VOTUBIA SIGNIFOR TOBI PODHALER OMNITOPE FLUAD). Επιπλέον αναφέρεται ότι η εταιρεία αναγνωρίζεται ως ηγέτης και αξιοσέβαστος συνεταίρος από όλους τους παίκτες της αγοράς μεταξύ των οποίων είναι η κυβέρνηση, χονδρέμποροι, ιατροί, ασθενείς. Η εταιρεία ήθελε ξεκάθαρα να δεσμεύσει φορείς και παράγοντες της ελληνικής πολιτείας όπως οι υπουργοί υγείας, οικονομικών και κρατικοί αξιωματούχοι όπως οι διοικητές των νοσοκομείων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου