Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Οι πραγματικοί στόχοι των καναλαρχών και το μήνυμα του ΕΣΡ

Οι πραγματικοί στόχοι των καναλαρχών και το μήνυμα του ΕΣΡ
Αλέξανδρος Ζέρβας
Η αλήθεια είναι πως οι νέες προσφυγές των καναλαρχών για την ακύρωση του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών δεν προξένησε αίσθηση σε κανέναν. Άλλωστε, αυτή είχε προαναγγελθεί με μάλλον άκομψο τρόπο από τα τέλη Ιουλίου σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει η Ένωση Ιδιοκτητών. Όπως εξίσου άκομψος ήταν και ο τρόπος με τον οποίο η ΕΙΤΗΣΕΕ είχε επιχειρήσει, μέσα στο κατακαλόκαιρο, να «περάσει» στο ΕΣΡ την άποψή της για προκήρυξη 12 (αντί για 7) τηλεοπτικών αδειών, ενώ ήταν επίσης σαφές πως δεν άρεσε καθόλου ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης στα 35 εκ. Ευρώ.


Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στην κατάθεση των νέων προσφυγών από το Star, το Σκάι αλλά και την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, με την επίκληση του σεβασμού «των συνταγματικών επιταγών, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της εσωτερικής αγοράς». Κι αυτό συνέβη παρά το γεγονός πως τόσο ο αριθμός των υπό προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών όσο και η τιμή εκκίνησης ορίστηκαν μετά από ομόφωνη εισήγηση του ΕΣΡ, όπως άλλωστε ζητούσαν με την προηγούμενη προσφυγή τους.


Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως τόσο ο Σκάι όσο και το Star φρόντισαν πολύ πρόσφατα να δώσουν δείγμα της αντίληψης που έχουν για την ελεύθερη αγορά προχωρώντας σε νέο κύμα απολύσεων, ενώ υπήρξαν καταγγελίες και για άσκηση πιέσεων σε εργαζόμενους προκειμένου να αποχωρήσουν «εθελούσια». Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως οι απολύσεις αυτές ήταν μόνο οι αρχή, καθώς οι διοικήσεις των προαναφερθέντων τηλεοπτικών σταθμών φέρονται να κινούνται στρατηγικά σε περαιτέρω συρρίκνωση των ανθρώπινου δυναμικού τους.

Επιπλέον, αξίζει να υπενθυμιστεί πως πριν από λίγους μήνες το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών προκειμένου να μην υπόκεινται τα μέλη της στην υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες και οικονομικών συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, τη δεδομένη στιγμή τόσο οι καναλάρχες όσο και οι εκπρόσωποί τους αποφεύγουν να μιλούν πολύ, περιμένοντας πλέον να μετρήσουν «εχθρούς και συμμάχους» σε πολιτικό επίπεδο. Και ήδη η ηγεσία της ΝΔ, δια της χθεσινής τοποθέτησης του εκπροσώπου της, Βασίλη Κικίλια, φαίνεται πως τους έστειλε θετικό σήμα.

«Στόχος να νεκρώσει οριστικά η διαδικασία»

Μέχρι στιγμής το ΕΣΡ δεν έχει αντιδράσει επισήμως απέναντι στη συγκεκριμένη εξέλιξη. Πηγές πάντως του Συμβουλίου επεσήμαιναν στο Τvxs.gr πως «η διαδικασία της προκήρυξης και διεξαγωγής του διαγωνισμού δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεαστεί». «Οι προσφυγές έχουν το δικό τους δρόμο κι εμείς το δικό μας. Αλίμονο αν κάθε φορά που πρόκυπτε κάτι τέτοιο παραπέμπαμε στις καλένδες τόσο σημαντικές αποφάσεις». Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως πραγματικός στόχος των προσφυγών είναι να «νεκρώσει» οριστικά η προσπάθεια αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. «Είναι απολύτως σαφές πλέον πως οι ιδιοκτήτες δε θέλουν να πληρώσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Το ιδανικό για αυτούς θα ήταν να εγγράφονται σε ένα μητρώο, όπως συμβαίνει στη Βρετανία, και να δίνουν ως αντίτιμο 1,2 εκ. Ευρώ το χρόνο» προσθέτουν.

«Συνταγματικώς απαράδεκτη η συνέχιση λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών υπό το υπάρχον καθεστώς»

Την ίδια εκτίμηση εκφράζουν μιλώντας στο Τvxs.gr και κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. «Αποδεικνύεται πως όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι καναλάρχες ήταν απλά προφάσεις εν αμαρτίαις» δηλώνουν και συνεχίζουν αναφέροντας: «Χαρακτηριστικό της αστειότητας των προσφυγών είναι πως χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ακόμη και τη μελέτη της Φλωρεντίας, την οποία λοιδορούσαν».

Συνεχίζοντας, απορρίπτουν οποιοδήποτε σενάριο καθυστέρησης διεξαγωγής του διαγωνισμού, καθώς όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «έχει καθυστερήσει τρεις δεκαετίες». Διευκρινίζουν πως σέβονται απολύτως την αυτονομία του ΕΣΡ, την ίδια στιγμή όμως επισημαίνουν ότι «η συνέχιση λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών υπό το υπάρχον καθεστώς είναι συνταγματικώς απαράδεκτη, όπως άλλωστε καταγράφηκε και στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ».

Τέλος, αφήνουν σαφείς αιχμές για τη στάση της ΝΔ καλώντας να πάρει ξεκάθαρη θέση πάνω στο ζήτημα: «Θα πρέπει να επιλέξουν στη ΝΔ αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως βραχίονας των καναλαρχών ή αν θα υπερασπιστούν τη συνταγματική νομιμότητα. Το να επιχειρούν πάντως να πατάνε σε δυο βάρκες δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση» τονίζουν σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου