Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Τι ακριβώς θα γίνει με τις 7 τηλεοπτικές άδειες (και το Mega)

Το χρονοδιάγραμμα και οι προϋποθέσεις σε δέκα σημεία
Τι ακριβώς θα γίνει με τις 7 τηλεοπτικές άδειες

Δημήτρης Κανελλόπουλος
ΚανάλιαΌλο το χρονοδιάγραμμα για το διαγωνισμό που θα αφορά τις 7 πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου. Θα δοθούν και τρεις θεματικές (επίσης, πανελλαδικές) αμέσως μετά.   
1) Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις 7 τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου είναι σχεδόν έτοιμη από το ΕΣΡ. Θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, θα μεταφραστεί στα αγγλικά και γαλλικά και θα δοθεί για δημοσίευση στον εγχώριο Τύπο και σε τρεις ξένες εφημερίδες. Υπολογίστε πως η δημοσίευση θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 20 Νοεμβρίου. Η προκήρυξη θα αναφέρει και την εβδομάδα που θα γίνει η δημοπρασία
2) Από τη δημοσίευσή της αρχίζουν και μετρούν 45 ημέρες για την κατάθεση των φακέλων απ΄ όσους ενδιαφέρονται για κανάλι. Είναι διεθνής διαγωνισμός και οι 45 μέρες είναι απαραίτητες. 
3) Μόλις περάσουν οι 45 μέρες, δηλαδή (καλά) Χριστούγεννα, το ΕΣΡ συγκεντρώνει και ελέγχει τους φακέλους. Τα δικαιολογητικά, τα ποινικά μητρώα, τα πόθεν έσχες κτλ όλα όσα θα προβλέπονται. Θα κριθεί δηλαδή η νομιμότητα των υποψηφίων. Αυτό θα κρατήσει, υπολογίζουν, κανένα 10ήμερο περίπου. Σημειώστε όμως πως θα είμαστε μέσα στις γιορτές (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα) οπότε ο χρόνος που θα κυλήσει θα είναι περισσότερος.
4) Μετά τον έλεγχο θα αναρτηθεί ο πίνακας των «αποδεκτώς συμμετεχόντων» και θα ακολουθήσει ένα μικρό χρονικό διάστημα (μία εβδομάδα περίπου) για τιςενστάσεις, είτε από αποκλεισθέντες είτε από προκριθέντες (την προηγούμενη φορά υπενθυμίζουμε είχαν καταθέσει ενστάσεις όλοι για όλους). 
5) Μόλις βγει η τελική shortlist με τους ενδιαφερόμενους θα γίνει ο προσδιορισμόςτης ημέρας και του τόπου της διενέργειας της δημοπρασίας
6) Το ΕΣΡ εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα για τη δημοπρασία, κάνοντας ήδη πρόβες. Είχαν καλέσει για ενημέρωση και τον πρόεδρο της επιτροπής για τον προηγούμενο διαγωνισμό, καθώς και την ΕΕΤΤ. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που καθορίζει ο νόμος (όπως την προηγούμενη φορά, με γύρους, προσφορές κ.ο.κ.) αλλά πιθανότατα με διαφορετικήη διαδικασία
7) Η τιμή εκκίνησης για την κάθε άδεια θα είναι 35 εκατομμύρια ευρώ. Αν είναι παραπάνω από 7 οι συμμετέχοντες θα έχουμε δημοπρασία, αν θα είναι λιγότεροι κάποια άδεια θα παραμείνει αδιάθετη.
8) Τα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια θα πρέπει να κλείσουν τρεις μήνες μετά την ανάδειξη των νικητών. Εκτός αν θα θέλουν να διεκδικήσουν θεματική άδεια οπότε θα πρέπει (μέσα στο τρίμηνο αυτό) να μετατραπούν σε θεματικά. Μιλάμε πάντα για τα πανελλαδικά κανάλια και όχι τα περιφερειακά. Οι περιφερειακές άδειες θα αργήσουν πολύ.  
9) Μετά το τρίμηνο θα δοθούν και οι θεματικές άδειες. Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, αλλά δεν θα αργήσει. Οι θεματικές άδειες θα είναι τρεις (αθλητικές, παιδικές, μουσικές, ψυχαγωγικές ή ό,τι άλλο). Αν μία άδεια γενικού περιεχομένου μείνει αδιάθετη θα μετατραπεί σε θεματική. Το σύνολο των πανελλαδικών αδειών θα είναι 10 (δέκα) όπως και να έχει. 
10) Η «Τηλέτυπος». το Mega δηλαδή, δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό αν υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα, αν μπει στο άρθρο 106. Ούτε στις γενικού περιεχομένου, ούτε στις θεματικές. Πρέπει οι μέτοχοί του να λειτουργήσουν τοκανάλι (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πληρωμές σε εργαζόμενους κτλ) αν θέλουν να πάρουν άδεια. Σημειωτέον, το ΕΣΡ θα ελέγξει μελλοντικά οποιαδήποτε συγχώνευσηεπιχειρηθεί να γίνει και θα αφορά το Mega. Μην το πτωχεύσουν το κανάλι τώρα δηλαδή και πάνε μετά να το πάρουν με άλλη εταιρία. Όχι πως γίνονται αυτά στην Ελλάδα, αλλά λέμε τώρα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου